18 Mayıs 2000 21:00

Futbola Galatasaray damgası

Final maçında İngiliz rakibi Arsenal'i penaltı atışları sonunda 4-1 yenerek 42. UEFA Kupası'nı kazanan Galatasaray...

Paylaş
Futbola Galatasaray damgası
Galatasaray, takım sporlarında 3. kez Avrupa şampiyonluğunu Türkiye'ye getirirken, futbolda da bir ilke imza attı. Şampiyonlar Ligi'ndeki grubunu 3. sırada tamamladıktan sonra Avrupa mücadelesini UEFA Kupası'nda sürdüren sarı-kırmızılı ekip, bu kupada İtalya'nın Bologna, Almanya'nın Borussia Dortmund, İspanya'nın Real Mallorca ve İngiltere'nin Leeds United takımlarını eleyerek Türkiye'den Avrupa'da finale yükselen ilk takım olma ünvanını kazanmıştı. Final maçında bir başka İngiliz ekibi Arsenal'i de penaltı atışları sonunda 4-1 yenmeyi başaran Galatasaray, UEFA Şampiyonu olarak Türkiye Futbol Tarihi'ne damgasını vurdu.
Takım sporlarında, futbolda ilk kez bir Avrupa Kupası'nda finale çıkan takım olma unvanını elde eden Galatasaray, UEFA Kupası'na uzanırken, adeta destan yazdı. Galatasaray bu sonuçla, takım sporlarında da Efes Pilsen ve Eczacıbaşı'ndan sonra Türkiye'ye 3. kez Avrupa şampiyonluğu kupasını getirmiş oldu.
Basketbolda Efes Pilsen, 1996 yılında Radivoj Koraç Kupası'nı kazanarak Türkiye'ye ilk Avrupa şampiyonluğunu getirdi.
Takım sporlarında Türkiye'ye ikinci Avrupa şampiyonluğunu Eczacıbaşı kazandırdı. Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı, Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nı 1999 yılında müzesine götürerek, takım sporlarında ikinci Avrupa Şampiyonluğu'nu elde etti.
Galatasaray da futbolda daha önce Türkiye'nin hiç yaşamadığı Avrupa şampiyonluğuna ulaşırken, 4 sezon üst üste lig şampiyonluğunun ardından bir ilke daha imza attı.
Bir sezonda 4 kupa
Galatasaray, 1999-2000 sezonunda, arasında UEFA Kupası da bulunan 4 kupayı müzesine götürerek, ulaşılması güç bir rekoru kırdı.
Sezona TSYD Kupası'nı kazanarak başlayan Galatasaray, daha sonra Türkiye Kupası'nı alarak 2. kupasını elde etti. Ligin bitimine 1 hafta kala şampiyonluğunu da garantileyerek, 3. kupasını kazanan Galatasaray, UEFA Kupası'nı da elde ederek bir sezonda 4 kupa birden kazanan ender takımlardan biri oldu.
Sarı-kırmızılılar, Avrupa Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile Ağustos ayında yapacağı Avrupa Süper Kupası maçını da da kazanması durumunda aynı sezonda 5. kupasını kazanarak, tarihi bir başarıya daha imza atacak.
Büyük gelir
İngiltere'nin Arsenal takımını, penaltı atışları sonunda yenerek UEFA Kupası'nı kazanan Galatasaray'ın kasası da dolacak. UEFA Kupası'nı alarak Türk Spor Tarihi'nde bir ilke imza atan sarı-kırmızılılar, bu kupayı kazandığı için UEFA'dan 3.7 milyon İsviçre Frangı almaya hak kazandı. Galatasaray, UEFA Kupası'nda final oynayıp kazanırken, maç sırasındaki televizyon ve reklam gelirlerinden de yaklaşık 5 milyon dolar kazanmayı bekliyor.
Kupa 1 yıl Galatasaray'da
Galatasaray, Arsenal'i yenerek kazandığı UEFA Kupası'nı, 1 yıl sonunda UEFA'ye geri verecek.
UEFA yönetmelikleri uyarınca, mermer kaide üzerine saf gümüşten ve 15 kilo ağırlığındaki kupayı ancak 3 kez kazanan kulüp, müzesine götürebiliyor. Galatasaray Kulübü, bugüne kadarki Avrupa kupalarının en ağırı olan bu kupayı geri verdiğinde, yerine, aslının 4/5 oranında ve 3 bin İsviçre Frangı değerinde olan bir kopyasını müzesine koyabilecek.
ÖNCEKİ HABER

Şer cephesi işbaşında

SONRAKİ HABER

Cezaevi içinde cezaevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa