24 Mayıs 2000 21:00

Basitti de niçin 10 yıl beklediniz?

"Umut Operasyonu" hakkında açıklama yapan Ankara DGM Başsavcısı Volkan, Mumcu ve Kışlalı suikastlerinin "basit örgüt işi" olduğunu iddia etti.

Paylaş
Basitti de niçin 10 yıl beklediniz?
Faili meçhul olayların, özellikle de Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi olayının arkasında çok büyük güçlerin olduğu varsayımlarıyla hareket edilmesini eleştiren Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcısı Cevdet Volkan, faili meçhullerin aydınlatılmayıp üzerinin örtüldüğü görüşünü güçlendirdi. Bu cinayetlerin basit örgüt işi olduğunu iddia eden Volkan, 10 yıldır iz sürdüklerini ve Kışlalı suikastından sonra soruşturmayı derinleştirip cinayetlerin birbirleriyle olan bağlantılarını ortaya çıkardıklarını söyleyerek kendisiyle çelişti.
Başsavcı Volkan, Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof.Dr. Muammer Aksoy, Doç. Dr. Bahriye Üçok, İsrail Büyükelçiliği Güvenlik Amiri Ehud Sedan ve ABD'li Çavuş Marvich'in öldürülmesi ile Mısır Basın Ataşesi Abdullah Hüseyin Al Gurabi'nin yaralanması olaylarını kapsayacak şekilde genişletilen "Umut Operasyonu" hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bilmece gibi...
"Umut Operasyonu" soruşturmasında delil toplama aşamasında olduklarını, şu anda suçun mahiyetinin ve hangi maddeye göre dava açılacağının belli olmadığını ifade eden Volkan, "Soruşturma daha olgunlaşmadı. İddianamenin yazımı safhasına gelmedik, bilgi toplama safhasındayız" dedi. Son tutuklanan kişilerle ilgili evrakın geçen pazar günü geldiğini kaydeden Başsavcı Cevdet Volkan, "Emniyette yeni gözaltı olup olmadığına" ilişkin bir soru üzerine, "Belli olmaz. Olup olmadığını bilemeyiz, belki vardır. Şu anda 'yok' derim. Yarın çıkabilir ya da bir saat sonra yakalanır adam. Belli mi olur" dedi.
Soruları gideremeyecekmiş
"Zanlıların ifadelerini aldık. Basit delillerin bir kısmına ulaştık. Basının, 'şu şüpheli, bu kafama uymuyor' gibi sorularını elbette biz de gözeteceğiz, araştıracağız. Ama hepsini gidermemiz mümkün değil" diyen Volkan, şunları söyledi: "Bu konuları, yani faillerin bulunamamasını herkes kendi kafasına göre yazıyor, işliyor. Şimdi yeni bir durum çıktı ortaya. Deliller buna göre değerlendirilecektir.
Bazı yazarların yazdığı, çizdiği, hep 'beklediklerinin tersine çıkmasından' dolayıdır. Bazı olayların, özellikle Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi olayının arkasında çok büyük güçlerin olduğu varsayımlarıyla hareket edildi. Bunlar yazıldı, çizildi. Bu çıkmayınca daha basit bir örgüt yapısı ya da sıradan kişiler çıktığı görülünce, hepsi basına yansıtıldı. 1989 yılından bu yana gelişen olaylar, şu anda şöyle veya böyle belli bir aşamaya getirilmiştir. Biz bütün faili meçhul cinayetlerle ilgili araştırmamızı sürdürüyorduk ve topladığımız delilleri bir araya getiriyorduk. Ahmet Taner Kışlalı'ya yapılan suikast üzerine soruşturmamızı daha da derinleştirdik ve cinayetlerin birbirleriyle olan bağlantılarını ortaya çıkardık."
ÖNCEKİ HABER

Bandrole karşı ortak tepki

SONRAKİ HABER

İşçiler yürüyor, grev geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...