23 Mayıs 2000 21:00

Taşeron işçi hakkını istiyor

Taşeron şirketlerde çalışan işçiler kendilerine dayatılan koşullara eylemle cevap veriyor. Son olarak İTÜ'de temizlik işleri yapan...

Paylaş
Taşeron işçi hakkını istiyor
Sinan İmrek
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nin Maslak Kampüsü'nde iş yapan Aktif taşeron firması çalışanı işçiler, iki aydır ücretlerini alamadıkları için üniversite bahçesi içinde üç gündür oturma eylemi yapıyor. Ücretlerine zam yapılmadan 92 milyon liraya çalıştırılan 105 işçinin hiçbir sosyal hakkı yok. Yemek ve yol paraları da ücrete dahil. Sigortasız çalıştırılan işçilere, çeşitli oyalamalardan sonra verilen vizite kâğıtları ise sahte.
Maçka'daki üniversite kampüsü bahçesinde işi durdurarak bekleyen işçiler, bir gün işe gelmediklerinde çıkışlarının verildiğini, tazminat ve izin haklarının bile olmadığını söylediler. Temizlik işleri için üniversite yönetiminin açtığı yeni ihalede, Aktif taşeron firması üçüncü sırada. Herhangi bir değişiklik olmazsa temizlik işleri başka bir taşeron şirkete verilecek ve ay sonunda Aktif firmasının işi bitmiş olacak. İşçilerden Ali Keskin ücretlerinin zamanında verilmesini istiyor. Üniversite yemekhanesinde işçi oldukları için yemek alamadıklarını belirten Keskin, yemeklerin kendilerine öğrencilere verilen fiyatın üç katına verilmek istendiğini söyledi.
'Ekmek parasına...'
İşçi Mustafa Yüce, aldıkları ücretle sefalet içinde yaşadıklarını, ücretlerinin yol ve yemek parasıyla eridiğini, evlerine ancak otuz milyon lira para götürebildiklerini söylüyor. Yücel; sigorta, yemek, yol parası gibi sosyal hakları yerine getirilmediği takdirde taşeron firmada çalışmayacaklarını belirtiyor. İşçilerden Gülbahar Çiftçi de yemek parasına çalıştıklarını belirterek, işe her gün yürüyerek gelmek zorunda olduğunu söylüyor. Çiftçi, taleplerinin yerine getirilmesini isteyerek, "Biz burada köle miyiz, insan mıyız?" diye soruyor. 4 aydır taşeron firmada çalışan İnce Öztürk, yemek aralarında evden getirdikleri ekmek peyniri yediklerini belirtiyor. İçinde bulundukları durumu rezalet olarak değerlendiren Öztürk, geçinemediği için oğlunu memleketine göndermiş. Öztürk, "Temizlik malzemesi bittiğinde işveren 'İdare edin' diyor. Hakkımızı aradığımız zaman 'Ayıptır' diyor, bizi tehdit ediyorlar. 60 milyon lira kira veriyorum, nasıl yaşayacağım?" diyerek tepkisini dile getiriyor. 8 yıldır işçi olarak çalışan Kezban Baş, Aktif firmasında veya başka bir firmada ancak sosyal haklarını aldıkları takdirde çalışacaklarını söyleyerek, "Zam yapılacağı söylendi ama yapılmadı. Biz hakkımızı söke söke alacağız. Bu savaşı biz kazanacağız" dedi.
Öğrenciler de destekliyor
Her gün saat 18.00'e kadar üniversite bahçesinde beklediklerini ifade eden İlhan Akyol da, üniversite öğrencilerinin kendilerine verdiği desteğin önemli bir moral kaynağı olduğunu söylüyor. Üniversite öğrencileri işçilerin taleplerine destek verip ziyaret ediyorlar. Bu arada, dün işçilere bir açıklama yapan taşeron firmanın, bugün işçilerin alacaklarını vermesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Devletin çatısında Avrasya çatlağı

SONRAKİ HABER

Bu işte bir 'hayır' var!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...