14 Mayıs 2000 21:00

SASA grevi öncesinde

   emekçiden birlik çağrısı

Paylaş
SASA grevi öncesinde
   emekçiden birlik çağrısı
Kamil Şanverdi
Adana yarın ve 22 Mayıs'ta başlaması beklenen grevlere hazır. DSP-MHP-ANAP koalisyonunun işverenlerin bir dediğini iki ettirmeden 3000 lastik işçisinin grevini yasaklamasının ardından, Sabancı Holding'e ait SASA ve MARSA'da başlayacak grevler daha büyük önem kazandı. İşverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle toplusözleşme görüşmeleri grev aşamasına gelen SASA'da Petrol İş Sendikası yarın greve çıkıyor. İşverenin ilk 6 ay için yüzde 20 ve diğer 6 aylar için enflasyon oranında zam dayatmasına karşı SASA işçileri grev için bütün hazırlıklarını tamamladı.
İşyeri temsilcileri, yarın başlayacak, SASA'daki grevde olsun, MARSA'da 22 Mayıs tarihinde başlayacak grevde olsun dayanışmanın yaşanması gerektiğini ve bir an önce yerel Emek Platformu'nun oluşması gerektiğine vurgu yaparak şunları söylediler:
Zekai Çakıcı (Çimento İşyeri Temsilcisi): İşverenlerin ve hükümetin birliği sonucu lastik sektöründe hiçbir alakası olmayan bir gerekçeyle grevler ertelendi. Burada bir sınav veriliyor aslında, bu grevlerin ertelenmesi gelecek grevlerin habercisidir. Örneğin SASA'da grev başlayacak, işveren yüzde 20 dayatıyor, sohbet ettiğimiz bazı sendika yöneticileri, "Bu daha fazla olmaz, sendikanın istediğini alacağını zannetmiyoruz" diyorlar. Cesaretleri bitmiş! SASA'da yaşanacak grevin başarıya ulaşması aynı zamanda diğer sendikalar için de moral olur. Bu nedenle bu grevin mutlaka başarıya ulaşması gerekiyor. Bütün sendikalar kendi grevleriymiş gibi sahip çıkmalı.
Hüseyin Altun (Öz Bucak İşyeri Temsilcisi): İşçilerin sendikalarına sahip çıkarak desteklemesi gerekiyor. Çukurova bölgesinde Sabancı Holding'in birçok işletmesi var. SASA'da yaşanacak gelişmeler diğer işletmelerini de etkileyecektir. Bunun için diğer sendikalar da sahiplenmeli ve yerel emek platformları oluşturulmalı.
Adil Cihangir (Tek Gıda-İş 8 No'lu Şube Yöneticisi): SASA'da başlayacak greve maddi manevi destek sunacağız. Arkadaşların greve gitmesi durumunda biz hazırız. Bugün tepedeki sendika ağalarına karşı bir taban oluşturmaya çalışıyoruz. Tabii ki bu uzun soluklu bir çalışmadır, bir anda olmuyor fakat bundan da vazgeçmemek gerekiyor. Çünkü bizi artık Türk-İş'in ve hükümetin sözleri bağlamıyor. Biz alanlarda olmak, emekten gelen gücümüzü kullanmak istiyoruz. Artık susmayacağız, vizite eylemleri olsun, mitingler olsun, hepsine hazırız. Artık şartel indirme zamanı!
Hasan Çetinkaya (Genel-İş 2 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi): Lastik grevlerinin yasaklanması tamamen IMF uşaklığı. Buna boyun eğmememiz gerekiyor. Genel-İş olarak biz greve çıkacak arkadaşlara maddi ve manevi destek vereceğiz. Grevler işçi sınıfının onurudur. Onurumuza sahip çıkacağız.
Mehmet Turan (Belediye işçisi): Bugün yerel Emek Platformu'nun canlandırılması gerekiyor. İşverenlerin nasıl bir sendikaları varsa, işçilerin de sendikaları var. İşçilerin bütünleşerek ve grevlere destek vererek, işverenleri dize getirmesi gerekiyor. İşçi haklarının korunması için gerekirse genel greve gidilmeli.
ÖNCEKİ HABER

Uğur Mumcu'nun katil zanlıları

SONRAKİ HABER

Genel-İş'te kongre günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa