15 Mayıs 2000 21:00

Komisyon, Ulucanlar katliamını

   incelemeye başladı

Paylaş
Komisyon, Ulucanlar katliamını
   incelemeye başladı
TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Ulucanlar Cezaevi'nde meydana gelen olaylar sonucu ölen 10 kişinin otopsi raporları ile video görüntülerini adli tıp uzmanları ile birlikte incelemeye başladı.
Komisyon Başkanı Sema Pişkinsüt, toplantı sürerken yaptığı açıklamada, otopsi raporlarının dünya standartlarına uygun hazırlanmadığını belirlediklerini söyledi. Pişkinsüt, adli tıp standartlarını belirlemek üzere kabul edilen Minnesota Belgesi'nin Türkçeye çevrilerek ilgili kurumlara dağıtıldığını kaydederek, Türkiye'nin, imzaladığı bu belgeye uymak zorunda olduğunu ifade etti. Pişkinsüt, üniversitelerden ve adli tıp kurumlarından uzmanlarla birlikte yürüttükleri çalışma sırasında, "Video görüntüleri ile otopsi raporlarındaki ölüm şekli, ölüm zamanına ilişkin ifadelerin örtüşüp örtüşmediğini, hükümlülere işkence yapılıp yapılmadığını" araştırdıklarını bildirdi. "Bilerek ya da bilmeyerek" yaşamını kaybedenlerin giysilerinin karıştırıldığını ve böylece delillerin karartıldığını belirlediklerini de kaydeden Pişkinsüt, "Yaşamını kaybedenlerin adli tıp uzmanı nezaretinde soyulması gerekirken, infaz memurları ya da gardiyanlar giysileri çıkartmış ve birbirine karıştırmış" dedi. Otopsi raporları ile video görüntülerinin incelenmesi kararını komisyonda oybirliği ile aldıklarını bildiren Pişkinsüt, "Birkaç gün içinde bitmesini planladığımız bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak rapor, TBMM'nin en önemli raporu olacak" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sağlığa daha çok bütçe
Hemşirelik Haftası kapsamında İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından, Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda "Sağlıkta vizyon" forumu gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, ülke genelinde hemşirelik eğitiminin lisans düzeyine çıkarılması kararına rağmen, Sağlık Bakanlığı'nın programına 53 sağlık meslek lisesi inşaatını almasının bir çelişki yarattığını söyledi. Prof. Alemdaroğlu, lisans düzeyinde eğitim verecek okulların sayısının artırılması, lisans üstü ve doktora çalışmalarına hız verilmesi, daha nicelikli ve nitelikli hemşirelerin yurtiçine yayılmasının sağlanması gerektiğini anlattı.
Bakanlık eleştirildi
İÜ Florance Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Çaylan Pektekin de bakanlığın kararını eleştirerek, "Hemşirelik asla lise düzeyine çekilmemelidir, bu konuda yasal kararlılık şarttır. Yapılacak olan, altyapısı yetersiz okullarımızı yeterli hale getirmeye çalışmak ve hizmet alanlarımızı iyileşirmek, geliştirmektir" diye konuştu. Hemşirelik ve Hemşirelik Birlik Yasası'nın bir an önce çıkmasını ve atama bekleyen 9000 hemşireye iş sağlanmasını isteyen Prof. Dr. Pektekin, çalışanların döner sermayeden de eşit şekilde yararlanması gerektiğini söyledi.
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hemşireleri Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytolan Yıldırım, hemşirelik eğitiminin tümüyle lisans düzeyine çekilmesi ve hemşirelerin artık temel sağlık sistemi içinde yerini alması gerektiğini belirtti.
Sağlık politikası değişmeli
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu da, Türkiye'de nitelikli hekim yetiştirmek gibi bir istek olmadığını, insanları öldürmeyecek kadar yaşatacak sağlık sunumunun yeterli görüldüğünü kaydetti. Bilaloğlu, "Son 20 yılda, Türkiye'de sağlık politikası hemen hemen hiç değişmedi.
Bu süre içinde gelen herkesin vizyonu, hekim sayısının artırılması ve düşük ücretle hekim çalıştırılması oldu" dedi.
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç da herkesin, sağlık hizmetinden hiçbir bedel ödemeden yararlanması ve sağlığa bütçeden GSMH'nin yüzde 10'unun ayrılması gerektiğini söyledi.
Domaç, bu kadar çok sağlık çalışanı bulunmasının "sağlıksızlık" getirdiğini ve meslekte rekabetten dolayı etik kuralların da bozulduğunu savundu. Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Celal Yıldırım da "Sağlık hizmetleri, eşittir, hekimlerin verdiği, özellikle de uzman hekimlerin verdiği hizmet olarak değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı'nın vizyonu bu" diye konuştu. Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Leyla Ezgi, topluma hasta haklarını öğretmeyi ve kişinin bu hakları talep etmesini sağlamayı amaçladıklarını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

IMF'ye karşı yer yerinden oynamalı

SONRAKİ HABER

Yaşamanın amacı yazmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...