26 Mayıs 2000 21:00

Enerjide üretim duracak

Açlık ve yoksulluk dayatılan enerji emekçileri, 31 Mayıs ve 7 Haziran'da Türkiye'nin dört bir tarafında işyerlerinde hizmet üretmeyerek, "insanca yaşanacak ücret" ve "grevli toplusözleşmeli sendikal hak" talebini dile getirecekler.

Paylaş
Enerjide üretim duracak
Hükümet, Türkiye'yi denetlemeye gelen IMF ve Dünya Bankası yetkililerini memnun etmek için çırpınırken, günden güne açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilen enerji emekçileri de hizmet üretimini durdurmaya hazırlanıyor. KESK'e bağlı Enerji Yapı Yol-Sen üyesi enerji emekçileri ile TMMOB üyesi mimar ve mühendisler, 31 Mayıs ve 7 Haziran günlerinde işbırakarak, alanlara çıkacaklar.
İşbırakma eylemlerine ilişkin dün bir basın toplantısı düzenleyen Enerji Yapı Yol-Sen Genel Sekreteri Bedri Tekin, IMF ve Dünya Bankası'nin emrettiği ekonomik ve sosyal politikaları uygulayan hükümetin, işçi ve emekçilere karanlık bir gelecek dayattığını söyledi.
Kamu emekçilerinin bir yandan sürgün ve kıyıma uğradığını, bir yandan da uygulanan ekonomik politikalarla her geçen gün daha da yoksullaştırıldıklarını kaydeden Tekin, kamu emekçilerinin maaş artışının tahmin edilen enflasyona göre yapıldığını ifade etti. Hiçbir hükümetin enflasyon tahmininin tutmadığına ve emekçilerinin sürekli kayba uğradığına vurgu yapan Tekin, hükümetlerin tercihlerini çalışandan, üretimden, yatırımdan yana kullanmadığını söyledi. Tekin, IMF ve Dünya Bankası'nın tercihinin hükümetin de tercihi olduğunu belirterek, yatırım azaldıkça, personele ayrılan payın da azalacağına işaret etti. "Bunun bilincindeyiz ve bugüne kadar hep rant ekonomisini değil, üretim ekonomisini savunduk" diyen Tekin, IMF ve DB'nin hükümete uygulattığı politikaların tüm çalışanları ayrım gözetmeksizin hedeflediğine dikkat çekti. Tekin, çalışanların bütçeden alacağı payın artmasının grevli toplusözleşmeli sendikal hakların kullanılmasından geçtiğini belirterek, hâlâ sendika üyesi olmamış mimar ve mühendisleri Enerji Yapı Yol-Sen'e üye olmaya çağırdı.
'Tablo mücadele ile değişir'
Enerji Yapı Yol-Sen ve TMMOB olarak bu tabloya razı olmayacaklarını ilan ederek, önceki yıllardaki kayıpları telafi edecek oranda ek zam, insanca yaşanacak ücret ve grevli toplu iş sözleşmeli sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Tekin, "Bu tablo ancak örgütlü; kararlı, sürekli mücadele ile değişebilir" dedi. Eylemlerinin sonuç alıncaya kadar çeşitli biçimlerde süreceğini açıklayan Tekin, "Bıçak kemiğe dayandı. Sorun kamu çalışanlarının onur sorunu, onurumuzu ayaklar altına almaya yeltenenlere kamu çalışanlarının gücünü küçümseyenlere, 31 Mayıs ve 7 Haziran'da yatırım yapmayanlara, 'Üretim ekonomisi değil, rant ekonomisi' diyenlere, 'Bize üretenler değil rantiye gerekli' diyenlere, 'Ensenize vurup lokmanızı alacağız' diyenlere 'Artık yeter' diyoruz. Bizi duymaz zorundasınız, duyacaksınız" diye konuştu.
IMF'yi değil halkı dinleyin
TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen de kendilerinin bu sorunlarına karşı seslerini yükselttikleri bir dönemde Türkiye'nin iki önemli konuğu olduğunu hatırlatarak, "Bizlerin yakındığımız konularda IMF ve DB hükümete övgüler yağdırıyor. Bu çok önemli ve çarpık bir durum. Hükümet artık kendi halkının, çalışanının seslerine kulak tıkıyor. Neden? IMF ve DB böyle istiyor" dedi. IMF ve DB politikalarına karşı en uysal hükümetin bu hükümet olduğunu belirten Önen, sorunun sadece ücret sorunu da olmadığını, ülkenin bağımsızlık, ulusal onur sorunu haline geldiğini söyledi. Ekonomik sıkıntıların yanı sıra demokratik, sendikal hakların kullanılamadığına, demokratikleşmenin gündemden düştüğüne işaret eden Önen, OHAL bölgesindeki uygulamanın ise hâlâ baskı politikalarıyla devam ettiğini söyledi. Bölgede hayvancılığın, tarımın bitirildiğini, halkın üretebildiği bir şeyin bırakılmadığını kaydeden Önen, bütün bunlara karşı nihai kararın alanlarda, birlikte verilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Şubesi'nden açıklama
Enerji Yapı Yol-Sen İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan da, konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Enerji Yapı Yol-Sen'in 6 Mayıs 2000 tarihinde yapmış olduğu Genel Temsilciler Kurulu'nun kararı sonucunda 31 Mayıs ve 7 Haziran tarihleri arasında, köprülerde iş yavaşlatılacağı, elektrik faturalarının tahsil edilmeyeceği, hakedişlerin imzalanmayacağı ve Bayındırlık ve kontrollük hizmetlerinin yapılmayacağı, İller Bankası'nda hiçbir hizmet yapılmayacağı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Mücadeleci bir yönetim olmalı

SONRAKİ HABER

Norm Kadro Yönetmeliği geri çekilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...