19 Mayıs 2000 21:00

Almanya'dan Küba atağı

Önümüzdeki günlerde Federal Almanya Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul, Küba'ya resmi bir ziyarette bulunacak.

Paylaş
Almanya'dan Küba atağı
Önümüzdeki günlerde Federal Almanya Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul, Küba'ya resmi bir ziyarette bulunacak. Ziyarete iki gün kala kamuoyuna bir açıklama yapan Alman Sanayi Birliği Başkanı Hans-Olaf Henkel, resmi ziyareti Alman sermayesi açısından değerlendirdi. ABD'nin yıllardır Küba'ya karşı ambargo uyguladığını, bu ambargonun Küba'nın kalkınmasını engellediğini söyleyen Henkel, "Ümit ediyorum ki, Federal Almanya Kalkınma ve Ortak İşbirliği Bakanı, ziyaretinde Alman ekonomisinin çıkarlarını, Almanya'nın kalkınma projelerini ve insan hakları taleplerini dile getirecek" diye konuştu.
Serbest piyasa sütunu
"Serbest pazar ekonomisi, insan hakları ve demokrasi bir ülkenin kalkınmasında en önemli 3 sütunu oluşturuyor" diyen Henkel, bir ülke sınırları içinde yaşayan halkın, o ülkenin iktidarda olan rejiminin yanlış politikalarından dolayı eziyet çekmelerinin yanlış olduğunu söyledi. "Bir ülkede serbest pazar ekonomisi tam anlamıyla uygulanmaya başlanırsa, demokrasi ve insan hakları da tam olarak işler" iddiasında bulunan Henkel, Küba ile ilişkilerin daha da canlandırılmasını istedi. Henkel, bu sözleriyle Küba'nın kapitalizmi daha yakından tanıması için koşullarının olgunlaştırılması gerektiğine vurguda bulundu.
Henkel'den ABD'ye eleştiri
Geçtiğimiz aylarda Küba'yı birkaç defa ziyaret eden ve Uluslararası Af Örgütü (AI) adına Fidel Castro ile görüşmelerde bulunan Alman sermayesinin önde gelen ismi Henkel, ABD'yi de Küba'ya karşı izlediği politikadan dolayı eleştirdi.
ABD tarafından uygulanan ambargonun Küba'yı daha çok içine kapanmaya sürüklediğini ve Küba ekonomisini kötüleştirdiğini söyleyen Henkel, "ABD, Küba'ya elini uzatmıyorsa, biz uzatalım" mesajını verdi. İhracatta dünya genelinde ikinci olan Almanya'nın, Karayip ve Orta Amerika'ya mal ihraç eden ülkeler arasında, ABD'nin bu bölgede yaptırım gücünü yitirmeye başlamasının ardından birinci sırada gelmesi gerektiğini iddia eden Henkel, bugün Hollanda, İspanya ve Kanada gibi ülkelerin bölgeye Almanya'dan daha fazla hakim olmasını eleştirdi.
'Küba'yı borçlandıralım'
Henkel, bunun Alman devletinin Küba'ya karşı bugüne kadar izlediği politikadan kaynaklandığını savundu. Almanya'nın, Küba'nın Almanya'ya olan 800 milyon dolar tutarındaki borcu almaktaki ısrarcı tutumunu eleştiren Henkel, Alman hükümetini esnek davranmaya çağırdı. "Borçları geri istemek başka, yeni borçlanma için kefil olmak başka" diyen sermaye sözcüsü, Alman işletmelerinin Küba'ya yatırım yapmaları için Alman devletinin kendilerine yardımcı olmaları gerektiğini kaydetti. Devletin görevi nedir?
Federal hükümete, devletin görevinin sermaye kuruluşlarına yardım etmek olduğunu hatırlatan Henkel, Küba'nın Alman işletmeleriyle ticari ilişikilerinde yapacağı borçlanmaya Almanya'nın kefil olmasını istedi.
Helmut Kohl başbakanlığındaki eski hükümet, Küba'nın eski borçlarını ödemesiyle yeni borçlanmalara kefil olacağını açıklamıştı.
Henkel, hükümete gelen gelen SPD-Yeşiller koalisyonuyla Almanya-Küba ilişkilerini canlandırmayı arzuluyor.
Bu doğrultuda bir uyarıda bulunan Henkel, "Bugün Küba'yla ilişkilerin normalleştirilmesine karşı uyarıda bulunanlar, düne kadar Latin Amerika'da generalleri ya da demir perde ülkelerini ziyaret ediyorlardı" dedi. Bir Alman bakanın Küba'ya resmi ziyarette bulunmasını, stratejilerine karşı bir adım değil, tam aksine stratejileri doğrultusunda bir adım olarak nitelendiren Henkel, "Dünya genelinde barış, dünya genelinde ticaret ile mümkündür" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Mahkemeden tecavüze kılıf

SONRAKİ HABER

Deprem 'hasta' ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...