21 Mayıs 2000 21:00

Genel-İş eski yönetimle devam edecek

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın 12. Olağan Genel Kurulu'nda eski yönetim yeniden seçildi.

Paylaş
Genel-İş eski yönetimle devam edecek
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın 12'nci Olağan Genel Kurulu dün yapılan seçimlerle sona erdi. İki listeyle girilen seçimler sonucu eski yönetim yeniden seçildi. İlk turda gerekli çoğunluk sağlanırken, eski Genel Başkan İsmail Hakkı Önal 205 oyla yeniden genel başkan oldu. 351 delegeden 345'inin oy kullandığı seçimlerde muhalefetin başkan adayı Mithat Fahrioğulları ise 126 oy alabildi. Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Cemal Arslan (211), Şükrü Ercan (204), Aşur Kurgen (211), Ali Şahin (201), İsmail Özhamarat (204) ve Mahmut Seren (197).
Sonuçların açıklanmasının ardından iki genel başkan el ele kürsüye çıkarak, "birlik" mesajı verirken, yeniden seçilen İsmail Hakkı Önal delegelere teşekkür etti. Bundan sonra yapılması gerekenin hep birlikte Genel-İş'i büyütmek olduğu vurgulanan genel kurulda ayrıca 60 DİSK delegesi de belirlendi.
Genel kurulun ilk günü öğleden sonraki oturumunda delegelerin konuşmaları sırasında yer yer gergin anlar yaşandı. Mevcut yönetime muhalif olan Mithat Fahrioğulları'nın listesini destekleyen delegeler yönetime sert eleştirilerde bulunurken, yönetimi destekleyen delegeler de muhalif listeyi destekleyenlerin sendikayı mahkemelere taşıdığını, genel kurulu ertelettiklerini dile getirdiler. Genel kurulun ertelenmesi için mahkemeye verenlerden Erol Ekici, kongrenin ertelenme kararını savunarak, ertelemeden dolayı sendikanın 24 milyar lira zarar uğramasının da önemli olmadığını öne sürdü. DİSK'i eleştirerek, 1980 öncesi mücadeleci tavrından uzaklaştığını, bunda Genel-İş yönetiminin de payının olduğunu iddia eden Ekici, Sivil İnisiyatif ve Ekonomik Sosyal Konsey'i eleştirdi.
Yeni grevler kapıda
Salona "grev gözcüsü" önlükleri ile gelen grevci işçilerden Erol Bozkurt, Genel Merkez'in Gaziantep Belediyesindeki greve yeterince destek vermediğini söyleyerek, önlükleri Gaziantep grevine Genel Merkez'in dikkatini çekmek için taktıklarını ifade etti.
Delege Yusuf Şenal Ağırbaşı, Bucak grevindeki deneyimlerini anlatarak, "Grev sırasında Emek gazetesinde, önümüzde çetin bir süreç bizi bekliyor, Bucak işçilerinin grevi dalga dalga yayılacak demiştik. Öyle de oldu. Bugün birçok yerde de grevler kapıda, halkla bütünleşmek gerekiyor. Genel-İş ailesiyle bütünleşmek gerekiyor. DİSK ve Genel-İş'i dimdik doğrultmamız gerekiyor" dedi.
Zeynel Demirçivi ise, tartışmanın kişilere endekslenmesinin ve kişileri rencide edici bir tarzda yapılmasının mücadeleye zarar vereceğini, Genel-İş'in DİSK'in aldığı her kararda en aktif destek veren sendika olduğunu kaydetti.
Adana Delegesi Ramazan Biçer ise kendilerini yeni adaymış gibi gösteren muhalif adayların hiçbirinin yeni olmadığını belirterek, "Bu kişiler geçmişte bize olağanüstü kongreleri yaşatanlardır. Bir şeyi değiştirmek için alternatifinin daha iyi olması gerekir" dedi. Biçer, Adana şube başkanlığına aday olduğunu ancak, kendisinin seçilmesinin engellenmesi için, şu anda muhalif grupta bulunan şube başkanının üyelere baskı yaptığını söylemesi üzerine salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı.
Üye sayısı arttı
Genel Sekreter Cemal Arslan ise, sendikanın şu anda büyüyen tek sendika olduğunu, mevcut yönetimin iki yıl içinde üye sayısını 30 binden 60 bine çıkardığını kaydetti. Mali olarak ise eskisinden iyi bir durumda olduklarını kaydeden Aslan, borçları bitirdiklerini ve daha da iyiye gittiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından, eleştirileri yanıtlamak için söz alan Genel Başkan İsmail Hakkı Önal, genel kongrede eleştirileri normal karşıladıklarını belirtirken, bu eleştirilerin insaflı olması gerektiğini söyledi. Ekonomik Sosyal Konsey'e ve Sivil İnisiyatif denilen ucubeye başından beri en çok karşı çıkan sendikacılardan biri olduğunu vurgulayan Önal, bunu da DİSK Başkanlar Kurulu'nda defalarca dile getirdiğini kaydetti. Grevlere yeterince destek verdiklerini, eleştirinin haksız olduğunu söyleyen Önal, grev başladığından beri genel merkez yöneticilerinin grev yerinde olduğunu belirtti.
Başkan adayları konuştu
Kısa gerginlikler dün de yaşandı. Sabahtan itibaren doğrudan seçimlere geçilmek istenmesine karşı çıkan muhalif başkan adayı Mithat Fahrioğulları, seçimlerden önce başkan adaylarının konuşarak kendilerini tanıtması gerektiğini savundu. Bunun üzerine görevi Seçim Kurulu'na devretmiş olan Divan Başkanı Murat Tokmak başkan adaylarına beşer dakikalık konuşma hakkı verdi.
Genel kurulun seviyeli gittiğini, böyle bir ortamda bazı kişilerin düşmanca bir yapı içine girerek, ortamı gerginleştirmeye çalıştıklarını öne süren Fahrioğulları, bu durumu kınadığını söyledi. 1977'den beri örgütün içinde olduğunu belirterek, çalışmalarını anlatan Fahrioğulları, Adana Bölge seçimlerine müdahale ettiği söyleminin doğru olmadığını, bunu Yüreğir Belediyesi'nde çalışanların ortaya attığını öne sürmesi tepkilere neden oldu. Kavgaların, mahkemelerin son bulması için aday olduğunu açıklayan Fahrioğulları, DİSK'in zor durumda olduğunu, malları üzerinde haciz bulunduğunu belirterek, beş büyük sendikanın aidatlarını ödemediği için bu duruma gelindiğini söyledi. İsmail Hakkı Önal ise, bugüne kadar sendika veya kişi aleyhine tek bir dava bile açmadığını söyledi. Önal, Fahrioğulları'nın olağanüstü dönemde de o günkü yönetimle beraber olduğunu hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

SASA grevi Adana'ya yayılıyor

SONRAKİ HABER

Sarıgazi'de OHAL provası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...