24 Mayıs 2000 21:00

İşçiler yürüyor, grev geliyor

İstanbul'da toplusözleşme görüşmelerinde sıfır zam dayatan ve haklarını gasp etmek isteyenlere tepki gösteren 20 bin işçi iş bırakarak Büyükşehir Belediyesi'ne yürüdü.

Paylaş
İşçiler yürüyor, grev geliyor
Belediye işçileri, sıfır zam dayatmalarını ve kazanılmış haklarının gasp edilmek istenmesini iş bırakarak protesto ettiler. Vatan Caddesi ve Unkapanı'nda toplanarak buradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyen 20 bin işçi, belediye başkanlarını uyararak kazanılmış haklarından taviz vermeyeceklerini dile getirdiler. İşçiler, "İşçiler yürüyor genel grev geliyor", "Gürtuna şaşırma sabrımızı taşırma" sloganlarını atarak greve hazır olduklarını vurguladılar.
İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde mart ayında başlayan ve nisan ayında uyuşmazlık zaptı tutulan toplusözleşme görüşmelerinde uzlaşmaz bir tutum takınan belediye başkanlarına tepki gösteren Belediye-İş ve Genel-İş İstanbul şubelerine üye binlerce işçi dün iş başı yapmayarak sabah saatlerinden itibaren Vatan Caddesi üzerinde bulunan Akgün Otel önü ve Fatih Belediyesi Temizlik İşleri Garajı ile Unkapanı'nda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde toplandılar.
Yağmura rağmen
Üzerlerine, "Belediye işçisi angarya değildir" yazılı önlükler giyen ve "Özgürlük savaşan işçilerle gelecek", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" pankartı açan Belediye-İş üyesi işçiler, saat 11.00'den itibaren Vatan Caddesi'nin sağ tarafından yolun bir şeridini de trafiğe kapatarak Aksaray yönüne doğru yürüyüşe geçtiler. Sık sık, "Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atan işçiler, yağmura rağmen çoşkulu bir şekilde yürüyüşlerine devam ettiler.
Daha etkili eylemler
Bu sırada Fatih Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Garajı'nda toplanan Genel-İş üyesi işçiler ise Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Kadir Doğutekin'in kendilerine yaptıkları konuşmadan sonra Vatan Caddesi'nin sol tarafından sloganlar eşliğinde Aksaray'a doğru yürüyüşe başladılar. Doğutekin konuşmasında işçilerin ekmekleriyle oynayan belediye başkanlarına karşı daha etkili eylemler yapacaklarını vurguladı.
DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak ve yönetim kurulu üyeleri Çetin Uygur ile Hulusi Karlı'nın da yer aldığı Genel-İş yürüyüş korteji, daha sonra yolun sol tarafına geçerek Belediye-İş üyesi işçiler ile birleştiler. "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını atarak Fatih Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nden yürüyüşe başlayan Genel-İş üyesi işçilere DİSK'e bağlı Nakliyat-İş ve Birleşik Metal-İş yöneticileri de destek verdi.
İki yürüyüş kortejinin birleşmesi ile birlikte sloganları daha da gür bir şekilde atmaya başlayan işçiler, İSKİ önüne ulaştıkları sırada ıslıklarla kendilerini pencereden izleyen İSKİ yöneticilerini protesto ettiler. Yağmura rağmen yürüyüş sırasında davul zurna eşliğinde oynayan işçiler, Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaştıkları sırada, "Gürtuna şaşırma sabrımızı taşırma", "Geliyor geliyor genel grev geliyor", "İşçiler yürüyor genel grev geliyor" sloganlarını atmaya başladılar.
Antep'e selam...
Vatan Caddesi'nden başlayan yürüyüş kolu Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaştığı sıralarda Genel-İş İstanbul 3. Bölge'ye bağlı şubelere üye Kartal, Sultançiftliği, Beykoz ve Kadıköy belediyelerinde çalışan işçiler toplandıkları Unkapanı'ndaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünden Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürüyüşe başladılar.
En önde Beykoz Belediyesi işçilerinin açtığı pankartla yürüyen işçiler ellerinde, "Emek talan, IMF yalan, direnişe devam", "Antep'e selam direnişe devam", "Güvendik, kurda kuşa IMF'ye yem olduk" dövizlerini taşıdılar. İşçiler ayrıca üzerinde "Ücretlerimizi alamıyoruz, hizmetler devam ediyor" yazılı önlükler giydiler.
Belediye işçisine destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde buluşan kortejler, Belediye önündeki alanı doldurmaya başladılar. Burada da alkış ve sloganlarla belediye başkanlarını protesto etmeye devam eden işçilere, Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul ve Genel-İş Örgütlenme Sekrekeri Aşur Kurgen birer konuşma yaptı.
Eyleme TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ve ambar işçileri, Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve EMEP üyeleri, Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Kenan Kaya, Türk Metal İstanbul Şube Başkanı Mehmet Soyupek, Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Nihat Alemdar, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ve sendika yöneticileri, Tüm Bel-Sen üyeleri ve Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ile Telekom işçileri destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Basitti de niçin 10 yıl beklediniz?

SONRAKİ HABER

Ucuz işgücü, ucuz hayatlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...