24 Mayıs 2000 21:00

İsrail G. Lübnan'dan çekildi

Güney Lübnan'a ölüm ve zulüm getiren İsrail askerleri, sonunda bölgeyi terk etti. İsrail, çekilme sırasında da bombardımana devam ederken, işbirlikçi Güney Lübnan ordusu askerleri de kaçacak yer arıyor.

Paylaş
İsrail G. Lübnan'dan çekildi
İsrail ordusunun Güney Lübnan'dan çekilme işleminin tamamlandığı bildirildi. İsrail radyosu, bölgedeki tüm mevzilerin boşaltıldığını ve boşaltma işleminden önce bazı üslerin havaya uçurulduğunu belirtti. İsrail askerleri çekilme işlemi sırasında ve sonrasında Güney Lübnan'ı bombalamaya devam ettiler.
İsrail Radyo, İsrail Savunma Bakanlığı bildirisinde, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın Lübnan'daki tüm taraflara sakin, ölçülü ve sorumlu davranmaya çağırdığının ifade edildiğini kaydetti. Bildiride, İsrail'in, egemenliğine, askerlerine ve yurttaşlarına karşı yapılacak her türlü saldırıya en sert şekilde karşılık vereceği tehdidinde bulunuldu.
İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz ise, "İsrail ordusunun kuzeydeki sınırlarda sükûneti sağlamak için gerekirse Lübnan'daki Suriye mevzilerini de vurmaya hazır olduğunu" söyledi.
İsrail GLO'ya kapılarını açtı
İsrail'in Kuzey Bölgesi Askeri Komutanı General Gabi Aşkenazi bölgeden kaçan işbirlikçi Güney Lübnan ordusu (GLO) mensuplarına da İsrail'in kapısının açık olduğunu kaydetti. Lübnan'ın Sayda kentindeki bir güvenlik yetkilisi de, mayıs ayı başından bu yana Lübnan ordusu ile Hizbullah ve Emel örgütlerine teslim olan GLO milisinin sayısının 1000'i bulduğunu söyledi.
İsrail ordusunun Lübnan'dan çekilmesinin pratikte tamamlandığını söyleyen muhabir, GLO milisleri ve ailelerinden oluşan 2000 kişinin İsrail'e geldiklerini, bin kadarının da sınırı geçmek üzere beklediğini belirtti.
İsrail askerleri seviniyor
İsrail'in dün Türkiye saatiyle 06.42'de Lübnan sınırını kapattığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabirinin bildirdiğine göre, Güney Lübnan'daki İsrail komutanı Tuğgeneral Benny Ganz'ı taşıyan mersedes marka araçla birlikte, bir buldozer ve iki tankın İsrail tarafına geçmesinden sonra, askerler 93 numaralı askeri geçiş kapısını kapattılar. İsrail ordusuna ait yüzlerce tankın ve zırhlının, yüzlerce askerle birlikte önceki gece Lübnan'dan İsrail'e geçtiği bildirildi. Askerlerin İsrail'e geçmekten mutlu oldukları ve bazılarının şarkı söyleyerek tanklar üzerinde dans ettiği görüldü.
Güvenlik yetkilileri, İsrail ordusunun gece yarısı Marcayun'da bulunan genel karargâhından ayrıldığını belirttiler. Yetkililer İsrail askerlerinin, bölgedeki en önemli üslerinden olan 12. yüzyıldan kalma Beaufort kalesinden çekilirken, geride bıraktıkları tesisatları ve malzemeleri havaya uçurduklarını kaydettiler. Bu bilgi, Lübnan güvenlik servisi tarafından da doğrulandı.
Denetim sorunu
Bu arada, BM yetkilileri, Hizbullah'ın GLO ve İsrail ordusunun terk ettiği köylerin denetimini almadığını açıklarken, bölgedeki basın mensupları bunun tersini bildiriyor. Bölgede görev yapan gazeteciler, doğu sektöründeki Hasbaya kasabasına ve bunun yanı sıra 8 köye Hizbullah militanlarının girdiğini belirtiyorlar.
Nitekim Lübnan da, İsrail ordusu Güney Lübnan'dan tamamen çekilmeden ve BM güçleri yerleştirilmeden bölgeye ordusunu göndermeyi reddediyor. Lübnan ordusundan isminin açıklanmasını istemeyen yüksek rütbeli bir subay, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Güney Lübnan'a ordunun konuşlandırılması şu anda planlanmıyor" dedi. Beyrut yönetimi ayrıca, İsrail'in hava ve karasularını ihlal etmemesini ve tüm tutuklu Lübnanlıların serbest bırakılmalarını şart koşuyor.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da, İtalya'daki NATO toplantısına hareketinden önce yaptığı açıklamada, Lübnan'ı, ülkenin güneyinde İsrail'in boşalttığı yerlere asker göndermeye çağırdı. "Lübnan halkı ülkesinin sorumlusu olmak istiyor" diyen Albright, bunun da bölgeye Lübnan ordusunu göndererek mümkün olduğunu ifade etti.
İsrail Dışişleri Bakanı David Levi de Lübnan'ın Güney Lübnan'da denetimi sağlaması için, ordusunu ülkenin güneyine yerleştirmeye çağırdı. Levi, "Lübnan hükümeti, sorumluluklarını yerine getirmelidir. Getirmezse, bu başka unsurların güdümünde olduğunu gösterir ve Lübnan'ı sorumlu kılar" dedi. Lübnan ordusuna teslim olan İsrail yanlısı GLO milislerine de değinen Levi, Lübnan hükümetinin kendi güçlerine teslim olanlardan da sorumlu olacağını kaydetti.
BBC muhabirinin şoförü öldü
Öte yandan, Güney Lübnan'ın orta kesimlerinde, BBC'nin Güney Lübnan muhabirinin şoförü, dün gece İsrail güçleri tarafından atılan bir bombanın aracına isabet etmesi sonucu öldü. Muhabirin o sırada araçta bulunmadığı bildirildi. İsrail hava kuvvetlerinin, GLO'nun üç gün önce boşalttığı mevzileri bombaladığı bildirildi. Lübnan polisi, İsrail avcı bombardıman uçaklarının Güney Lübnan'ın batısındaki Blat bölgesindeki mevzilere 6 füze fırlattığını, bombardımanda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.
Lübnan polisi de, Hizbullah militanlarının Güney Lübnan'da GLO tarafından terk edilen bir tankı ele geçirdikten sonra bir İsrail helikopterinin ateşinden kaçarken, bir otomobili ezdiklerini bildirdi.
Polis, otomobilin içindeki bir anne ile bebeğinin öldüğünü, 1'i çocuk 3 kişinin de ağır yaralandığını belirtti.
Hizbullah: Savaşmaya devam edeceğiz
Hizbullah örgütü lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İsrail'in Shebaa yaylasından çekilmeyip, elinde bulundurduğu tüm Lübnanlı mahkûmları serbest bırakmadığı sürece, bu ülkeyle savaşmaya devam edeceklerini söyledi. Nasrallah, düzenlediği basın toplantısında, "İsrail, Shebaa'daki askeri varlığını korur ve Lübnanlı mahkûmları elinde tutmayı sürdürürse, çekilme işlemi hiç olmamış gibi davranır ve ülkemizin özgürlüğü için savaşmaya devam ederiz" dedi.
İran, İsrail'in Lübnan'dan çekilmesinden memnun olduğunu belirterek, Lübnanlılardan, İsrail bölgeden tamamiyle çekilene kadar savaşmalarını istedi. İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, ülkesini ziyaret eden Hindistan Dışişleri Bakanı Jaswant Singh ile katıldığı bir konferansta yaptığı açıklamada, İsrail'in bölgeyi terk etmesini "büyük zafer" olarak niteledi ve "Biz, İsrail'in Lübnan'da işgal ettiği yerlerden tamamiyle çekileceğini ve bu sürece BM'nin yardım edeceğini ümit ediyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bu işte bir 'hayır' var!..

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası da denetime geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa