16 Mayıs 2000 21:00

SASA'da grev başladı

Sabancı Holding'e bağlı SASA'da çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi 1850 işçi greve çıktı. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın...

Paylaş
SASA'da grev başladı
Petrol-İş Sendikası, Sabancı Holding'e bağlı Suni Elyaf ve Sentetik Fabrikası'nda (SASA) grev başlattı. SASA'da çalışan 1850 işçiyi kapsayan grev, dün fabrika önünde yapılan eylemle start aldı.
SASA'da aylardır süren toplusözleşme görüşmelerinde ücret, taşeronlaştırma ve üçlü paket konularında anlaşma sağlanamayarak, grev kararı alınmıştı. Sendika, işyerinde ciddi bir ücret dengesizliği olduğunu 120 işçi 93 milyon lira ücret alırken, bir kaç işçinin ise 370 milyon lira aldığını belirterek, bu uçurumu ortadan kaldırmak için seyanen 350 milyon lira istemişti. Ancak SASA patronu buna yanaşmadı. Sendika seyyanen ücret artışında 250 milyon liraya inmesine rağmen, patron 125 milyon lira dayatmış, yapılan en son görüşmede de seyanen ücret verme yerine yüzde 60 artış teklif etmişti. Bunu kabul etmeyen Petrol-İş Sendikası, daha önce aldığı grev kararını dün hayata geçirdi.
'Herşeyi göze alıyoruz'
Fabrika önünde sabahın erken saatlerinde üzerlerinde işçi tulumları, başlarında kasketleri, ellerinde dövizlerle bir araya gelen ve gündüz vardiyası ile birleşen yaklaşık 1000 işçi, "İşçiyiz, haklıyız, söke söke alırız", "İşçiler burada işveren nerede", "Vur vur inlesin hükümet dinlesin", "Genel grev genel direniş" sloganlarını attılar. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Adana, Mersin, İskenderun şubelerinin başkan ve sekreterlerinin de hazır bulunduğu greve, Türk-İş, DİSK ve Hak-İş'e bağlı şube yöneticileri de destek verdiler.
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, tüm girişimlerine karşın patronun işçileri enflasyona ezdirecek bir ücret teklif ettiğini ve bunu kabul etmeyerek zor olanı seçtiklerini söyledi. Öztaşkın, "Herşeyi göze alıyoruz. Seçtiğimiz yol onurlu bir yoldur. Haklarımız verilene kadar mücadelemizi kol kola ve omuz omuza yürütmeye hazırız. Baskılara ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Grev hakkımızın kullanılmasını engellemeye çalışanlara karşı da her türlü mücadele yolunu denemeye ve uygulamaya hazırız" dedi.
Taşeronlaştırma sorunu
Geçen dönem 2700 işçi adına sözleşme imzalarken, bu dönem 1900 kadar işçi adına sözleşme imzaladıklarına dikkat çeken Mustafa Öztaşkın, patronun her bölüme taşeron işçi soktuğunu ve taşeronlaştırmanın hızla sürdüğünü belirtti. Sözleşmeye taşeronlaştırmayı caydırıcı maddeler koyduklarını belirten Öztaşkın, taşeronlaştırmanın örgütsüzleştirme olduğunu vurgulayarak, 500'ün üzerinde taşeron işçi örgütlediklerini ama patronun bu işçileri hemen kapı dışarı ettiğini anlattı. Patronun üçlü pakete de enflasyon oranında zam vermek istediğini belirten Öztaşkın, yakacak, izin ve iki bayram ikramiyesi haklarından da taviz vermeyeceklerini kaydetti. Grev haklarına kimsenin dokunmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Öztaşkın, tüm bu haklı ve meşrû duruma karşı grevi yasaklama gibi bir olasılık söz konusu olursa bütün mücadele yollarını deneyeceklerini, fabrikaya astıkları, "Bu işyerinde grev var" pankartı ile işin bitmeyeceğini bildirdi.
Daha sonra, sendika yöneticileri ve işçiler "Grev Gözcüsü" önlüklerini giyerek, işyerinin girişine "Bu İşyerinde Grev Vardır" pankartını astılar. Adana-Mersin yolu üzerine çıkan işçiler yol kenarında davul-zurna eşliğinde halaylar çektiler.
Coşkulu işçilere çevre yolundan geçen araçlardan korna çalınarak ve alkışlarla destek verildi.
ÖNCEKİ HABER

OHAL'de değişen bir şey yok

SONRAKİ HABER

İzmir yağmaya açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...