20 Mayıs 2000 21:00

Timsah gözyaşları

Toyota'yı Adapazarı Ovası'na kuran Sabancı, talan edilen Çukurova Üniversitesi'ne ait 1. sınıf tarım arazilerinin arkasından "timsah gözyaşları" döktü.

Paylaş
Timsah gözyaşları
Gökhan İmrek
Adana'da "Toprak ve Tohum, Panel ve Şöleni" düzenlendi. Etkinlik, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ve TEMA Vakfı tarafından ortak gerçekleştirildi. Etkinliğin en dikkat çekici yanı, panelde konuşmacı olarak yer alanlar arasında ülkedeki tarım topraklarının tahribine önayak olanların yer alması idi.
Katılanlara bak!
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'inde katıldığı etkinliğin panel bölümü dün saat 9.30'da Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Panelin oturum başkanlığını; Toyota Otomobil Fabrikası'nı Adapazarı Ovası'na, Sabancı Üniversitesi'ni ise Tuzla'da 930 dönümlük ormanlık araziye, Adana'daki sanayi tesislerini birinci sınıf tarım arazileri üzerine diken Sakıp Sabancı yaptı. Konuşmacıları arasında ise Çukurova Üniversitesi'ne ait 400 bin metrekare 1. sınıf tarım arazisini yapılaşmaya açmak için imar düzenlemeleri yapan, Akkapı bölgesinde 270 dönümlük araziye "Güney Yıldızı" projesiyle binalar dikmek isteyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve Akkuyu Nükleer Santral ihalesine talip olan Tekfen Holding'in sahibi ve TEMA İkinci Başkanı Nihat Gökyiğit yer aldı. Panele katılan diğer isimler ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özdemir, TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Çevik ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer'di.
Hükümetlerin tarım topraklarını Sabancı gibi holdinglere peşkeş çekmesi sonucunda Türkiye toprak rezervi kalmayan 19 ülkeden biri durumuna düştü. Adana Güç Birliği Vakfı'nın düzenlediği Adana İli 1. Tarım Şûrası'nın sonuç raporları, bu "toprak seviciler"in yarattığı tahribatın boyutlarını ortaya koyuyor. Raporda şunlara dikkat çekiliyor:
Sanayi kuruluşlarının 1956 yerleşim yerleri çoğunlukla Adana ile Mersin arasında yer almaktadır. Adana-Osmaniye ve Adana Karataş arası buna eklendiğinde toplam 65 kuruluş olduğu ve 691 dekar alan üzerinde kurulu bulunduğu görülür. Bu alan, 1975 yılında 11 bin 121 dekara, 1980 yılında 25 bin 576 dekara yükselmiştir. 1998 yılında ise en az üç katına çıktığı tahmin edilmektedir. Yani bugün yaklaşık 80.000 dekar 1. ve 2. sınıf arazi ile çok az da 3. sınıf arazisi sanayi kuruluşları tarafından geri dönüşü olmayacak şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca büyüklüğü 500 metrekareden küçük atölye, depo ve benzeri binalar hesaba katılmamaktadır.
ÖNCEKİ HABER

Meclis binasında tiyatro!

SONRAKİ HABER

Suikast 'tatbikatlar'ı tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa