20 Mayıs 2000 21:00

Diyarbakır'da OHAL cenderesi

OHAL'deki kitle örgütleri gerekçe gösterilmeden bir bir kapatılıyor. Diyarbakır'da İHD'nin üç ay kapatılmasının ardından iki kültür merkezi de süresiz olarak kapatıldı.

Paylaş
Diyarbakır'da OHAL cenderesi
Geçtiğimiz hafta İHD Diyarbakır şubesinin kapatılmasının ardından, Diyarbakır Valiliği kararıyla Dicle Kadın Kültür Merkezi ve Meteris Kültür Merkezi süresiz, Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği ise 3 ay süreyle kapatıldı.
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Dicle Kadın Kültür Merkezi başkanı Saniye Varlı, 30 kadar polisin İl Valiliğinin kararıyla kültür merkezlerine gelerek kendilerini ve kayıt yaptırmak isteyen bağlama kursiyerlerini "Buraya bir daha gelmeyeceksiniz, kafanızı kırarız" şeklinde tehdit ettiklerini söyledi. Varlı, kapatmaya gerekçe olarak, ülke genelinde başlatılan "Anadilde eğitim" için imza kampanyasının gösterildiğini belirtti.
Demokratikleşme lafta kalıyor
İl Valiliğinin kararında bunun dışında bir gerekçe olmadığını belirten Varlı "Bu ülkenin demokratikleşmesi ve çağdaşlaşması devletin işine gelmiyor. Bize yönelik kapatma, İHD'nin kapatılmasıyla başlayan sürecin devamıdır. Ayrıca bizim kadınlar olarak örgütlü olmamız onları daha da ürkütüyor. Bu kapatmalar ve Türkiye'deki son gelişmelerin, AB süreci ve ülkede bazı şeylerin artık değiştiği söylemleriyle çeliştiğini düşünüyoruz. 10. cumhurbaşkanından OHAL ile ilgili söyledilerini yerine getirmesini bekliyoruz. Biz DKKM olarak faaliyetlerimize bir şekilde devam edeceğiz. Herşeye rağmen demokratikleşmenin ancak toplumsal barış ve toplumsal muhalefetle geleceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Kitle örgütleri endişeli
Süresiz kapatılan Meteris Kültür Merkezi yetkililerinden Remzi Yıldırım da, kültür merkezlerine gelen yaklaşık 20 polisin kendilerine "PKK'nin 7. kongresi kararları doğrultusunda faaliyet yürütüyorsunuz. İl valiliği kararıyla faaliyetleriniz durdurlmuştur" dediklerini belirtti. Bu iddiaların doğru olmadığını ifade eden Yıldırım, bölge genelinde 1997 yılında olduğu gibi muhalif kurumları kapatarak baskı uygulanmaya çalışıldığını kaydetti. Yıldırım, "Ancak biz biliyoruz ki barış sürecinde bu tür uygulamalarla insanların barış sürecine soğumaları ve inançlarını yitirmeleri isteniyor" dedi. Yıldırım, gerekirse AİHM'e gideceklerini açıkladı.
OHAL valiliği de Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği'ni de OHAL yasasının 11. maddesi uyarınca 3 ay süreyle kapattı. Diyarbakır'daki diğer kitle örgütü temsilcileri de kapatılma endişesi içerisinde olduklarını söylediler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İHD: Yeni bir konsept mi uygulanıyor?
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanı Lütfi Demirkapı, Mumcu ve Kışlalı'nın katili olarak yakalanan Ferman Özmen'in 4 yıl önce tutuklanıp daha sonra serbest bırakıldığını hatırlatarak, "4 senede değişen ne oldu?" diye sordu.
Demirkapı, kamuoyuna yakalanan kişilerle ilgili ikna edici bilgilerin verilmediğine dikkat çekerek, "Uğur Mumcu ve A. Taner Kışlalı'nın katillerinin yakalandığı söylenerek gündem mi değiştirilmeye çalışılıyor?", "Yeni bir konsept mi uygulanacak?" şeklinde soruların akıllara geldiğini söyledi.
'Devlet suskunluk oyununu artık bozsun'
İHD Ankara Şubesi'nin Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde "Ülkeyi çetelerden, muhalifleri cezaevinden kurtaralım" sloganıyla dün gerçekleştirdiği oturma eyleminin 123'üncüsünde konuşan Demirkapı, Mumcu ve Kışlalı suikastlerinin ardından Demirel'in "Bu olay devletin şerefidir" şeklinde konuştuğunu hatırlatarak, daha sonra "3 maymunu oynamasına" dikkat çekti. Devletin bir an önce faili meçhul cinayetleri aydınlatması gerektiğini söyleyen Demirkapı, "Devlet kayıpların hesabını verecek" dedi. Demirkapı, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ü de göreve çağırarak, devlet yöneticilerinin 'suskunluk oyununu' artık bozması gerektiğini söyledi. Konuşmasında İHD Diyarbakır Şubesi'nin kapatılmasına değinen Demirkapı, şubenin sadece 23 gün açık durduğunu hatırlattı. Demirkapı, son dönemlerde EMEP ve SİP üyeleri üzerindeki baskılara da dikkat çekti.
Kayıp yakınları Ankara'da buluşacak
Derneğin hücre karşıtı başlattığı kampanya hakkında da bilgi veren Demirkapı, 23 Mayıs günü Türkiye'nin çeşitli illerinden olan kayıp yakınları ile Ankara'da buluşacaklarını söyleyerek, kayıp yakınları ile oluşturulacak olan bir heyeti, Başbakanlık, TBMM ve Adalet Bakanlığı ile görüşmeye gideceklerini ve görüşme bitip gelene kadar Yüksel Caddesi'nde bekleyeceklerini bildirdi. Demirkapı, duyarlı tüm insanlara eyleme katılım çağrısında bulundu.
İHD'nin açıklamasının ardından TİYAD da bir açıklama yaparak, hücrelere izin vermeyeceklerini söyledi. Eylem İHD Ankara Şubesi'ne yürüyüşle son buldu.
ÖNCEKİ HABER

Hizbullah baskınlarında 4 ölü

SONRAKİ HABER

Ankara Kitap Fuarı ilgi görmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...