11 Mayıs 2000 21:00

Yakuplu otobüsünü istiyor!

İETT'ye bağlı otobüslerin yolunun üzerindeki Yakuplu'ya uğramaması hem halkı, hem de otobüs şoförlerini mağdur ediyor. Halk, ya dört kat fazla para vermekya da üç dört kilometre yürümek zorunda...

Paylaş
Yakuplu otobüsünü istiyor!
Muzaffer Özkurt - Hüseyin Ercan
İhlas Marmara Evleri-Topkapı arası çalışan 145 nolu özel halk otobüslerinin Yakuplu Köyü içinden çalışmasının engellenmesi hem otobüs şoförlerini hem de bu yüzden daha fazla yol parası ödemek zorunda kalan yolcuları mağdur ediyor. Genç olanlar Yakuplu'dan Topkapı'ya gidebilmek için yaklaşık 3-4 kilometre yolu yürüyerek halk otobüslerine biniyorlar. Ancak yaşlılar, sakatlar ve rahatsızlığı olanlar ise ilk önce 500 bin lira verip Gürpınar arabalarıyla Yenibosna'ya gidiyor ve oradan da aktarma yapıp Topkapı'ya gidiyorlar. Bir ara Yakuplu içinden çalışan halk otobüslerini ise Büyükçekmece Belediyesi, jandarma yollayarak bağlatmıştı. İmza toplayan Yakupluluların bu talebine yetkililer kulak tıkamakta ısrar ediyor.
Yakuplu'da oturan ev hanımı Türkan Ercan, Gürpınar Belediyesi'ne ait otobüslerin çok pahalı olduğunu söylüyor. "Bu şekilde ulaşım çok zor. İhlas Marmara Evleri otobüslerine binmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalıyorum" diyen Ercan, hastaneye gitmek zorunda olduğu için bu yolu yürüdüğünü aksi halde yol parasını karşılayacak gücü olmadığını belirtiyor. Halk otobüslerinin Yakuplu'dan kalkmasının asgari ücretle çalışan Yakuplulular için çok iyi olacağını dile getiren Ercan, "Biz bunu istiyoruz" diyor.
Okula gitmek işkence
4 yıldır Yakuplu'da oturduğunu kaydeden öğrenci İrem Melek Türoğlu da halk otobüslerinin Yakuplu'dan geçmesi gerektiğini söylüyor. Gürpınar Belediye Otobüsleri'nin kalkış saatlerinin belli olmaması yüzünden zorluk çektiğini ifade eden Türkoğlu, "Benim için Topkapı'ya gitmek halk otobüsüyle 150 bin lira iken, Gürpınar ile gittiğimde bu para 750 bin lira oluyor" diyor. Türoğlu hem zaman hem de maddi açıdan halk otobüslerinin Yakuplu'dan kalkması gerektiğini dile getiriyor.
Seferler arası dinlendikleri konteynırda görüştüğümüz İhlas Marmara Evleri-Topkapı hattında çalışan otobüs şoförleri, Yakuplu'da ancak iki üç gün çalışabildiklerini, jandarma zoruyla araçlarının bağlandığını anlattılar. Bu yüzden kavga da yaşandığını aktaran şoförler, otobüslerinin Yakuplu'ya alınmamasının arkasında çıkar ilişkileri olduğunu düşünüyor. "Gürpınar otobüsleri, Büyükçekmece Belediyesi'ne bağlı olarak çalışıyor. Biz İETT'ye bağlıyız. Diğerleri belediyeye para vermek zorunda ama bizden para alamıyor. Bu yüzden de bizim Yakuplu'dan çalışmamızı istemiyorlar" diyen şoförler, İhlas Marmara Evleri'nde kalanların çoğunun özel arabası olduğunu, kendilerinin ise yolcu bulamadığını belirterek, Yakuplu'dan çalışmak istediklerini söylüyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Grev yasakçılarına karşı dayanışma

SONRAKİ HABER

ABD kendini de vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...