22 Mayıs 2000 21:00

İsrail işbirlikçilerinde panik

G. Lübnan topraklarında İsrail'in uşaklığını yapan Güney Lübnan Ordusu (GLO) saflarında panik baş gösteriyor.

Paylaş
İsrail işbirlikçilerinde panik
İsrail ordusunun Güney Lübnan'dan çekilmesine az bir zaman kala, işbirlikçi Güney Lübnan Ordusu saflarında panik giderek tırmanıyor. İsrail tarafından yönlendirilen Güney Lübnan Ordusu (GLO)'na bağlı askerler, üstlerini dinlemeyerek işgal bölgelerini terk etmeye başladı.
Hizbullah tehdidi altındaki 40 kadar GLO askeri ve aileleri, işgal bölgesinin merkezinde yer alan Taibeh ve Kantara'dan önceki gün çekildi. Çekilmenin hemen ardından, binlerce Lübnanlı Müslüman bölgeye girdiler. BM kontrol noktalarını geçerek, onyıllar önce terk etmek zorunda kaldıkları iki köye giren halkın sevinç içinde olduğu görüldü. Köylerdeki askeri noktalara Hizbullah ve Şii Emel örgütü bayrakları diken halk, çatılarda namaz kıldı.
Köyler Hizbullah'a geçti
GLO'nun, acele içinde bu köylerde iki zırhlı personel taşıyıcı ve bir tank da dahil olmak üzere çeşitli silah ve mühimmat bıraktığı, bu silahların Hizbullah ve Emel'in eline geçtiği kaydediliyor. Stratejik önemde olan bu iki köyün Hizbullah denetimine geçmesiyle, İsrail'e yönelik saldırılar da yoğunlaşacak.
İsrail ordusu, işgal altındaki bölgede "gerekli olmayan" tüm personelini geri çekmeye başladı. Ordunun, 1 Haziran'dan itibaren bölgeyi her an tamamen boşaltabileceği söyleniyor. İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, orduya, bu tarihte geri çekilme emri vereceği haberleri ise yetkililerce yalanlandı.
Barak sert konuştu
Bu arada, Hizbullah ile İsrail askerleri arasındaki çatışmalar devam etti. Hizbullah, Golan Tepeleri yakınlarındaki Şebaa çiftliklerinde bulunan İsrail ordusuna ait mevzileri bombalamayı dün de sürdürdü. Örgüt, dün sabah ağır toplarla düzenlediği saldırıda, Şebaa çiftliklerindeki İsrail karakolunun bulunduğu Cebel el-Rus'a 10 obüs mermisi isabet ettiğini duyurdu. Bu saldırıdan yarım saat sonra yine aynı bölgede bulunan Hermon Dağı'ndaki bir İsrail askeri gözlem merkezine saldırı düzenlendi. İsrail ordusunun erken uyarı amaçlı olarak kullandığı bu askeri tesise 1967 yılından bu yana ilk kez düzenlenen saldırıda, 5 obüs mermisi atıldı.
Hizbullah'ın saldırılarının ardından İsrail topçusu da yaklaşık 100 obüs mermisiyle yanıt verdi.
İsrail savaş uçakları da, Hizbullah topçusuna ait mevzileri ve işgal altında tuttuğu bölgeye giden bir karayolunu da bombaladı.
İsrail Başbakanı Ehud Barak, haftalık bakanlar kurulu toplantısında, saldırıların bir süre daha devam edebileceğini söyledi. Başbakan, hafta sonunda Bekaa'daki FHKC üssüne yönelik olarak düzenlenen İsrail hava kuvvetleri saldırısının, "ülkesinin misilleme yapmaya her zaman hazır olduğunu gösterdiğini" söyledi.
Dün itibarıyla, İsrail bölgede halen Reyhan, Ayşe, Şani, Dla'at, Galgalit, Şerefiye, Marjayun, Beaufort, Bint Jebal ve Karkum köylerini elinde tutuyor. Ordu, Taibeh'i geçen hafta GLO'ya teslim etmiş, GLO ise Kantara'daki güçlerini geri çekmişti.
Hizbullah'tan ölüm tehdidi
Hizbullah örgütü, GLO'ya yönelik olarak yayınladığı bir mesajda, bu andan itibaren silahlarını İsrail'e çevirmeyen tüm işbirlikçilerin öldürüleceğini ilan etti. Emel örgütü ise; önümüzdeki günlerde Kantara, Deir Sirrian ve Taybeh bölgelerini köylülere vereceklerini, bu bölgelerde GLO'nun bulunması halinde işbirlikçileri zor yoluyla def edeceklerini açıkladı.
Görüşmelerden çekilme talimatı
Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin halkının sokaklara taşan öfkesi karşısında misilleme olarak, İsveç'in Stockholm kentinde süren gizli "barış" görüşmelerinden geri çekilinmesi talimatı verdi.
İsrail Başbakanlık basın merkezinden yapılan açıklamada, Barak'ın, müzakereciler İsrail Güvenlik Bakanı Şlomo Ben-Ami ve Avukat Gilead Sher'e İsrail'e geri dönmeleri direktifini verdiği bildirildi.
Açıklamada, Batı Şeria ve Gazze'deki durumun ışığında görüşmelerin "kısa kesileceği" ifade edildi.
Barak'ın konuyla ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Mısır Devlet Başkanı Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger ile görüştüğü de belirtildi.
Filistin yönetimi ise, protesto eylemlerinin nedeninin İsrail cezaevlerinde bulunan tutsaklar olduğuna işaret etti. Filistinli görüşmeci Saib Erakat, "İsrail tarafından, sokakları sakinleştirmek için tutukluları serbest bırakmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
5 ölü, 1000 yaralı
İsrail hapishanelerinde tutuklu olan ve 1 Mayıs'tan beri açlık grevinde bulunan 1650 Filistinli tutukluyla dayanışma amacıyla sokaklara dökülen halk, İsrail kurşunlarıyla karşılaşmıştı. Halen devam eden gösteri ve çatışmalarda bugüne dek 5 Filistinli öldü, binden fazla Filistinli ise yaralandı.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, İsrail ile Filistinliler arasında son günlerde yeniden patlak veren kanlı çatışmalardan "büyük endişe" duyduğunu bildirdi.
ABC televizyonunda konuşan Albright, çatışmaları yakından ve büyük kaygıyla izlediklerini belirterek, "Tabii ki bu durum, barış sürecini ve genel ortamı olumsuz etkiliyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Şölen gibi düğünler...

SONRAKİ HABER

İşsizlik kesin; ya sigortası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...