27 Mayıs 2000 21:00

Uzlaşmazsanız işten atarız!

Patronlar, toplusözleşmeler ve grevler konusunda tehditlerini sürdürüyor. Sakıp Sabancı, Rahmi Koç gibi 'büyük' patronların katılımıyla toplanan TİSK Danışma Konseyi, işçilerin 'makul bir ücrete razı olması'nı istedi.

Paylaş
Uzlaşmazsanız işten atarız!
Lastik işçilerinin grevine tahammül edemeyip hükümet eliyle ertelettiren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)'nun Danışma Konseyi toplusözleşme dönemine ilişkin kararlarını açıkladı. Özel kesim toplu iş sözleşmelerinin "ekonominin rekabet gücünü ve istihdamı gözeten yapıda, barış içinde" yenilenmesi istenen açıklamada, ücret artışlarında bu konuya dikkat edilmesi, "aksi halde yüksek ücret artışının, işletmeleri yoğun işten atmalara mecbur edeceği" tehdidi yer aldı.
'Toplumsal uzlaşma' maskesi
Her toplusözleşme döneminde işçilerin karşısına "fedakârlık ve toplumsal uzlaşma" isteğiyle gelen patronlar, işçilerin yine kendileri açısından 'makul bir ücret'e razı olmasını istediler. Açıklamada bu konuda şöyle denildi: "İşveren kesimi olarak toplu iş sözleşme müzakerelerindeki ücret artışları konusunda, gerçekleşen enflasyon değil, hedeflenen enflasyonun esas alınması yönünde işçi sendikaları ile uzlaşma zemini aranacaktır. Söz konusu süreçte işçi sendikalarının fahiş ücret zammı talepleri yerine, makul oranları benimsemeleri ve devletin de kendi sorumluluklarını yerine getirmesi uzlaşma olanaklarını güçlendirecektir."
'Yükümüzü hafifletin' diyorlar
İşçileri fahiş ücret istememek, devleti de sorumluluklarını yerine getirmek konusunda uyaran patronlar, sosyal güvenlik primleri, kıdem ve ihbar tazminatları, fonlar gibi yükümlülüklerinin ağır olduğunu öne sürerek hafifletilmesini istediler.
Bildiride ayrıca OECD ülkeleri içinde en katı çalışma mevzuatının Türkiye'de olduğu iddia edilerek Türkiye'nin enflasyonu yenme, istikrarlı bir büyüme hızına kavuşması için çalışma mevzuatının esnekleştirilmesi gerektiği ileri sürüldü.
ÖNCEKİ HABER

Aşık: Yeşil İstanbul'da

SONRAKİ HABER

Norm kadro herkesi vuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa