13 Mayıs 2000 21:00

'Tasarruflarımızı verin'

Kamu emekçileri, zorunlu tasarruf kesintilerinin anapara ve nemalarıyla birlikte derhal ödenmesi talebiyle eyleme başladılar.

Paylaş
'Tasarruflarımızı verin'
KESK üyesi kamu emekçileri, zorunlu tasarruflarının ödenmesi ve ek zam talebiyle dün başta Ankara olmak üzere pek çok ilde alanlara çıktılar. Yasa zoruyla maaşlarından yapılan kesintilerin gasp edilmesine sessiz kalmayacaklarını belirten emekçiler, grevsiz ve toplusözleşmesiz bir sendikaya geçit vermeyeceklerini bildirdiler. Ankara'da Kızılay YKM önünde basın açıklaması yapan kamu emekçileri, Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki birikimlerinin, nemalarıyla birlikte derhal ödenmesini istediler. KESK ve bağlı sendikalarının pankartları ile "Emekçiler el ele genel greve", "Ne IMF, ne MAI, ne tahkim, özgür demokratik Türkiye", "Tasarruf talanına son verilsin", "Tüm çalışanlara grevli toplusözleşmeli sendika hakkı" gibi dövizler açan kamu emekçileri, attıkları sloganlarla IMF'nin direktifleriyle hareket eden hükümeti ve "sahte sendika yasası"nı protesto ettiler. Toplantı nedeniyle Ankara'da bulunan KESK GYK üyeleri ile TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya'nın da katıldığı eylemde konuşan KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, hükümetin ciddiyetten uzak, halkı ve emekçileri yanıltıcı açıklamalarının son dört aylık enflasyon rakamlarında açıkça görüldüğünü söyledi. 10 yıldır maaşlarının sürekli düşmesine rağmen enflasyonun düşmediğine dikkat çeken Erdem, kamu emekçilerinin 3-5 milyonluk artış değil, insanca yaşanacak ücret isteğini bir kez daha yineledi.
Sessiz kaldıkça saldırılar artıyor
Sessiz kaldıkça saldırıların arttığını, bir yandan sefalet ücretinin, bir yandan sahte sendika yasasının dayatılmak istendiğini söyleyen Erdem, 1988'den beri istekleri dışında yapılan zorunlu tasarruf kesintilerinin haziran ayından itibaren sona ereceğini, ancak ana para ve nemaların nasıl ödeneceğinin belli olmadığını kaydetti. Tasarrufların çok düşük oranlarda nemalandırıldığını belirten Erdem, birikimlerin gasp edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Grev ve toplusözleşme olmayan sahte bir yasayı kabul etmeyeceklerini söyleyen Erdem, aynı içerikteki yasada diretilmesi halinde 4 Mart'taki kararlılıkla karşı koyacaklarını bildirdi. Erdem, "Ne ek zam talebimizinde vazgeçeceğiz ne birikimlerimize el koyduracağız ne de antidemokratik sendika yasasını kabul edeceğiz" dedi. Haklarını almada kararlı olduklarını dile getiren Erdem, bu tepkinin önümüzdeki günlerde Emek Platformu ve KESK'in birleşik gücüyle kitlesel iradesini koyacağını söyledi.
İşçi memur el ele
KESK üyeleri Gaziantep, Kayseri, Adıyaman, Urfa ve Bursa'da da eylem yaptı. KESK Gaziantep Şubeler Platformu tarafından Adliye önünde yapılan basın açıklamasına 1000'e yakın kişi katıldı. Grevci işçilerin kitlesel olarak katıldığı eyleme, Genel-İş, TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, EMEP yönetici ve üyeleri de destek verdi. KESK Gaziantep Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Turgut Darıcı, yaptığı konuşmada, "57. Hükümet, paramızın üzerine yatıp, kendi yandaşlarına siyasi yatırım aracı olarak dağıtmak niyetindedir" dedi. Eylemde "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Tasarruf dediler, paramızı yediler", "İşçi memur el ele, genel greve" sloganları atıldı. Kayseri'de de Stad İşhanı önünde yapılan eylemde, zorunlu tasarrufların ödenmesi ve ek zam talebi dile getirildi. KESK Adıyaman Şubeler Platformu tarafından Havuzbaşı'nda yapılan eyleme ise 150 kamu emekçisi katıldı. Urfa'da ise HADEP ve EMEP'in destek verdiği eyleme 200'ü aşkın emekçi katıldı.
KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysi Erez de, Orhangazi Parkı'nda yapılan eylemde, "Yapılan kesintiler dolar olarak değerlendirilseydi, bir çalışanın ortalama 2.9 milyar lirası olacaktı. Zorunlu tasarruflarımızın tümünü hemen istiyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır kriterleri!

SONRAKİ HABER

Öğrenciler değil, tecavüzcü korunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...