12 Mayıs 2000 21:00

Elmas savaşı kızışıyor

Sierra Leone'de çıkarları çatışan "elmas çeteleri" arasındaki savaş, emperyalist güçlerin de müdahaleleri ile iyice kızışıyor.

Paylaş
Elmas savaşı kızışıyor
Sierra Leone'de çıkarları çatışan "elmas çeteleri" arasındaki savaş, emperyalist güçlerin de müdahaleleri ile iyice kızışıyor. Sierra Leone'nin başkenti Freetown yakınlarında hükümet güçleri ile "Devrimci Birleşik Cephe" (RUF) adlı grup arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM), çatışmalarda taraf olarak yerini aldı ve hükümet yanlısı güçlerin silahlanmasına yeniden izin verdi. Sierra Leone'den dün yaklaşık 400 Avrupalı ve ABD'li tahliye edilirken, bu ülkeden kaçmak isteyenlerin sayısının da giderek arttığı öğrenildi.
BM taraf oluyor
Sierra Leone'de görev yapan BM Barış Gücü (MINUSIL) Sözcüsü David Wimhurst, yaptığı açıklamada, dünkü çatışmaların Newton ve Songo yerleşim birimleri arasındaki karayolunda öğle saatlerinde başladığını ve yaklaşık 1 saat sürdüğünü duyurdu. Sözcü, Newton'daki barış gücü mevzilerine daha önce saldırı düzenlendiğini hatırlattı ve çatışmalara taraf olmadıklarını belirtti.
Öte yandan, BM, Sierra Leone'de silahlarını teslim etmiş olan hükümet yanlısı güçlerin tekrar silahlanmasına izin verdi. BM Sözcüsü Fred Eckhard, silahlanma izninin, RUF gerillalarına karşı koyulması için verildiğini bildirdi.
Yeni asker gönderilecek
BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, BM Güvenlik Konseyi'ne "Sierra Leone halkını kendi kaderiyle baş başa bırakmama" çağrısında bulunarak, ülkeye müdahale edilmesini istedi. Annan, RUF tarafından esir alınan 500 BM askerinin de derhal serbest bırakılmasını istedi. Annan, Afrika ülkelerinden gelen talep üzerine yapılan BM Güvenlik Konseyi acil toplantısındaki konuşmasında, "BM olarak bu kez Sierra Leone ve Afrika'da başarısızlığa uğramayalım. Bu krizde sözlerimizin eylemlerle desteklendiğini gösterelim'' diye konuştu. Annan, Sierra Leone'de görev yapan BM askerlerinin sayısının 11 bin 100'e çıkarılmasını da istedi.
ABD arabuluculuğa soyundu
ABD de, Sierra Leone'deki çatışmalara müdahale etmek için devreye girmeye hazırlanıyor. ABD Başkanı Bill Clinton, özel temsilcisi Rahip Jessie Jackson'u, arabuluculuk görevi için Batı Afrika'ya gönderme kararı aldığını açıkladı. Clinton, yaptığı açıklamada, Rahip Jackson'un Sierra Leone'deki krizin çözümlenmesi çabalarına yardım etmek için bölgeye gideceğini kaydetti. Jackson'un hangi ülkelere gideceğini belirtmeyen Clinton, BM güçlerinin nakline ABD'nin lojistik destek vereceğini de doğruladı.
İngiltere'den RUF'a uyarı
İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook da, Sierra Leone'de konuşlandırılan yüzlerce İngiliz askerin savaş misyonu taşımadığını savunduğu açıklamasında, RUF'a yönelik olarak "saldırıya uğrarsak, karşılık veririz" açıklaması yaptı. Cook, ''Eğer birliklerimize saldırı olursa, buna karşılık verecekler. Gerillaların bu noktayı küçümsememesini istiyorum'' dedi. Cook, RUF gerillalarının İngiliz askerlerine yönelik tehdit sayılabilecek herhangi bir hareketten kaçınmalarının, makul bir hareket olacağını da sözlerine ekledi.
Çıkar savaşının nedeni elmas
Afrika ülkesi Sierra Leone, gerek sömürge olduğu, gerekse "bağımsızlığı"nı kazandığı günden bu yana elmas madenleri nedeniyle batılı emperyalistlerin ilgi odağı oldu. Geçtiğimiz yıl ABD ve İngiltere güdümünde imzalanan "barış anlaşması"nın ardından yeniden korkunç bir kaosa sürüklenen ülkede, Güney Afrikalı elmas tekeli De Beers etkin. Batılı emperyalistler, BM askerlerinin "tarafsızlık" maskesinin kendilerine engel olduğunu düşünerek, doğrudan bir müdahale için zemin hazırlama uğraşında. Hükümet ile savaşan "Devrimci Birleşik Cephe" (RUF) de, elmas tekellerinden bağımsız bir grup değil ve bu çıkar savaşının bir tarafını oluşturuyor. Sierre Leone'nin tarihi de, elmasın neden olduğu savaşlar ve kaoslarla dolu.
ÖNCEKİ HABER

12 yaşındaki çocuk polisle çatıştı

SONRAKİ HABER

Yabancı bankaların Türkiye'ye ilgisi arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...