14 Mayıs 2000 21:00

Çiftçiler gününde IMF'ye tepki

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, IMF patentli tarım politikalarının Türkiye tarımını bitireceğini belirterek, IMF eliyle büyük bir felaketin Türkiye'nin kapısını çaldığını söyledi.

Paylaş
Çiftçiler gününde IMF'ye tepki
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, IMF'ye verilen Niyet Mektubu'ndaki tarıma ilişkin taahhütlerin ve uygulanan politikaların tarım üretimini durdurarak, çiftçiyi ve Türkiye'yi aç bırakacağını söyleyerek, "Tarımsal üretimi bitirerek, ülkeyi döviz karşılığı ithalatla beslenir duruma getirmenin adı hiçbir zaman gelişme olamaz" diye konuştu.
Yetkin, Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye tarımında iki politika tercihinin ortaya çıktığını ifade ederek, "Tarım politikalarını, çiftçilerin geleceğini ve Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gerçekliğini göz önüne alarak mı değiştereceğiz? Yoksa başlıca kaygısı çıkarlarını temsil ettikleri gelişmiş ülkelerin dağlar gibi yığdıkları tarım ürünlerine pazar alanı açmak, yine bu ülkelerin verdikleri ve verecekleri borçların karşılığını garanti almak olan uluslararası finans kurumlarının istediği biçimde bir değişiklik mi yapacağız?" dedi.
Yetkin, IMF programının çiftçiyi açlığa, iflasa, toprağını terke zorlayacağını, Türkiye tarımını çökerteceğini ve ülkeyi gıda alanında dışa bağımlı hale getireceğine işaret ederek, bunu sağlamak için de desteklemelerin, kredi desteğinin, sübvansiyonların kaldırıldığını, ürünlere maliyetlerinin altında fiyat verildiğini, birliklerin tasfiye edildiğini, tarımsal KİT'lerin özelleştirme ile bitirildiğini kaydetti. Bu programın tam tersinin uygulanması gerektiğini dile getiren Yetkin, "Tarımsal üretimi bitirerek, ülkeyi döviz karşılığı ithalatla beslenir duruma getirmenin adı hiçbir zaman gelişme olamaz" diye konuştu.
Buğdayın maliyeti 150 bin lira
Yetkin, 80'lerden beri çiftçinin gelir düzeyinin düştüğünü, modern teknoloji kullanma oranının azaldığını ve tarımsal girdilerin gerek enflasyon gerekse çiftçinin ürününe verilen fiyatların çok üzerinde arttığını hatırlatarak, tarımın sürekli gerilediğini kaydetti. Bu yıl hükümetin buğdaya IMF taahhütleri doğrultusunda dünya fiyatlarının yüzde 35 üzerinde fiyat vereceğini ve taban fiyatın en çok 90 bin lira olacağını söyleyen Yetkin, buna karşın buğdayın maliyetinin ortalama 150 bin lira olduğunun altını çizdi. Yetkin, 1980 yılının başında çiftçinin bir kilo buğday satarak 7 kilo gübre, bir litre mazot alabildiğini aktararak, bu yıl verilecek fiyat düşünüldüğünde çiftçinin bir litre mazot için 5 kilo buğday satmak zorunda kalacağını, bu rakamın geçen yıl 3.2 kilo, 1998'de ise 2.2 kilo olduğunu hatırlattı.
Destekleme alımı önemli
Yetkin, destekleme alımları şu anda yetersiz olmasına rağmen üretimin sürdürülmesi için hayati önemde olduğunu ifade ederek, IMF direktifleriyle destekleme alımlarının önümüzdeki yıllarda tamamen kaldırılacağını söyledi. Yetkin, IMF'nin derdinin kısa vadede bütçenin "borç ödeyebilir" hale gelmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinin tarım ürünü fiyatlarını dünya piyasalarına göre belirlemediğini ifade etti. Yetkin, Türkiye'nin desteklerin kaldırılmasını kaldıramayacağını söyleyerek, bu uygulamaların Türkiye tarımını bitireceğini, IMF eliyle büyük bir felaketin Türkiye'nin kapısını çaldığını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere'nin kanlı parmağı

SONRAKİ HABER

SSK da SSK'lı da cezalandırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...