21 Mayıs 2000 21:00

Darbecilere karşı grev

Fiji'de çeşitli sektörlerde çalışan işçiler, George Speight adlı patronun düzenlediği meclis baskınına tepkilerini greve çıkarak gösteriyor.

Paylaş
Darbecilere karşı grev
Ada ülkesi Fiji'de, George Speight adlı patronun meclisi basmasıyla başlayan siyasi krizde durum belirsizliğini koruyor. Bakanlarının çoğu eski sendikacılardan olan İşçi Partisi hükümetinin 1. yıldönümünde düzenlenen baskının ardından, patronlar tarafından desteklenen muhalefetteki sağcı parti "darbeyi desteklediğini" açıkladı. Asyalı sendika liderlerinin hükümete uluslararası destek çağrısında bulunmasının ardından, Fijili işçiler de meclisi korumak için harekete geçiyor.
Hükümete işçi desteği
Şeker işçilerinin, meclis baskınıyla başlayan darbe girişimine tepki olarak genel greve gidecekleri bildirildi. The Review dergisine göre işçiler, daha şimdiden kuzey kıyılarındaki Ba Adası'nda bulunan bir şeker fabrikasında üretimi durdurdu. Sitede, şeker işçileri sendikalarının, yine sendikacı kökenli olan Başbakan Mahendra Chaundry'ye destek için Fiji Sendika Kongresi'nin yaptığı genel grev çağrısının arkasında oldukları belirtildi.
Fiji'de birçok işçi sendikası, hükümete destek vermek ve darbecileri kınamak için bugünden itibaren süresiz greve çıkacak.
Patronlar darbe istiyor
Öte yandan, meclis baskını, muhalefetteki sağcı partinin gerçek yüzünü de ortaya çıkardı. Darbeci patron Speigh'i desteklediklerini bildiren muhalefet liderleri, "iç savaş çıkabileceği"ni söyleyerek tehditler savurdular.
Muhalif partilerin oluşturduğu komite tarafından dün yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Ratu Sir Kamisese Mara'nın derhal istifa etmesi ve "darbeye direnmekten vazgeçmesi" istendi.
Açıklamada, "Ratu Mara, Fiji halkıyla bağını yitirmiş bulunmaktadır. Derhal istifa etmesini bekliyoruz, yoksa iç savaş çıkabilir" ifadesi kullanıldı.
İşçilere bir dizi yeni hak tanıyan 1997 Anayasası'nın kaldırılmasını da isteyen patronlar, "silahlı kuvvetlerin müdahalesinin iç savaşa yol açmasının kaçınılmaz olacağını" belirttiler.
Orduda bölünme mi?
Bu arada, Devlet Başkanı Mara da, baskıncıların bazı askerlerden destek gördüğünü açıkladı. Mara, "terörle mücadele" için kurulan birliklerden birinin darbecilerin safında yer aldığını kaydetti.
Mara, darbecilerin "ülkeyi yönetmelerine izin verilmezse", rehin tuttukları başbakan ve bakanları öldürme tehdidinde bulunduklarını da kaydetti.
Geleneksel giysiler içindeki Avustralya ve ABD bağlantılı patron Speight liderliğindeki silahlı bir gnup, cuma günü meclisi basıp Başbakan Mahendra Chaudhry ve 40 milletvekilini rehin almış, bazı rehineleri önceki gün bırakmışlardı. Baskının nedeni, uluslararası medya tarafından "Hintlilerle Fiji yerlileri arasındaki etnik sorunlar" olarak gösterilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Dünden bugüne kalanlar

SONRAKİ HABER

'Çevre ödüllü' çevre katliamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...