19 Mayıs 2000 21:00

Lastik işçileri yürüdü

Grevleri yasaklanan lastik işçileri, fabrikalarının önünden kent merkezine kadar yürüyerek, hükümeti istifaya çağırdı. "Grev hakkımız söke söke alırız" sloganıyla yürüyen 1500 işçiye, Kocaeli halkı da alkışlarla destek verdi.

Paylaş
Lastik işçileri yürüdü
Lastik işçileri grevlerinin yasaklanmasına karşı eylemlerini sürdürüyor. DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası'na üye Brisa, Goodyear ve Türk Pirelli işçileri, dün iş çıkışında İzmit-Köseköy arasındaki 6 kilometrelik yolu yürüdü.
Kent merkezinde basın açıklaması yapan işçiler, "Grev hakkımız söke söke alırız" dediler.
1500 işçi yürüdü
Köseköy beldesinde bulunan Brisa fabrikası önünden geçen kullanılmayan demiryolu üzerinde toplanan yaklaşık 1500 işçi saat 16.00'da tek sıra halinde yürüyüşe geçti. Lastik-İş Sendikası şube yöneticileri ile KESK ve Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların yöneticileriyle birlikte yürüyen lastik işçileri, yol boyunca "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "IMF'nin itleri sattırmayız KİT'leri", "Hükümet istifa", "Kartel medya istemiyoruz", "Grev hakkımız söke söke alırız" sloganlarını attılar.
Lastik işçisi kazanacak
Lastik-İş Sendikası'nın Cumhuriyet Caddesi'ndeki şube binası önünde toplanan işçilere hitaben ilk konuşmayı Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı İsmail Gürel yaptı. Gürel, "Anayasal hakkımız olan grevimizi Bakanlar Kurulu sudan bahanelerle yasakladı" diyerek mücadelelerinin meşrû zeminde süreceğini söyledi. Bakanlar Kurulu kararı hakkında "yürütmeyi durdurma" istemiyle Danıştay'a başvurduklarını da hatırlatan Gürel, "Hukuk kazanacaktır. Haklı olan lastik işçisi kazanacaktır" dedi.
Ülke işgal altında mı?
Kocaeli Sendikalar Birliği (KSB) ve Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan da "Sermayenin dayatmalarına tepki koyduğunuzdan dolayı hepinizi kutluyorum" diye başladığı konuşmasında Lastik-İş Sendikası'nın grevinin ertelenmediğini, yasaklandığını söyledi. Grevin yasaklama gerekçesinin 'milli güvenlik' olduğunu hatırlatan Alşan, "Bu ülke işgal altında da biz mi bilmiyoruz?" diye sordu. KSB olarak her zaman lastik işçilerinin haklı mücadelesini destekleyeceklerini bildiren Alşan, işçi konfederasyonlarının görevini yapmadığını, ama birleşirlerse onlara da görevlerini yaptırabileceklerini belirterek, "Birliğimizi bozmayalım" çağrısında bulundu.
Halktan destek
Eylem boyunca çok coşkulu olan işçilere yoldan geçen araçlardan ve çevredeki halktan kornalarla ve alkışlarla destek geldi.
ÖNCEKİ HABER

Kapitalizm merkezli bilim olmaz

SONRAKİ HABER

Avukat hanım, kimliğiniz...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...