23 Mayıs 2000 21:00

18 yıllık kâbus bitiyor

Arka arkaya yenilgiler alan Güney Lübnan Ordusu, hızla geri çekilmeye devam ediyor. İsrail askerlerinin ise apar topar bölgeyi terketmesi...

Paylaş
18 yıllık kâbus bitiyor
İsrail birlikleri, 18 yıldır işgal altında tuttukları Güney Lübnan'da durumun hızla aleyhlerine dönmesi üzerine bölgeyi terk ediyorlar. Daha önce "en erken 1 Haziran, en geç temmuz ayı" olarak açıklanan geri çekilme takvimi, İsrail işbirlikçisi Güney Lübnan Ordusu (GLO)'nun panik içinde mevzilerini terk etmesi ve Hizbullah'ın yoğunlaşan saldırılarının ardından erkene alınmış görünüyor.
Milisler darmadağın
GLO milisleri, mevzilendikleri bir dizi köyden kaçmayı önceki gün de sürdürdüler. Durumun kontrolden çıktığını gören İsrail ordusu ise, bölgedeki en büyük ikinci askeri üssünü boşalttı. Sabahın erken saatlerinde, İsrail'in kurduğu "tampon bölge"nin batısında yer alan Bint Cibail kasabasından ayrılan binlerce İsrail askerinin ardından, birkaç otobüs dolusu GLO milisi de İsrail'e kaçtı. Hızlı geri çekilmenin ardından, Bint Cibail ve birçok köy, onyıllar önce bölgeden sürülen halkla birlikte ilerleyen Hizbullah ve Emel gerillalarının eline geçti.
Bint Cibail, birkaç saat içinde Hizbullah'ın gövde gösterisine sahne oldu. Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ın resimlerini taşıyan kasabanın sürgün halkı, çeşitli sloganlar attı ve Hizbullah ile Emel gruplarının bayraklarını taşıdılar.
Sevinç gözyaşları
Hizbullah gerillaları ile yüzlerce köylü, Lübnan'da görev yapan BM gücü UNIFIL'in merkezinin bulunduğu Nakura yerleşim birimine de girdiler. Köylülerin işgalin ardından ayrı kaldıkları yakınlarıyla buluşmalarında sevinç gözyaşları aktı.
Hizbullah gerillaları, İsrail askerleri ve GLO milislerinin boşalttığı bir Hıristiyan köyüne de girdiler. Görgü tanıkları, gerillaların Güney Lübnan'ın batı kesiminde yer alan Ayn Aybil adlı köye girdiklerini söylediler.
Teslim oluyorlar
80 GLO milisinin de, Hamra kontrol noktasındaki Lübnan ordusuna teslim olduğu bildirildi. Haberlere göre, İsraillilerin en kalabalık birliklerinin bulunduğu batı kesiminin diğer cephesinde de, onlarca milis, liman kenti Sur ile Nagura'yı birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunan askeri barikattaki Lübnan ordusuna teslim oldular.
Teslim olan GLO milislerinin bir kısmı halk tarafından linç edilmek istenirken, bu kişilerin vatana ihanet suçundan ölüm cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.
Yüzlerce Lübnanlının da, İsrail ordusu tarafından boşaltılan yerleşim birimlerine gitmek üzere araçlarıyla güneye giden karayolunda konvoy oluşturdukları haber verildi.
Halka ateş açtılar
Son gelişmelerle birlikte, Hizbullah ve Emel'in eline geçen köy ve kasaba sayısının 14'e yükseldiği açıklandı. Ancak GLO milisleri, geri çekilirken de katliamlarına devam etti. Milisler, boşalttıkları köyleri mayınladıktan sonra, köylerine dönen halka uzaktan yaylım ateş açtılar. Olaylarda 6 köylü ölürken, 20 köylü de yaralandı.
Önceki günkü çekilmeyle birlikte, İsrail'in, işgal bölgesindeki askerlerinin dörtte üçünü çektiği kaydediliyor. Kaynaklar, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, geri çekilmeyi birkaç gün içinde tamamlamayı düşündüğünü bildiriyor. Bu arada, Güney Lübnan'daki "tampon bölge", Hizbullah'ın ilerlemesi ile birlikte fiilen ikiye bölündü.
ÖNCEKİ HABER

Bayraklı radyasyon riski altında

SONRAKİ HABER

Ne diyorsa o!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...