26 Mayıs 2000 21:00

Mücadeleci bir yönetim olmalı

İSMMO Genel Kurulu bugün başlıyor. Demokratik Platform adına görüştüğümüz Hamdi Balcı, oda yönetimine gelmeleri halinde kararları buradan ilçelerden seçimle gelecek temsilcilerle alacaklarını ifade etti.

Paylaş
Mücadeleci bir yönetim olmalı
Muzaffer Özkurt
Yaklaşık 16 bin üyesi bulunan İstanbul Serbest Mali Müşavirler Muhasebeciler Odası (İSMMMO)'nın 11. Genel Kurulu bugün başlıyor. İki gün sürecek olan Genel Kurul'da Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu seçimleri yapılacak. Üç grubun yarışacağı seçim öncesi mevcut yönetimin bulunduğu gruptan kopan Çağdaş Muhasebeciler Değişim Hareketi ile güçbirliği yapan Demokratik Platform'dan Hamdi Balcı ile görüştük.
Meslek yasalarının yürürlüğe girdiği 1989 tarihinde odalarının ve odaların birliği olan TÜRMOB'un oluştuğunu söyleyen Balcı, "3568 Sayılı Meslek Yasası IMF ve Dünya Bankası'nın istemi doğrultusunda çıktığı için kötü yanları da var" dedi. Esas olarak mesleğin denetçilik ve muhasebecilik olarak ayrılması gerektiği halde yeminli mali müşavir, serbest mali müşavir ve serbest muhasebeci olarak üç gruba ayrıldıklarına dikkat çeken Balcı, "TÜRMOB yapılanmasında ağırlıklı olarak yeminli mali müşavirler var. Meslekte azınlığı oluşturmalarına karşın yönetimde 5 yeminli ve 4 serbest muhasebeci ve serbest mali müşavir temsilcisi var" dedi. Bu durumun azınlığı oluşturan kısmın yönetimde ağırlığı olmasına neden olduğunu söyleyen Balcı, temsilde büyük adaletsizliğin bulunduğunu söyledi.
Balcı, yeminli mali müşavirlik kurumu ile devletin üzerinde olması gereken denetimin özelleştirildiğine dikkat çekerek, mesleklerinin bağımsız olmadığın ve maliyenin üzerlerinde büyük baskısının olduğunu vurguladı.
Tatil olanağı olmalı
Mesleklerinin yoğun olduğunu ve geceli gündüzlü çalışmalarına karşın yetiştiremediklerini ifade eden Balcı, "Örnek olarak avukatlarda olduğu gibi bizde de böyle bir tatilin sağlanmasını istiyoruz. Temmuz ya da ağustos ayında olabilir. Bu dönemde yapılması gereken işlerin ertelemesini isityoruz. Ayrıca zaman zaman denetimle ilgili araların verilmesini isitiyoruz. Rapor hazırlamak ve incelemelerin yapılması için" dedi.
Mevcut yönetim pasif
"Diğer odalar kendi üyelerinin çıkarlarını savunuyor ve mesleki sorunlara eğiliyor. Türkiye çıkarlarına da eğiliyorlar" diyen Balcı, kendi odalarının Maliye Bakanlığı'nın talimatları yönünde çalıştığına ve mesleki sorunlar konusunda yetersiz kaldığını ifade etti. Balcı, "Örgütümüz bünyesinde topladığı insanların sorunlarını dile getirip çözümü yönünde çalışmak, insanları bu süreçte bir araya getirmek ve insanları mücadeleye yöneltmek zorundadır" diyerek, mevcut yönetimin insanları mücadeleden uzak tuttuğunu ve kendilerini ifade etmelerine fırsat tanımadığını söyledi.
Oda örgütlenmesi değişmeli
Oda yönetimine gelmeleri halinde ilçe örgütlenmeleri oluşturacaklarını ve kararları buradan seçimle gelecek temsilcilerle alacaklarını ifade eden Balcı, "Böyle yapılacak kararlar mekanizmasını doğru buluyoruz. Böylece tabandaki meslektaşlarımız da kendini ifade edecek. Yani bürokratik yönetime karşı üretken, katılımcı ve demokratik bir yönetim istiyoruz. Şu anki yönetimi içinde bulunduğu ben merkezci anlayışının bırakılmasını istyoruz" dedi. Uzun vadede mesleki demokratik mücadele verilmesi gerektiğini de dile getiren Balcı, odalarının özgürlükten, demokrasiden ve barıştan yana bir taraf sergilemesi gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Emperyalist haydutun gözü Asya'da

SONRAKİ HABER

Enerjide üretim duracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...