26 Mayıs 2000 21:00

Açlık küreselleşti!

Dünyanın bir çok bölgesinde, yeterli beslenme koşulları olmadığı için çocuklar fiziksel ve zihinsel olarak büyüyemiyor. Önlem alınmazsa, bu durumdaki çocuk sayısı 1 milyara ulaşacak. Yüz milyonlarca çocuğun yanısıra, 250 milyona yakın yetişkin de açlığın pençesinde.

Paylaş
Açlık küreselleşti!
Güney Asya, Afrika, Ortadoğu, Latin Amerika başta olmak üzere, dünyanın bir çok bölgesi açlık tehdidinin pençesinde. Özellikle çocuklar, beslenme yetersizliği, kansızlık, vitamin eksikliği, kilosunun altında doğum gibi sorunlarla karşı karşıya. Hamile kadınların yetersiz beslenmesi de gelecek kuşakları tehdit ediyor. En geç 2020 yılına kadar merkezi bir gıda kampanyası başlatılmazsa, yaygınlaşacak açlık dünya genelinde 1 milyar çocuğun gelişimini engelleyecek.
Birleşmiş Milletler (BM)'e 21. Yüzyılın Beslenme Doğruluğunu Sorgulama Komisyonu tarafından yayınlanan bağımsız rapora göre; her yıl 30 milyon çocuk kilosunun altında doğuyor ve bu gelişim bozukluğu ile zihinsel özürlülüğe yol açıyor. Halen 150 milyon çocuk kilosunun altında, 200 milyon çocuk da gelişimini tamamlayamamış.
Herkes yapılması gerekenden bahsediyor
Rapor en kötü bölge olarak sırasıyla, Güney Asya bölgesini, Afrika'da Güney Sahra, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Karaip'leri gösteriyor. Komisyon Başkanı Prof. Philip James, "Herkes yapılması gereken ilerlemeden bahsetmekte, ancak bu yeterince hızlı değil" diyor. James, çocuklardaki A vitamini eksikliğini ortadan kaldırma programlarına rağmen, halen 250 milyon okul öncesi çocukta bu çok önemli besleyicinin hafif eksikliği olduğunu vurguluyor. Raporda, "batı tarzı yaşam ve beslenme alışkanlığı"nda olduğu gibi, kilo alma ile takip eden, erken yaşlardaki yetersiz beslenmenin, öldürücü şekildeki şişmanlığa götürebileceği de ifade ediliyor. Bu durum diabet, kalp hastalıkları ve kansere yol açıyor.
Çeyrek milyar aç!
Ayrıca, 250 milyon insanda artan aşırı şişmanlık ve diabet dahil diğer kronik hastalıklar bulunuyor ve bu da ana rahminde yetersiz beslenenlerin beşte birine sıkıntı veriyor. Dünyada toplam 243 milyon yetişkin aşırı derecede yetersiz besleniyor. Komisyonun tespitine göre; sadece Hindistan'da hamile kadınların yüzde 80'i kansızlık çekiyor.
Tamamen önlenebilir bir sorun
Komisonun raporunda, yetersiz beslenmenin tamamen önlenebilir olduğu da vurgulanarak, Kosta Rika'da, okul öncesi çocuklara, hamile ve emziren annelere uygulanan bir beslenme programı ile yetersiz beslenme oranının yüzde 45'ten yüzde 2'ye düşürülmesini örnek veriliyor. Tayland'da ise, aynı sorun 1982'de yüzde 50 iken, 1995'de yüzde 10'a geriletilmiş.
ÖNCEKİ HABER

Susmayalım, sıra hepimize geliyor

SONRAKİ HABER

BM askerleri Güney Lübnan'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...