23 Mayıs 2000 21:00

Hücreye protesto

Uygulamaya sokulmak istenen hücre tipi cezaevi, insan hakları savunucuları, tutuklu yakınları, kitle örgütleri ve...

Paylaş
Hücreye protesto
Uygulamaya sokulmak istenen hücre tipi cezaevi, insan hakları savunucuları, tutuklu yakınları, kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi'nde protesto edildi.
İHD Ankara Şube tarafından hücre tipi cezaevlerine karşı başlatılan kampanya çerçevesinde dün Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen hücre tipi cezaevlerini protesto eylemine, tüm İHD şubelerden gelen yönetici ve üyelerle, insan hakları savunucuları ve tutuklu yakınları katıldı.
Kitle örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği eylemde, insan hakları savunucuları "Hücre ölümdür, izin vermeyelim" pankartı açarak, "Hücre yavaş yavaş ölümdür", "Hücre reform değil, kansız yok etme" yazılı dövizler taşıdılar.
Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde konuşan İHD Ankara Şube Başkanı Lütfi Demirkapı, cezaevlerinde devletin öldürerek politika yaparken, bir yandan da cezaevlerinin çetelerin çalışma bürosu haline geldiğini vurguladı. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül de cezaevlerinde yaşayanların hak ve özgürlüklerinin belirsiz olduğunu dile getirerek, hakların yasal güvenceye bağlanmadığına dikkat çekti. Tutuklu ve hükümlülerin sağlık hizmetlerinden yararlanmadığına işaret eden Öndül, hücre tipi cezaevlerinin ruh sağlığını bozduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını ifade etti. Cezaevlerinde yaşayanların eşya olmadığını dile getiren Öndül, hücre tipi cezaevleriyle güvenliğin öne çıkarılarak insan haklarının unutulduğunu söyledi. İnsanları yalıtarak güvenlik sorununun çözülemeyeceğini ifade eden Öndül, hücre tipi cezaevlerine karşı duracaklarını belirtti.
Tutuklu ve hükümlü yakınları da yaptıkları konuşmalarda, çocuklarının hücrelerde yok olmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, tüm insanları hücreye karşı mücadele etmeye çağırdılar. Sık sık "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Hücrelere izin vermeyeceğiz" sloganlarının atıldığı eylem, Canşenliği oyuncularının Ulucanlar katliamını anlatan tiyatro gösterimi ve Mehmet Özer'in şiir dinletisinin ardından sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Cavit Çağlar fedakârlık yapsın

SONRAKİ HABER

Hasta tutuklu ölüme terk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...