14 Mayıs 2000 21:00

Genel-İş'te kongre günleri

Muhaliflerin itirazları nedeniyle nisan ayında yapılamayan Genel-İş Genel Kurulu 20-21 Mayıs'ta Ankara'da toplanacak.

Paylaş
Genel-İş'te kongre günleri
Sultan Özer
Toplanmasına saatler kala mahkeme kararıyla ertelenen Genel-İş 12'inci Olağan Genel Kurulu, 20-21 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak. 362 delegenin katılımıyla yapılacak kurulda, yönetim yeniden aday olurken, aralarında genel kurulun iptal edilmesi için mahkemeye başvuran Erol Ekici'nin de bulunduğu ikinci bir liste çıkarılacak.
İsmail Hakkı Önal Başkanlığı'ndaki listede, halen yönetimde yer alan Cemal Arslan, Şükrü Ercan, Mahmut Seren, İsmail Özhamarat, Aşur Kurgen ve Ali Şahin yer alacak. Mithat Fahrioğulları Başkanlığı'ndaki muhalif listede ise Şenol Erbaş, Hasan Cinbaş, Erol Ekici, Hasan Turak, Bekir Belovacıklı ve Halil Tatlı gibi isimler bulunuyor. Yenimahalle Belediyesi Tiyatro Salonu'nda toplanacak kurulda yeniden aday olacağını açıklayan Önal, genel kurulun ertelenmesinden dolayı örgütün hem maddi hem de manevi zarar gördüğünü söyledi.
Erteleme sorun yarattı
Genel kurulun yapılamayışı nedeniyle delegelerin aynı sorunları bir kez daha yaşamak zorunda bırakıldıklarına vurgu yapan Önal, "Sermayeyi destekleyen bugünkü siyasal iktidar, işçi sınıfına bütün gücüyle yüklenmiş durumda. Biz buna karşı çözüm ararken, yeni mücadele biçimleri geliştirmeye çalışırken, bunların yapılmış olması işçi sınıfına da o kongreyi ertelemek için başvuruda bulunanlara da hiçbir fayda getirmeyecekti, getirmedi de" diye konuştu.
Belediyelerde toplusözleşmelerin sürdüğünü, birçoğunda grev aşamasına gelindiğini hatırlatan Önal, böyle bir ortamda genel kurul yapılamamasının nedeninin, Genel-İş camiası ve işçi sınıfı tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etti. Başkanlığa ve yönetime yeniden aday olduklarını belirten Önal, ikinci bir liste çıkmasını da doğal karşıladıklarını söyledi. Her zaman sendika içi demokrasiye önem verdiğini ve bunun demokratik bir yarış olduğunu kaydeden Önal, son kararı delegelerin vereceğinin altını çizdi.
Muhalifler ne diyor?
Genel-İş'i 12 Eylül öncesine dönüştürebilmek için aday olduklarını açıklayan Fahrioğulları, yönetime gelmeleri durumunda gündemi hükümetlerin değil, işçilerin belirleyeceğini iddia etti. Sendikal mücadelede ne Türk-İş'ten, ne Hak-İş'ten katkı sağlanamayacağını savunan Fahrioğulları, dinamik bir kadro olduklarını ve mevcut yönetimden iyi yöneteceklerini öne sürdü. Fahrioğulları, şimdiki yönetimin de bir şeyler yaptığını kabul ederek, "Genel başkanımız, benim yaşım kadar bu örgüte emek vermiştir. Kendilerince bir şeyler yapmaya çalışmışlardır. Biz daha iyisini yapacağımızı söylüyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

SASA grevi öncesinde

SONRAKİ HABER

İşçiden Kayabaşı'na tokat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...