24 Mayıs 2000 21:00

Bandrole karşı ortak tepki

Meclis'te görüşülecek olan ve yayınevlerine şimdiye kadar yayınladıkları kitaplarla bundan sonra yayınlayacaklarına bandrol koyma zorunluluğu getiren yasa tasarısına tepkiler sürüyor.

Paylaş
Bandrole karşı ortak tepki
Önümüzdeki günlerde Meclis'te görüşülecek olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun bazı maddelerinde yapılması planlanan değişikliklerin düşünce özgürlününe ciddi engelleri getirdiğini belirten yazarlar, kitapçılar ve 160 yayınevi, tasarıya tarşı çıktıklarını bildirdi.
Meclis'te görüşülecek tasarıda, yayımlanmış, yayımlanacak ve ithal edilecek tüm kitaplara Kültür Bakanlığı'ndan alınacak bandrolün yapıştırılması zorunluluğu getiriliyor. Bu uygulamanın dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığına dikkat çeken yayıncılar, yasanın Avrupa Birliği normlarına da uygun olmadığını ifade ediyorlar. Yayıncılar, bandrolün 'sansür' uygulamalarına olanak yaratacağını da belirtiyor.
Uluslararası tepki
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Dünya Yazarlar Birliği (PEN) ve Article Xix gibi uluslararası yayın ve yazar örgütleri tarafından tepki ile karşılanan tasarıya, Türkiye'deki örgütlerden de tepkiler sürüyor. Türkiye'de Yayıncılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Basın Yayın Birliği, Eğitim Yayınları Derneği, Kitapçılar Derneği, Kitap Toptancıları Derneği ve aralarında korsan kitaplarının baskıları sıkça yapılan yazarların da bulunduğu yazarlarla birlikte 160 yayınevinin imza koyduğu metin milletvekillerine gönderildi.
"5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısına Niçin Karşıyız" başlığını taşıyan metinde, Kültür Bakanlığı'nın bütün tepkilere rağmen yasayı çıkartmak için elinden geleni yaptığı ve yasaya uymayan yayıncıları ceza ile tehdit ettiği belirtiliyor. Tasarıyla, fikir ve sanat hayatının Kültür Bakanlığı'nın denetimine sokulacağına, düşünce özgürlüğünün engelleneceğine dikkat çekilen metinde, bu uygulamanın dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmadığı ifade ediliyor.
Uygulama antidemokratik
Metinde, uygulamanın antidemokratik olduğu ve zorunlu bandrol uygulamasının birçok yayınevini kapanma noktasına getirirken, tekelleşmeye neden olacağı aktarılarak, bu uygulama ile 'en küçük bir kusur'da bile yayıncılara hapis ve para cezaları öngörüldüğünü de değinildi.
Kanunların geriye dönük uygulanamayacağının hatırlatıldığı metinde, tasarının bugüne kadar yayınevleri tarafından yayınlanan kitaplara da bandrol uygulamasını gündeme getirileceği ve bondrol uygulamasının geçtiğimiz yıllarda denendiği, buna rağmen kaset ve CD'lerde korsan satışlarının engellenemediği belirtildi.
Gizli fon oluşturulacak
Uygulamanın birçok bürokratik işlemi gerektireceğine ve bakanlığın bandrolden alacağı parayla gizli bir fon oluşturacağına dikkat çekilen metinde, Kültür Bakanlığı'nın hologramın maliyeti 300 ila 1500 lira arasında değişirken, 3900 liraya mal ettiği ve 6500 liraya sattığı ifade edilerek, bazı kişi ve kuruluşların bu uygulamadan zengin edildiğine dikkat çekildi.
Ortak metnin sonuç bölümünde ise, bakanlığın yasanın muhataplarının dikkate alması; korsan yayın üretenlerle yasalara uygun olarak kitap çıkaran yayınevlerinin ayrıştırılması; yasanın kitaba bandrol zorunluluğu getiren 81. maddesinin kaldırılması talep edildi. Metinde, "Yasanın komisyonlardan geçen şekliyle yürürlüğe girmesi yayıncılığın, kültür sanat hayatının sonu olacaktır" denildi.
ÖNCEKİ HABER

50 milyon liraya kobaylık yaptırılıyor

SONRAKİ HABER

Basitti de niçin 10 yıl beklediniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...