17 Mayıs 2000 21:00

Türkiye pembe, halk perişan

Başbakan Ecevit, "Halk herhalde bu ülkede yaşamıyor" dedirtecek bir Türkiye tablosu çizdi. Ecevit'in "pembe Türkiyesi"nde faili meçhul cinayetler çözülmüş, ekonomi düzlüğe çıkmış...

Paylaş
Türkiye pembe, halk perişan
Başbakan Bülent Ecevit, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerindeki esrar perdesinin artık ortadan kalktığını, ekonominin düzlüğe çıktığını, enflasyonun belinin kırıldığını iddia etti.
Ecevit, Başbakanlık merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, faili meçhul cinayetlerden ekonomiye, cumhurbaşkanlığından depreme, turizmden AB adaylık sürecine ve Kürt sorununa kadar hemen her konuya değindi.
Ecevit, basın toplantısının başında başta İçişleri Bakanı Sadettin Tantan olmak üzere bütün emniyet ve istihbarat örgütlerini üstün başarıları nedeniyle kutladı. Devletin faili bilinmeyen cinayetlerin gölgesinden arındığını iddia eden Ecevit, çetelere, mafyalara, karanlık parasal ilişkilere artık göz açtırılmadığını öne sürdü.
Ecevit, Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığına seçilmesinin demokratik batı ülkelerinde çok olumlu bir izlenim yarattığını kaydederek, "Bu, Türkiye'de demokratik hukuk devletinin daha da geliştirilmesi konusunda hem halkımızı, hem de devletimizin bir kararlılık içinde olduğunu gösteren bir kanıt oldu. Bu bakımdan da sevindirici bir durumdur" diye konuştu.
Demirel'i şükranla anan Ecevit, "Kendisine bundan sonraki yaşamında sürekli mutluluklar, başarılar ve esenlikler diliyorum" dedi.
Ecevit, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini "devasa boyutta felaketler" olarak nitelendirerek, depremzede vatandaşların sorunlarının çözüldüğünü iddia etti ve sıranın kalıcı konutlara geldiğini söyledi. Depremzedelere verilen yemeğin bile kesilmesine ve birçok kişinin çadırlarından atılmasına rağmen Ecevit, sosyal yardımların hiç aksamadan ve kapsamlı olarak sürdürüldüğünü öne sürdü.
Ekonomi tıkırında nakaratı
Başbakan Bülent Ecevit, hükümet IMF'nin çizdiği rotada yoluna devam ederken ve halkın günlük yaşamında hiçbir iyileşmenin görülmezken, ekonominin içinde bulunduğu krizden büyük ölçüde çıkarıldığını, hükümetin dünyada en verimli ve hızlı çalışan reformist hükümetler arasında anıldığını söyledi.
Gerek ekonomik ve sosyal, gerekse demokratik hukuk devleti ile ilgili alanlarda reformların birbirini izlediğini iddia eden Ecevit, "Öyle ki hükümetimiz, dünyada en hızlı ve en verimli çalışan bir reformist hükümet olarak tanınmaktadır artık" diye konuştu.
Özelleştirmeler övünç kaynağı
Yıllardır durgunluk süreci içinde olan özelleştirmenin de bu yıl hızlandırıldığını bildiren Ecevit, halkın birikiminin haraç mezat satışı ile övünmeyi de ihmal etmedi. Ecevit, geçen yıllarda toplam 4.8 milyar dolar özelleştirme yoluyla gelir elde edilirken, bu yılın sadece ilk 6 ayında gerçekleştirilen özelleştirmelerden 5.2 milyar dolarlık gelir sağlandığını söyledi.
"Enflasyonun belinin kırılmaya başlandığını" kaydeden Başbakan Ecevit, bu durumun maaş ve ücretlerdeki enflasyonun altında zam verilerek sağlandığını ve halkın yaşamına, refah seviyesinin artmasına hiçbir şekilde yol açmadığını ise pembe tablosuna uymadığı için ifade etmedi.
Taban fiyatları ürün maliyetinin altında belirlenip, IMF'nin direktifleriyle tarım bitirilme aşamasına gelmişken Ecevit, köylü ve çiftçilerin mağdur edilmediğini öne sürdü. Aksine köylünün sıkıntıya düşürülmemesi için ürün bedellerinin en kısa zamanda ödendiğini iddia etti. Ecevit, karşı karşıya oldukları en ivedi sorunlardan birisinin enerji sorununun olduğunu ifade etti.
Başbakan Ecevit, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapısal değişiklikleri gerçekleştirmenin hükümet programının öncelikleri arasında yer aldığını belirtti. Yılın ikinci yarısından itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da refahın artması ve işsizliğin azalması amacıyla yeni atılımlar yapılacağını söyledi. Ancak hükümetin bu bölgedeki "reform ve atılımı" GAP'ın uluslararası tekellere sunulması olduğu biliniyor.
ÖNCEKİ HABER

Perdede şenlik başlıyor

SONRAKİ HABER

Ya hep beraber, ya hiçbirimiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...