12 Mayıs 2000 21:00

Hemşireye yetki yok, sorumluluk çok

Sağlık emekçileri, Türkiye'nin her yerinde kutlanan "12 Mayıs Hemşireler Günü" resmi törenlerine katılmayarak günlerini kendi etkinlikleri ile kutladılar.

Paylaş
Hemşireye yetki yok, sorumluluk çok
Hemşireler "12 Mayıs Hemşireler Günü"nde resmi törenlere katılmayarak kendi düzenledikleri eylemlerle sorunlarını dile getirdiler. İstanbul'da Çapa Tıp Fakültesi, SSK Okmeydanı Hastanesi ile Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi önünde basın açıklamaları düzenleyen sağlık emekçileri, 1954 yılında çıkarılan hemşirelerin meslek kuralları, yetki ve sorumluluklarını belirleyen Hemşirelik Yasası'nın değişmesi gerektiğini vurguladılar.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi bahçesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan SES Aksaray Yönetim Kurulu Üyesi Nurşen Denizci, mevcut yasanın hemşirelere çok fazla sorumluluk yüklediğini, ancak buna karşın yetkilerini sınırladığını dile getirerek "Asıl işimiz olan hasta bakımı ve tedavisine yeteri kadar zaman ayıramıyoruz" dedi. Bütün olumsuz koşullara rağmen hizmet çabası veren hemşireleri kutladıklarını ifade eden Denizci, "Bugünleri bir kutlama gününe dönüştürebilmek için bütün arkadaşlarımızı SES'te örgütlü mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.
Sağlık taşerona emanet
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Ayakta Tedavi Merkezi'nde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan SES Bakırköy Şubesi İşyeri Temsilcisi Nurten Özaslan ise, Türkiye'de sayıları 45-50 binlerle ifade edilen sağlık emekçisi açığının taşeron firmalarla kapatılmaya çalışıldığına dikkat çekti.
Sağlık meslek liseleri, önlisans ve sağlık meslek yüksekokullarından mezun olan sağlık emekçilerinin söz konusu açığı kapatmak için taşeron firmaların denetiminde özel ve kamu hastanelerinde çalıştırıldıklarını ifade eden Özaslan, işgüvencelerinin de gözardı edildiğini söyledi.
"Özelleştirmeye hayır", "Nemalarımız hemen ödensin", "Taşeron değil, kadrolu eleman" ve "Sağlık disiplini değil, meslek olmak istiyoruz" dövizleri açan hemşireler, "Yaşasın SES, yaşaşın KESK" sloganını attılar.
Ekip anlayışı yok
Hemşirelik Haftası nedeniyle bir basın açıklamasını da, SSK Okmeydanı Hastanesi'nde düzenleyen sağlık emekçileri, "Atama değil demokratik seçim", "Angarya çalışmak istemiyoruz", "Hastaneler halkındır, satılamaz", "Lisans hakkımız engellenemez" sloganları attılar. Basın açıklamasını okuyan SES Şişli Şube Üyesi Çimel Yılmazcan, "Hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının fedakârlığı 'takdir' edilecek, ama ertesi gün her şey unutulup, hiç sorun yokmuş gibi bizlerden 'güler yüz' istenecek" dedi.
Hizmet sunumunda ekip anlayışı yerine hiyeraşi ilişkilerin egemen olmasından dolayı sağlık hizmetlerin iyi yapılamadığını belirten Yılmazcan, özelleştirme ile birlikte parası olanın sağlık hizmetinden yararlandığını söyledi. Yöneticilerin seçimle değil atamayla geldiğine dikkat çeken Yılmazcan, hemşirelerin kadın olmalarından dolayı da sorunlar yaşadığını dile getirdi.
Hemşirelerin talepleri
  • Sağlık bireyin hakkı, devletin görevi olarak kabul edilmelidir.
  • Hizmetin planlanmasından sunumuna kadar, hizmeti verenlerin ve alanların örgütleri aracılığıyla söz ve karar hakkı tanınmalıdır.
  • Kamuda sağlık personeli açığı, kadrolu eleman alımıyla kapatılmalıdır.
  • Hemşirelik bağımsız ve profesyonel bir meslek olarak tanınmalıdır.
  • Sağlıkta ekip anlayışı yerleştirilmeli ve meslek dışında iş yaptırma uygulamalarına son verilmelidir.
  • Yaygın, sınavsız lisans hakkı tanınmalıdır.
  • Yüksekokul mezunu hemşirelerin ek gösterge oranları aynı öğretim düzeyindeki personel düzeyine çıkartılmalıdır.
  • Hemşirelik Yasası, SES ve meslek kurumlarının katılımıyla oluşturulacak bir komisyonda yeniden düzenlenmelidir.
  • İlgili bakanlıklar SES'i sorunların çözümünde taraf olarak görmelidir.
  • ÖNCEKİ HABER

    FP'de gerilimli günler

    SONRAKİ HABER

    Bir ah dediler, bin ah işittiler

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa