19 Mayıs 2000 21:00

'Tehlikenin kimden geldiğini biliyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Asya gezisine başladı. İlk olarak Özbekistan'a uğrayan Putin, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya geldi.

Paylaş
'Tehlikenin kimden geldiğini biliyoruz'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Asya'da önemli bir Rus nüfusu bulunduğuna dikkat çekerek, "Özbekistan'a yapılan tehditleri Rusya'ya yapılmış olarak değerlendireceklerini" söyledi. Putin'in sözleri, Kafkasya'da nüfuzunu artırma çabası içinde olan ABD'ye bir gözdağı olarak yorumlandı.
Özbekistan'daki temasları çerçevesinde dün Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile ortak basın toplantısı düzenleyen Putin, bölgesel ve ikili ilişkileri ele aldıklarını belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinde Özbekistan'ı "istekli" bulduklarını kaydetti.
'Güney sınırımızı koruyacağız'
Putin, Rusya'nın Orta Asya'da önemli çıkarları bulunduğunun altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son günlerde bölgede aşırı dinci, silahlı terör olayları meydana geliyor. Bölgede Rusya'nın menfaatleri var ve bu menfaatlerin korunması açısından, Özbekistan önemli bir ülke. Bu bakımdan, Özbekistan'a yapılan tehditleri Rusya'ya yapılmış sayıyoruz. Eğer biz, BDT'nin güney sınırını koruyamazsak, aynı sorunla Rusya sınırında karşılaşabiliriz. Biz, tehlikenin nereden ve kimden geldiğini biliyoruz."
Kerimov: 'Rusya ortağımız'
Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov da Rusya ile güvenlik konularında aynı fikirleri paylaştıklarını belirterek, "Terörle hiçbir ülke tek başına mücadele edemez. Benim yerimde kim olsaydı, Özbekistan'ın güvenliği için ortak arayacaktı, bu konuda bize en yakın olarak Rusya'yı gördük" dedi.
Putin'in Özbekistan ziyareti sırasında, yük taşımacılığı ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konularını içeren ikili anlaşmalar da imzalandı. Temaslarını tamamlayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a gitmek üzere Özbekistan'dan ayrıldı.
Bölge yöneticileri atandı
Öte yandan Putin, Rusya'nın Orta Asya'daki komşularını kapsayan gezisine başlamadan önce, ülkesini 7 idari bölge olarak böldükten sonra, bu bölgelerin yöneticilerini atadı.
Putin'in merkezi otoriteyi güçlendirici kararnamesiyle Volga Bölgesi'nin Moskova adına temsilcisi eski Başbakan Sergey Kiriyenko oldu.
Eski istihbarat örgütü KGB'nin devamı Federal Güvenlik Servisi (FSB)'nin Başkan Birinci Yardımcısı Viktor Çerkesov, Kuzeybatı Bölgesi'nin temsilcisi olarak atandı.
Çeçenya'nın da dahil olduğu Kuzey Kafkasya bölgesine, Çeçen savaşının başkomutanı olan General Viktor Kazantsev getirildi. Kutup altı bölgesi Sibirya'ya, Bağımsız Devletler Topluluğu Bakanı Leonid Draçevski, Ural bölgesi yöneticiliğine de İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Pyotr Latişev atandı.
Başkent Moskova'nın bulunduğu Merkez Bölge Temsilciliği'ne ise eski düzende Leningrad bölgesi (başkenti St. Petersburg) temsilcisi olan Georgi Poltavçenko; Vladivostok Limanı'nı da içeren Uzakdoğu bölgesi yöneticiliğine de 1994-1996 Çeçen Savaşı'nın komutanı Konstantin Polikovski getirildi. Devlet Başkanı Putin, yeni Başbakan Mihail Kasyanov'un kabinesini de onayladı.
ÖNCEKİ HABER

Akrebin zehiri kendini vurunca

SONRAKİ HABER

Fiji meclisine baskın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa