20 Mayıs 2000 21:00

Ankara Kitap Fuarı ilgi görmedi

Bugün sona erecek olan TÜYAP 4. Ankara Kitap Fuarı, beklenen ilgiyi görmedi. Fuarın katılımcıları, TÜYAP'ın olumlu bir etkinlik düzenlediğini, ancak organizasyonda gereken titizliği göstermediğini vurguluyorlar.

Paylaş
Ankara Kitap Fuarı ilgi görmedi
Jülide Kalıç
TÜYAP 4. Ankara Kitap Fuarı bugün sona eriyor. Ankara'da en son 1996 yılında yapılan ve 120 yazar, şair, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacının okurlarıyla buluştuğu kitap fuarında beklenen ilgi gerçekleşmedi. Fuar genelde sakin geçerken, fuar kapsamında yapılan söyleşiler ve dinletiler ise daha kalabalıktı. Fuarda 87 yayınevi ve kitle örgütü stand açarken, fuara katılan yayınevleri sahipleri, görevliler, yazarlar ve okurlar, TÜYAP'ın, okuyucuyu yayıncı ve yazarı bir araya getirme anlamında olumlu bir etkinlik gerçekleştirdiğini ancak organizasyonda gereken özeni göstermediğini dile getirdiler.
TÜYAP'ın Ankara'da yeterli tanıtım yapmamasını eleştiren katılımcılar, yine de Ankara okurlarıyla tanışma, sohbet etme ve tartışma olanağı bulduklarını ifade ettiler.
Gazetemize fuarı değerlendiren Evrensel Basım Yayın Sahibi Songül Özkan, fuara katılmalarının amacının okurla yüz yüze görüşmek, yayınevini okurla buluşturmak, kitapları, ulaşamadıkları kesimlere ulaştırmak ve onların tepkilerini almak olduğunu belirtti. Bekledikleri katılımı bulamadıklarını ama fuara gelen insanlarla güzel diyaloglar kurduklarını ifade eden Özkan, katılımın yetersiz oluşunun tanıtım eksikliğinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Birçok yayınevinin masrafını karşılayamadığına, özellikle standların ve rafların fiyatının çok pahalı olduğuna da dikkat çeken Özkan, insanları okumayı sever hale getirmenin önemli olduğunu vurguladı.
'Korsan yayıncılığa direniyoruz'
Fuara İstanbul, İzmir ve Ankara'dan yayınevleri katıldı. Fuara taşradan katılan tek kuruluş ise Ada Kitabevi. Konya ve Aydın'dan Ankara'ya gelen Ada Kitabevi'nin stand görevlisi Burak Kapucu, satışların çok düşük olduğunu ve kirayı zor karşılayacaklarını bildirdi. Taşradan bu fuara katılmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Kapucu, metropollerin dışında da kültürel etkinliklerin olduğunu ve zor şartlar altında çalıştıklarını ifade etti. Korsan yayıncılığa karşı büyük bir mücadele verdiklerini bildiren Kapucu, insanların aynı zamanda ekonomik sıkıntı nedeniyle korsan kitapları tercih ettiğini ve mümkün olduğunca korsan kitap almamaları gerektiğini okuyuculara anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
'Fuar unutuluyor'
Fuarda okurlar sevdikleri yazarlarla sohbet etme ve kitaplarını imzalatma olanağı da buldu. Fuarda gereken ilgi ile karşılaşmadıklarını bildiren Yazar Öner Yağcı ise, fuarın Kızılay gibi bir merkezde yapılması gerektiğini ifade ederek, nicelik olarak az sayıda insanın olmasına karşın, fuarın nitelik olarak canlı geçtiğini dile getirdi. Kültür emperyalizminin insanları tek sesli bir edebiyata götürmesinin karşısında böyle fuarlarla ve etkinliklerle ikili diyaloglar kurduklarını anlatan Yağcı, okurla yüz yüze gelme gibi fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.Şair Aydın Şimşek ise, fuara katılımın düşük olmasının bazı özel sebebleri olduğunu kaydetti. Fuara dört beş yıllık bir ara verildiğini ve süreklilik kazanmamasından kaynaklı olarak insanların kitap fuarını unuttuğunu belirten Şimşek, aynı zamanda Ankara'da belli merkezlerde çok büyük ve başarılı kitabevlerinin olduğunu söyledi. Bu nedenle öğrenci ve memurun bu kitabevlerinden taksitle kitap alabilme olanağı bulduğunu belirten Şimşek, bu yıl fuara okuyucunun ilgisini çekecek yazarların katılmadığını, bunun sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Fuarı gezen okuyucular ise birçok insanın fuardan haberdar olmadığını ve tesadüflerle fuarı öğrendiklerini belirterek, sevdikleri yazarlarla sohbet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da OHAL cenderesi

SONRAKİ HABER

OHAL yaşama hakkını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...