12 Mayıs 2000 21:00

FP'de gerilimli günler

İlk kez çok adaylı kongreye giden FP'de 5 Mayıs'ta yapılan tüzük değişikliği gerilimi iyice artırdı. İl başkanları ve delegeleri Gül'e karşı Kutan'ın desteklemeleri için 'uyaran' Erbakan'ın, tüzük değişikliğini de yaptırdığı ifade ediliyor.

Paylaş
FP'de gerilimli günler
Yarın 1. Olağan Genel Kongresi'ni toplayacak olan Fazilet Partisi'nde gerilim tırmanıyor. Erbakan'ın açık bir şekilde desteklediği Recai Kutan'a karşı, "yenilikçi" olarak adlandırılan kesimlerin adayı olan Abdullah Gül için de İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan çalışma yürütmeye başladı.
İl başkanları ve delegelerle toplanarak Kutan'ın desteklenmesi yönündeki "nasihat"ın yetersiz olduğunu düşünen Necmettin Erbakan'ın tüzükte değişikliğe giderek liste delmeyi olanaksız hale getirdiği ifade ediliyor. Kurucular Kurulu tarafından 5 Mayıs günü gerçekleştirilen tüzük değişikliğinin kamuoyuna yansıması ise FP içindeki gerilimi iyice artırdı. 'Yenilikçiler'in genel başkan adayı Abdullah Gül'ü tüzük değişikliği eleştirisine ve bu değişiklikten Kutan'ın haberinin olmadığı şeklindeki sözlerine FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün yanıt verdi. Esengün, tüzük değişikliğinden genel başkan ve yardımcılarının haberi olduğunu söyledi.
Esengün, Ankara İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak 1. Olağan Kongre'den FP'nin güçlenerek çıkacağını iddia etti. Bazı çevrelerin FP'nin ikiye, üçe bölüneceği ümidinde olduğunu ifade eden Esengün, şöyle konuştu: "Bu kongreden FP olabildiğince güçlenerek, tek yumruk halinde çıkacaktır. Partimizin bölünmesini bekleyen, içimize ihtilaf tohumu düşeceğini bekleyenlerin bu hevesleri kursaklarında kalacaktır. Kongreden sonra el ele, gönül gönüle vererek partimizi iktidara taşıyacağız."
Tek liste dayatması
Bu kongrenin bir bakıma sonucu belli olan bir kongre olduğunu ifade eden Esengün, "Recai Kutan başkanlığında yola devam edilecektir. Tabii son sözü delege söyleyecektir, ama seçim yapılan 77 il sonucuna bakıldığında çıkartılan hep ikinci listeler kaybetmiştir" dedi.
İl kongreleri ve Konya'da yapılan İl Başkanları Toplantısı'nın mesajının iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Esengün, "Bu mesajın, kongreye Recai Kutan başkanlığında tek liste ile gidilmesi" olduğu görüşünü savundu.
FP'nin geleneklerinden, inançlarından ödün vermeden başarıyı yakalamak zorunda olduğunu söyleyen Esengün, "Hiç kimse FP'de bölünme gibi ihtimallerden bahsetmesin. 'İkiye, üçe bölünür' şeklinde ümitlenmesin. Birlik, bütünlüğümüzü dosta düşmana göstereceğiz" diye konuştu.
Kutan'ın haberi var
FP Genel Başkan Yardımcısı Esengün, 1. Olağan Büyük Kongre'ye kadar tüm yetkilere sahip olan Kurucular Kurulu'nun, geçtiğimiz günlerde tüzüğün 38. maddesinde değişiklik yaptığını anımsattı.
Esengün, değişiklikle, yalnızca çarşaf listenin önüne geçildiğini ifade etti. "Çarşaf liste uygulaması yapan CHP'nin hali ortada" diyen Esengün, "birbirine uyumlu olmayan insanlarla birlik beraberlik ve insicamın sağlanamayacağını" söyledi.
Esengün, tüzük değişikliği ile "parti yönetimine istikrar getirildiğini" ifade ederek, Kurucular Kurulu'nun yetkisini kullanarak tüzükte değişiklik yaptığını anlattı. Esengün, "Yapılan değişiklik, partimizin hayrına, menfaatinedir. Kurucular Kurulu'nun yerinde kim olsa bu değişikliği yapardı" dedi.
Lütfü Esengün, gazetecilerin soruları üzerine, "Yapılan bu değişiklikten genel başkan ve genel başkan yardımcılarının haberinin olmamasının mümkün olmadığını" ifade etti. Tüzük değişikliğinde 27 Kurucular Kurulu üyesinin imzasının olduğunu bildiren Esengün, yapılan işlemlerde bizzat kendisinin de bulunduğunu söyledi. Esengün, yapılan işlemlerin gizli olmadığını, "her şeyin açık bir şekilde yapıldığını" iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

Hapishaneler, hücreler ve sanat

SONRAKİ HABER

Hemşireye yetki yok, sorumluluk çok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...