25 Mayıs 2000 21:00

SASA grevine destek Adana dışına taştı

SASA işçilerinin başlattığı greve verilen destek Adana dışına taştı. Mersin'den Petrol-İş'e üye bir grup işçi grev yerini ziyaret ederek işçilere destek verdi.

Paylaş
SASA grevine destek Adana dışına taştı
Sabancı Holding'e bağlı SASA'da işçilerin başlattığı greve destek giderek artıyor. Daha önce Adana'da birçok sendika, parti ve kitle örgütünün ziyaret ederek destek verdiği SASA işçilerine dün de Mersin'den destek geldi. Petrol-İş Mersin Şubesi'ne üye işyeri temsilcileri ve işçiler, grev yerine gelerek direnişçi işçilerin yanında olduklarını belirttiler.
Ziyaret sırasında işçiler adına konuşan Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Enver Cuydur, hükümetin IMF'ye verdiği taahhütleri yerine getirerek greve neden olduğunu söyledi.
'SASA işçisi yüksek ücret alıyor' diyenlerin kamuoyu oluşturmak için büyük masraflardan kaçınmadığını tüm yerel ve ulusal medyaya reklam verdiğini vurgulayan Cuydur, sorunun böyle çözülemeyeceğini belirtti. Sorunun işçileri temsil eden sendikanın va Sabancı Holding sahiplerinin bir araya gelerek çözülebileceğini ifade eden Cuydur, işverenin bunun dışındaki girişimlerinin grevi daha da uzatacağını söyledi.
Sabancı yasaları çiğniyor
Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca ise, DMT içinde bulunan eritme bölümü için şikâyetçi olduklarını gelen müfettişlerin eritme bölümünü çalışırken yakaladıkalarını ve haklılıklarının doğrulandığını vurguladı. Müfetişlerin cuma günü rapor vereceğini aktaran Kabaca, müdahaleyi men davası açacaklarını kaydetti. İşverenin yasadışı uygulamalarını sürdürdüğünü tüm bu uygulamalara karşı gerekli yasal işlemleri başlattıkların belirten Kabaca, "Bir çözüm aranıyorsa, usulsüzce bölümleri çalıştırmak veya ilanlar verip halkı kandırmakla çözüm aranamaz. Bizim taleplerimiz belli ve biz bunu SASA'nın içinde bulunduğu gerçeği görerek işçilerimizle beraber oluşturduk. İşveren, çözümün ancak sendika ile görüşerek karşılıklı masa başında anlaşarak olabileceği gerçeğini göz ardı etmemelidir. Bu gibi çalışmalar SASA emekçilerini daha da kamçılamakta ve grevin daha da uzamasını sağlamaktadır" dedi. Kabaca, ayrıca Adana Yerel Emek Platformu olarak büyük bir mitingin yapılması için sendikalara öneri götürdüklerini ve olumlu bir karar çıkacağını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Harb-İş'ten SASA grevine destek
Öte yandan Harb-İş Genel Merkezi yazılı bir açıklama yaparak SASA işçilerinin grevini desteklediğini bildirdi. Lastik fabrikalarındaki grevin yasaklanmasına da tepki gösteren Harb-İş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bakanlar Kurulu, sanki ülkemizde olağanüstü bir hal varmışçasına lastik işkolundaki grevi, "milli güvenlik" gerekçesiyle ertelemiş ve grev hakkını kulanılamaz hale getirmiştir. İşverenleri ve hükümeti, uzlaşmaz tutumlarını ve antidemokratik davranışlarını terk etmeye çağırıyoruz." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Özel okul ücretleri uçtu!
Özel okul ücretleri, Ankara'da enflasyon hedefini aştı. Eğitim-öğretim ücretleri, 1 milyar 200 milyon liradan başlıyor.
Özel Okullar Derneği'nin, özel okul sahiplerinin ücretleri "hükümetin enflasyonla mücadelesine destek olacak şekilde" belirleyeceklerini açıklamasına karşın, bugüne kadar ilan edilen ücretlerin hedeflenen enflasyon oranının üstünde olduğu görüldü. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği uyarınca, özel okulların eğitim-öğretim, yemek ve servis ücretlerini 31 Mayıs Çarşamba gününe kadar ilan etmeleri gerekiyor.
Zam yapılacak
Ankara'da, bugüne kadar ilan edilen eğitim-öğretim ücretleri 1 milyar 200 milyon liradan başlıyor, 2.7 milyar liraya kadar çıkıyor. Bu miktarlara yemek ve servis ücretleri de dahil edildiğinde, velilerin 3-5 milyar lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
Özel Okullar Derneği, bir süre önce enflasyonun yüksek çıkması olasılığına karşılık Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ara zam talebinde bulunmuştu. Özel okul sahipleri, böyle bir imkân tanınırsa, zamları düşük tutabileceklerini açıklamıştı. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı bu talebe olumlu yanıt vermedi. Özel Arı Eğitim Kurumları sahibi Sıtkı Alp, ücretlere geçen yıla göre yüzde 30-53 arasında değişen oranlarda zam yaptıklarını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Adli tıpta, adli tıpçı için

SONRAKİ HABER

Eleştiri değil, tanıtım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...