21 Mayıs 2000 21:00

SASA grevi Adana'ya yayılıyor

SASA'da 16 Mayıs günü başlayan grev sürerken, Dilaver Sabancı adına kurulan taşeron firma, greve destek veren işçileri işten çıkardı.

Paylaş
SASA grevi Adana'ya yayılıyor
SASA'da Dilaver Sabancı adına kurulan taşeron firma greve destek veren işçileri işten attı. Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi, devam eden grev hakkında aydınlatma faaliyetlerine hız vereceklerini açıklarken, EMEP, greve yeni bir ziyaret gerçekleştirdi. Çukurova Üniversitesi öğrencileri de "Grevle dayanışma şenliği" gerçekleştirecekler.
Adana-Mersin yolu üzerinde kurulu, Sabancı Holding'e ait SASA fabrikasında grev, yedinci gününe girerken işveren, işçilerle anlaşmaya henüz yanaşmadı. Sendikasızlaştırmanın önlenmesi ve müteahhit bünyesinde çalışan işçilerin kadrolu olması talebini ısrarla savunan Petrol-İş, greve sahiplenmeyi yaygınlaştırmak için birtakım etkinlikler yapacağını duyurdu.
Mahallelerde belirlenen 18 kahvede toplanan SASA işçileri, aynı zamanda kahvelere gelenlere grevin haklılığını anlatıyorlar. Pazartesi gününden itibaren otobüs duraklarını gezecek sendika yetkilileri grev hakkında aydınlatma çalışmaları yapacak.
Belli başlı bölgelerde grevin haklılığını anlatmak amacıyla asılacak açıklamalar dışında sendika yetkilileri esnafı da gezerek destek talebinde bulunacak. Ayrıca belli mağaza ve marketleri dolaşacak grevci işçiler alışverişlerde kolaylık isteyecek.
Taşeron işçiler işten atıldı
Grev başladığı günden itibaren destekleri önlemek amacıyla tehditler savuran Sabancı Holding yönetimi, greve destek sunan taşeron işçilerin iş akdini feshetti. Dilaver Sabancı İnşaat Ortaklığı bünyesinde çalışan 85 taşeron işçinin 18 Mayıs tarihinde topluca SASA'da grevde olan işçilere destek verdikleri ve işi durdurdukları için iş akitlerini fesheden şirket, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeyeceğini ve taşeronların uğradıkları zararı tazmin hakkını saklı tuttuğunu ilan etti. İşveren, işten çıkardığı taşeron işçilere, "18 Mayıs 2000'de çalışmanız gereken vardiya saatinde işbaşı yapmayarak topluca yaptığınız kanunsuz eylem nedeniyle hizmet akdiniz, ihbarsız ve tazminatsız olarak feshedilmiştir" şeklinde açıklama gönderirken taşeron işçiler, sendikaya giderek ne yapabilecekleri konusunda görüşeceklerini söylediler.
Hürriyet'e tepki
Bu arada Sabancı'nın Adana gezisi sırasında yaptığı açıklamaya yer veren Hürriyet gazetesinin "SASA'da grev ertelendi" şeklinde haber yapması tepkiyle karşılandı. Gazetenin açıklamasını yalanlayan sendika, haberin yanlış olduğunu, haberde ertelenen lastik grevinin anlatıldığını ancak SASA'da grevin sürdüğünü ifade etti. Sendikacılar ayrıca Hürriyeti arayarak uyardı.
Gün destekleme günü
Greve, başladığı günden itibaren destek veren EMEP, yaptığı ilk ziyaretten sonra yeni bir ziyaret daha gerçekleştirdi. Dün Adana halkına greve ilişkin bildiriler dağıtan EMEP'liler yaptıkları açıklamada, 'Gün, mücadelesinde haklı olan SASA işçisini destekleme günü'dür dediler. Greve destek veren Çukurova Üniversitesi öğrencileri de "Grevle dayanışma şenliği" düzenleyecek. Şenlik için afişlemeler yapan gençler, tüm öğrencileri şenliğe katılmaya çağırdı. Şenlikte SASA işçilerinin sesinin tüm öğrencilere duyurulması hedefleniyor.
ÖNCEKİ HABER

'Çevre ödüllü' çevre katliamı

SONRAKİ HABER

Genel-İş eski yönetimle devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa