27 Mayıs 2000 21:00

Darbe resmiyet kazandı

Fiji Cumhurbaşkanı, rehin başbakan Mahendra Chaudhry'yi görevden aldı. Devlet Başkanı, darbecilerin lideri George Speight'ın da "özür dilemesini" istiyor.

Paylaş
Darbe resmiyet kazandı
Fiji'de Cumhurbaşkanı Ratu Sir Kamisese Mara, Mahendra Chaudhry başbakanlığındaki hükümeti feshettiğini ve yerine geçici bir yönetim atadığını açıkladı. Mara, hükümeti feshetme kararını, Başbakan Chaudhry ve çok sayıda parlamenterin bir haftadır parlamentoda rehin tutulmasıyla ortaya çıkan krize bir son vermek için aldığını söyledi. Mara, böylece darbecilerin eylemlerine devam etmeleri için bir gerek kalmadığını savunuyor. Devlet Başkanı, darbecilerin lideri George Speight'ın da "özür dilemesini" istiyor.
Anlayışlı ordu!
Ülkede geçtiğimiz hafta, karanlık işadamı George Speight önderliğindeki silahlı bir grup parlamentoyu basarak, aralarında başbakanın da bulunduğu 34 milletvekilini rehin almıştı. Speight'ın atadığı sözde cumhurbaşkanı, Speight'ı başbakan ilan etmiş, fakat darbe ordu ve polis teşkilatı tarafından destek bulmamıştı. Ancak dün ordu tarafından yapılan bir açıklama, ibrenin darbecilerden yana döndüğünü gösterdi.
Yüksek yetkili komutanlardan Frank Bainimarama, Fiji ordusunun "George Speight'ın davasını desteklediğini ancak yöntemini onaylamadığını" duyurdu. Nabua karargâhında bir basın toplantısı düzenleyen Banimarama, "darbecilerin duygularını anladıklarını" söyledi. Banimarama orduda bir çatlak yaşanmadığını da özellikle vurguladı. Görevden alınan Hint asıllı Başbakan Mahendra Chaudhry, "ülkedeki Hint asıllıları kayırmak" ile suçlanıyor. Ancak Chaudry'nin asıl suçu, işçi ve emekçilerin lehine birçok yasanın parlamentodan geçmesini sağlamak. Geçen yıl seçimle iktidara gelen İşçi Partisi hükümetindeki bakanların hemen hepsi işçi ve sendikacı kökenli.
Çatışmalar
Öte yandan, parlamento binası yakınında hükümet güçleriyle darbeciler arasında silahlı çatışma çıktı. Darbeyi destekleyen 200 kişi ve çok sayıda silahlı adamın, parlamento binasından çıkarak 400 metre ilerde kurulan bir barikatın önündeki askerlerle çatıştıkları belirtildi. Çatışmanın, askerler tarafından açılan uyarı ateşine darbeci milislerin ateş ederek karşılık vermeleri üzerine çıktığı kaydedildi.
Militanların ateş açması üzerine askerlerin aynı yol üzerindeki ikinci kontrol noktasından da çekildikleri görüldü. Önce askerleri takip eden militanlar, daha sonra tekrar parlamento binasına döndü. Associated Press kameramanının çatışmalar sırasında yaralandığı belirtilirken, başka yaralanan olup olmadığı konusu açıklık kazanmadı.
Darbe; İngiltere, ABD ve Avustralya tarafından kınanmıştı. Avustralya, Fiji'ye ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulamayı öngörüyor. Fakat bu kınamaların da, Pakistan darbesinde olduğu gibi bir yaptırım gücü olmayacak.
ÖNCEKİ HABER

BM askerleri Güney Lübnan'da

SONRAKİ HABER

Faşist diktatöre İngiliz kalkanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...