13 Mayıs 2000 21:00

İngilizler Sierra Leone saldırısına

   hazırlanıyor

Paylaş
İngilizler Sierra Leone saldırısına hazırlanıyor
Sierra Leone'deki İngiliz askerleri, BM askeri operasyonunun yönetimini devraldı. İngilizler, savaş ağası Foday Sankoh tarafından yönetilen Birleşik Devrimci Cephe (RUF) gerillalarına karşı saldırıya geçmek amacıyla, devlet güçlerini de yönetmeye başladı.
Bu adımla birlikte İngiliz kuvvetlerinin, resmen açıklandığı gibi "ülkedeki İngilizlerin tahliyesi" için değil, Sierra Leone'deki savaşı kendi lehlerine sonuçlandırmak için bölgede bulunduğu da açıklık kazandı.
Ordu yönetimi İngiltere'ye
Başkent Freetown'ın BM ve İngiliz birlikleriyle tahkim edilmesinin ardından, emperyalistlerin RUF'a karşı saldırıya geçeceği belirtiliyor. İngilizler, Foday Sankoh'u da fiilen "aranan adam" ilan ettiler.
Giderek büyüyen İngiliz kuvvetlerinin komutanı Tümgeneral David Richards'ın, ülkedeki BM askerleri ile Sierra Leone ordusu ve Kamajor milislerini tek bir çatı altında toplayacağı belirtiliyor. İngilizlerin amacı, Sierra Leoneli askerleri isyancılara karşı cepheye sürerken, kendi adamlarıyla stratejik noktaları ele geçirmek.
Saldırının ilk hedefinin, RUF'un karargâhı olarak nitelenen Makeni şehri ve elmas madenleriyle ünlü Kono ve Koidu bölgeleri olduğu kaydediliyor.
Ancak böyle bir saldırı, RUF gerillaları tarafından rehin tutulan 500 BM askerinin hayatını da tehlikeye atacak. Bu tehlikeyi göze alan İngilizler, "BM askerlerine zarar gelmesi halinde RUF komutanlarının sorumlu tutulacağını" ilan ettiler.
Yığınak artıyor
Öte yandan, İngiltere'nin savaşa en üst düzeyde müdahale etmekte olduğunun bir göstergesi olarak, Genelkurmay yetkililerinden General Charles Guthrie de, üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle birlikte Sierra Leone'ye gidiyor. Yarın itibarıyla 600 denizci de ülkeye ulaşmış olacak.
İngiltere'nin gönderdiği diğer güçler arasında Harrier uçaklarıyla birlikte HMS Illustrious uçak gemisi, helikopter gemisi HMS Ocean ve bir topçu bataryası da bulunuyor. İşgal operasyonunda toplam 1300 İngiliz askeri yer alacak. Sierra Leone'de, son katılan Ürdünlü askerlerle birlikte toplam 9000 BM askeri bulunuyor. BM, bu sayıyı 15 bine kadar çıkarabilir.
ÖNCEKİ HABER

Bir ah dediler, bin ah işittiler

SONRAKİ HABER

Jaffna'da gergin bekleyiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...