20 Mayıs 2000 21:00

SASA'da üretim tamamıyla duruyor

SASA işçilerinin grevi 6. gününe girerken fabrikada üretim tamamen duruyor. İşletmenin teknik özellikleri nedeniyle ilk günden itibaren aşamalı olarak durdurulan üretim salı sabahı bütün bölümlerde bırakılmış olacak.

Paylaş
SASA'da üretim tamamıyla duruyor
Halil İmrek
SASA grevi bugün 6. gününe girdi. Adana ve Silivri'de kurulu Sabancı Holding'e bağlı SASA'da çalışan 1941 işçinin başlattığı grevde DMT bölümü dışında tüm bölümler tamamen işbırakmış oldu. "Kademeli duruş"tan dolayı tüm işletmelerin bir anda işbırakamadığı SASA'da hammadde üretimi yapan DMT bölümü de salı sabahı işbırakmış olacak. Böylece Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu tüm bölümlerde salı gününden itibaren makineler susmuş olacak.
Bu arada Sabancı'ya ait MarSA ve DanoneSA fabrikalarında işçilerin 22 Mayıs günü greve gitmesi beklenirken, patronun, Tek Gıda-İş Sendikası ile yüzde 60'a ücret artışını içeren sözleşmeye imza atması, doğacak grev dalgasını engelleme çabası olarak değerlendirildi. Sabancı Holding daha önce bu iki işyerinde yüzde 22,5 ücret artışı 'sınır' olarak açıklamıştı.
Böylece Adana'da Sabancı'ya ait olup grev aşamasında bulunan tek yer olarak EXSA fabrikası kaldı. Petro-kimya işkolundaki SASA'ya da yüzde 60 ücret artışı öneren Sabancı, daha önce gıda işkolundaki sözleşmeler için yüzde 25 artış önerip bu anlaşmaları emsal gösterme çabasındayken şimdi tam aksine gıda işletmelerine yüksek ücret vererek diğer işletmelere buraları örnek gösteriyor. Sabancı'nın bir diğer amacının da sürekli yüksek ücret aldığını iddia ettiği SASA işçisini yalnızlaştırmak ve fazla ücret isteyen bir pozisyona sokmak olduğu değerlendirmeleri de yapılıyor. Oysa SASA işçisi sadece ücret sorunundan dolayı değil taşeronlaştırmanın önlenmesi ve sosyal hakların garanti altına alınması talebi ile de greve çıktı.
Greve destek sürüyor
Dün grevin 5. gününde de SASA işçilerine destek ziyaretleri devam etti. Adana Demokratik Muhelefet Platformu (DMP) sabah saatlerinde 30 kişilik bir grup halinde grev yerine geldi. Fabrikaya az bir mesafe kala araçlardan inen grup, 'Adana DMP' pankartı açarak grev yerine doğru yürüyüşe geçti. "SASA işçisi yalnız değildir", Yaşasın sınıf dayanışması", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarını atan DMP üyeleri fabrika önünde grev gözcüleri, Petrol-İş şube başkanı ve yöneticileri ile işyeri baştemsilcisi tarafından karşılandılar. Burada Demokratik Muhalefet Platformu Yürütmesi adına bir konuşma yapan Haber-Sen Adana Şube Başkanı Yasin Aytaç, örgütlenmenin altını oyan taşeronlaştırmaya karşı ve insanca yaşayabilecek bir ücret hakkı için grevde olan SASA işçilerinin yanında olduklarını ifade etti.
DMP olarak SASA işçisine her türlü desteği sunacaklarını belirten Aytaç'ın sözleri, "SASA işçisi yalnız değildir" sloganı ile kesildi. Petrol-İş Şube başkanı Ahmet Kabaca da SASA grevinin tüm Türkiye işçi ve emekçilerinin grevi olduğunu belirtti.
Yapılan destek ziyaretlerinden memnun olduklarına da değinen Kabaca, sendikasızlaştırmanın hızla sürdüğü bir ortamda müteahhit işçilerinin de sendikalı olması ve kadroya alınmasını talep ettiklerini belirtti. Kabaca, sadece ücret artışı için mücadele vermediklerinin altını çizdi.
İşçiler greve sahip çıkıyor
Grevin gidişatı hakkında görüştüğümüz Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, DMT dışında örgütlü oldukları tüm birimlerde işbıraktıklarını söyledi. Salı sabahından itibaren işbırakmadıkları bölümün kalmayacağını hatırlatan Kabaca, işverenin kamuoyunu yanlış bilgilendirmesi karşısında işçilerin daha da hırsla greve sahip çıktıklarını kaydetti. İlerleyen günlerde kamuoyunu aydınlatan ve Adana halkının desteğini alan bazı çalışmalar yapacaklarını da belirten Kabaca, işçilerin moral ve kararlığının sürdüğünü, özellikle muhalefet partilerinin sivil toplum örgütlerinin desteklerini sürdürdüğünü söyledi. İktidardaki partilerin grevdeki işçilerin sesini duymadığını, ziyarete gelme gibi bir eğilimlerinin olmadığını da vurgulayan Kabaca, "Bu grev sadece SASA işçisinin değil tüm işçi ve emekçilerin grevidir. Bu anlamda yapılan ziyaretler de sevindiricidir, bize güç vermektedir" dedi.
Grev halka anlatılıyor
Öte yandan SASA işçileri ve grevi destekleyen kurumlar halkı aydınlatma çalışmaları da yürütüyorlar. Petrol-İş Sendikası 18 mahallede belirlediği kahvehanelerde görevlileri aracılığıyla grevi anlatıyor. EMEP Adana İl Örgütü tarafından 8000 adet bastırılan bildiri ile de greve destek çağrısı yapılıyor.
ÖNCEKİ HABER

OHAL yaşama hakkını

SONRAKİ HABER

Dünden bugüne kalanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...