12 Mayıs 2000 21:00

ABD kendini de vuruyor

Geçtiğimiz hafta New York'ta dünya ülkelerine nükleer silahların indirimi konusunda nasihat eden ABD'nin Los Alamos kentinde çıkan orman yangını, nükleer silahların ne kadar büyük bir tehdit olduğunu gözler önüne serdi.

Paylaş
ABD kendini de vuruyor
ABD'nin en büyük nükleer silah geliştirme merkezi olan Los Alamos'ta çıkan yangın, giderek büyüyor. ABD'li yetkililerin 'endişeye mahal yok' yolundaki açıklamaları ise inandırıcılıktan uzak.
Olağanüstü hal ilen edilen bölgeden tahliye edilenlerin sayısı 20 bini buldu. ABD, orman yangınının söndürülmesi için Rusya'dan yardım istedi.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, ABD Acil Durum Yönetimi Ajansı, Moskova'dan özel donanımlı iki adet Il-76 tipi yangın söndürme uçağı talep etti. Bu uçakların her biri 42'şer ton su taşıyabiliyor.
Ateşten çember
Geçtiğimiz salı günü başlayan yangın nükleer laboratuvara 300 metre yaklaştı ve alevler laboratuvarı yalayarak geçti. Los Alamos Anti-Nükleer Araştırma Grubu Başkanı Greg Mello, itfaiyecilerin içine kimyasal madde karışan duman yuttuklarını, alevlerin daha önce uranyum patlatılmış arazileri kapladığını bildirdi. Mello'ya göre, uranyum içeren silahların denendiği arazilerde, toprak uranyumu emmiş olabilir.
ABD Enerji Bakanı Bill Richardson ise yangının ana komplekse zarar verdiğini kabul etti, ancak radyoaktif malzemeyle patlayıcı maddelerin bulunduğu bölgeyi etkilemedini söyledi. Laboratuvar sözcüsü John Gustafson, bazı taşınabilir malzemenin zarar gördüğünü açıkladı. Yetkililer, radyoaktif malzeme ile patlayıcı silahların bulunduğu depolama binalarının, dört ile 6 saat yangının merkezinde kalması halinde bile herhangi bir tehlikenin oluşmayacağını ileri sürerken, Enerji Bakanı Bill Richardson, bölgedeki radyoaktif oranının ölçülmeye başladığını bildirdi.
Yüzlerce ev yandı
Los Alamos laboratuvarları, nükleer başlıklı silahların deneme merkezi olarak inşa edildi ve yıllarca bu amaçla kullanıldı. Şimdi laboratuvarın, sadece nükleer silahların ve radyoaktif malzemenin depolanmasında kullanıldığı ve laboratuvarda bilimsel araştırmaların yapıldığı açıklanıyor.
Los Alamos kentinde, 300 ile 400 evin yandığını bildiren yetkililer, rüzgârın şiddetinin 88 kilometre hızdan, 24-40 kilometre arasına düştüğünü açıkladılar. Yangının yayılmasını önlemek amacıyla çok sayıda ağaç kesildi. Bu arada yangının ne şekilde ortaya çıktığı da belirlendi. Yangının Bandelier Ulusal Heykeli çevresindeki parkta kuru otların yakılması sırasında çıktığı duyuruldu. Los Alamos laboratuvarında 7000 kişi çalışıyor.
Bölgeye kimse sokulmuyor
İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'ya atılan atom bombalarının üretildiği Manhattan Projesi'nin gerçekleştirildiği laboratuvarın, 128 kilometre civarına kadar emniyet tedbirleri alındığı bildirildi. Radyasyon tehdidi nedeniyle bölgeye hiç kimse sokulmuyor. Ancak yetkililer bu durumu da 'kötü niyetli kişilerin yangını fırsat bilebileceği' şeklinde açıklıyor. Laboratuvarda sadece bazı teknik personel ile itfaiye grubu ve askeri personelin bulunduğu öğrenildi. Laboratuvarda, önemli nükleer başlıklı silahların bilgilerinin olduğu da kaydediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Yakuplu otobüsünü istiyor!

SONRAKİ HABER

12 yaşındaki çocuk polisle çatıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...