20 Mayıs 2000 21:00

Filistinli gençler, mahkûmlar için

   sokaklara döküldü

Paylaş
Filistinli gençler, mahkûmlar için
   sokaklara döküldü
Filistinli gençlerin İsrail devletinin kuruluşunun 52. yıldönümü nedeniyle yoğunlaşan eylemleri sürüyor. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde, İsrail'deki Filistinli mahkûmlara destek vermek için gösteri yapan Filistinlilerle İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda, yaklaşık 40 kişi yaralandı.
En şiddetli çatışmaların Gazze Şeridi'ndeki Netzarim Yahudi yerleşim bölgesi çevresinde çıktığı ve İsrail askerleriyle Filistin polisinin karşılıklı ateş açtığı bildirildi. İsrail askerlerinin Filistinlilere müdahale etmek için Filistin denetimi altındaki bölgeye geçtiğini ve olaylarda 1 Filistinli sivil ve polisle 1 İsrail askerinin yaralandığını söyledi. Filistinlilerdin polise taş ve molotofkokteylleri ile karşılık verdiği bildirildi.
Batı Şeria'daki Ramallah'da da İsrail askerleri yaklaşık 200 Filistinli göstericiye kauçuk kaplı mermiyle ateş açtı. Hastane kaynaklarına göre, 2'si başından vurulan 26 gösterici yaralandı.
Görgü tanıkları Filistin polisinin Ramallah yakınındaki İsrail mevzilerine yürümek isteyen binlerce Filistinli göstericiyi engellediğini söyledi.
Batı Şeria'daki Cenin ve Tulkaram'da da Filistinli göstericilerin İsrail askerlerine sapanlarla taş fırlattıkları ve 3 Filistinliyle bir gazetecinin yaralandığı bildirildi. Görgü tanıkları göstericilerin lastik yaktığını ve trafiği kapadığını, İsrail askerlerinin de yine ateş açtığını ve gözyaşartıcı bomba kullandığını söyledi. Güneydeki El-Halil'de çıkan olaylarda da 6 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.
Filistin görüşmelerden çekildi
Öte yandan Filistin Özerk Yönetimi, mahkûmların serbest bırakılması ve İsrail'in çekilmesiyle ilgili görüşmeleri askıya aldı. Filistin heyet başkanı Saib Erakat, AFP'ye verdiği demeçte, "İsrailliler, mahkûmlar konusunda bize yanıt verinceye dek görüşmelere katılmayacağız" dedi. Erakat, İsrail cezaevlerinde bulunan 1600 Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını istediklerini, ancak henüz İsrail'den yanıt alamadıklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Uganda halkına kobay muamelesi

SONRAKİ HABER

Meclis binasında tiyatro!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...