12 Mayıs 2000 21:00

ÇÜ'de ülkücü saldırıya kitlesel yanıt

Emek Gençliği Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Çukurova Üniversitesi öğrencisi Umut Ali Mercümek'in önceki gün 20'ye yakın ülkücü tarafından linç edilmek istenmesi, dün öğrenciler tarafından yapılan eylem ve yürüyüşle kınandı.

Paylaş
ÇÜ'de ülkücü saldırıya kitlesel yanıt
Emek Gençliği Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğrencisi Umut Ali Mercümek'in önceki gün 20'ye yakın ülkücü tarafından linç edilmek istenmesi, dün öğrenciler tarafından yapılan eylem ve yürüyüşle kınandı.
Bahar Şenlikleri'nin başlamasıyla ülkücüler tarafından gerginliğin tırmandırıldığı ÇÜ'de son olarak ülkücüler, Umut Ali Mercümek adlı öğrenciyi linç etmeye kalkışarak çenesini kırdı. Yaralanan Mercümek, ameliyat edilmek üzere özel bir hastanede tedavi altına alındı. ÇÜ Eğitim Fakültesi önünde saldırıları protesto etmek için bir araya gelen 800 öğrenci, rektörlük binasına kadar yürüyerek, Rektör Prof. Dr. Can Özşahinoğlu ile görüşme talebinde bulundular. Öğrenciler, "Çatışmalı ortam istemiyoruz", "Faşist saldırılara boyun eğmeyeceğiz" yazılı pankartlarla önce Ziraat Fakültesi'ne, daha sonra YADİM'e ve buradan rektörlük binası önüne geldiler. "Faşizme ölüm; halka hürriyet", "Faşizme karşı omuz omuza", "Eğitim hakkımız engellenemez", "Yaşama hakkımız engellenemez", "Sağ-sol değil, faşist saldırı" sloganlarını atan öğrenciler içinden belirlenen üç temsilci, rektör olmadığı gerekçesiyle Rektörlük Genel Sekreteri Mustafa Berberoğlu ile görüştürüldü.
Bu sırada dışarıda bekleyen öğrenciler, arkadaşlarının tedavisi için aralarında para topladı. Görüşmenin ardından temsilciler, bir açıklama yaptı. "Rektörlüğün fazla bir şey yapamayacağı" cevabını aldıklarını kaydeden temsilciler, polisin sürekli okulda bulunmasından duydukları rahatsızlığı ilettiklerini söylediler. ÇÜ öğrencileri adına yapılan basın açıklamasında ise, Bahar Şenlikleri'nde yaratılmaya çalışılan provokatif girişimlere dikkat çekilerek, İktisat Kolu seçimlerinde de benzer olayların yaşandığına vurgu yapıldı. Öğrenciler, "İktisat Kolu'nda baskı kurmaya çalışan bu güçler, 2 gün önce de 'Paralı eğitime hayır' talebini dile getiren öğrenci arkadaşlara saldırmıştır" dedi. Üniversitede hiçbir gücün, öğrencilerin düşüncesine, yaşamına, müdahale etmesini benimsemediklerini belirten öğrenciler, üniversitede her öğrencinin kendisini demokratik bir ortamda ifade etme hakkına sahip olduğunu söylediler. Eylemlerini rektörlük binası önünde bitiren öğrenciler, tekrar kortejler oluşturarak sloganlarla Eğitim Fakültesi önüne kadar yürüdüler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Antep'te grev 34. gününde
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ)'nde 10 Nisan'da başlattığı grev 34. gününe girdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, işçiler greve başlamadan önce ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için ise yüzde 10 ücret zammı önermişti. Toplam 1375 işçinin katıldığı grevden sonra ise teklifini yıllık yüzde 30'a çıkarmıştı. Ortalama 140 milyon ücret alan belediye işçileri bu zammı "sadaka" olarak nitelendirip, Şahinbey Belediyesi işçilerinin aldığı ücretin altında bir ücreti kabul etmeyeceklerini belirttiler. 8 Mayıs Pazartesi günü Ankara'da Genel-İş Genel Merkezi'nde taraflar yeniden bir araya geldiler. Görüşmeye Genel-İş Genel Başkanı İsmail Hakkı Önal ve Yönetim Kurulu üyeleri, Bölge Başkanı Nihat Bencan, Gaziantep 1 No'lu Şube Başkanı Osman Kaplan ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan katıldı. Görüşmede Doğan ilk önce ilk 6 ay için yüzde 41.3 önermiş, daha sonra da teklifini yüzde 50'ye çıkarmıştı.
Bölmeye çalışıyorlar
Grev nedeniyle 34 gündür Gaziantep'te hizmetlerin aksadığını, işçilerin sendikaları ile bütünleşerek verdikleri kararlı mücadele sonucunda Gaziantep Emek Platformu'na bağlı işçi ve memurların, siyasi partilerin, esnafın ve gençliğin desteğini aldığını, bunun karşısında da Belediye Başkanı Celal Doğan'ın sıkıştığını belirten işçiler "Başkan sıkıştığını anlayınca grevde olan şoförleri ve korumaları ile yakın personelini devreye sokarak, önerilen yüzde 50 zammı kabul etmemizi, eğer kabul etmezsek grevin 3-5 ay daha uzayacağını, aç kalacağımızı söyleyerek, bizleri bölmeye ve sendikacılarımızı yüzde 50 zamma imza atmaya zorluyorlar" dedi. Hatta bunların daha da ileriye giderek grev yasağı kapsamındaki işçilere "Onlar yüzde 70-80'de diretiyorlar. GASKİ ve Kanal'da çalışanlar yüzde 50'yi kabul etmiyorlarsa greve devam etsinler. Bizler de gidip yüzde 50 zamma çalışalım" dedikleri belirtiliyor.
Gevşememeliyiz
"Sendikacılarımız bu grevi bizlerin istediği gibi bitirmeye kilitlenmişken, grev yerinde davulumuz susmamalı. Onlar görüşmedeyken tüm işçiler, grev yerinde kararlı bir şekilde beklemeliyiz. Eşlerimizle çocuklarımızla her gün Büyükşehir Belediyesi'ne yürümeliyiz. Sendikacılarımız da böyle düşünmeli, kesinlikle gevşememeli" diyen işçiler, 18 Mayıs'ta greve çıkacak Şehitkamil Belediyesi işçileriyle güçlerini birleştirerek mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğini söylediler.
Bu arada Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Osman Kaplan, 12 Mayıs Cuma günü işverenle bir görüşme daha yapacaklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri eylemde

SONRAKİ HABER

Hapishaneler, hücreler ve sanat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...