11 Mayıs 2000 21:00

Milyonlarca işçiden

   işsizliğe karşı genel grev

Paylaş
Milyonlarca işçiden
   işsizliğe karşı genel grev
Güney Afrika'da işten atmalara karşı uyarı amacıyla düzenlenen bir günlük genel greve 4 milyondan fazla işçi katıldı. Önceki gün, Güney Afrika İşçi Sendikaları Kongresi (COSATU)'nin çağrısıyla gerçekleştirilen büyük eylem boyunca birçok şehirde onbinlerce işçi sokakları doldurdu.
Başkent Pretoria, Johannesburg ve diğer büyük şehirlerdeki yürüyüşlere katılan işçiler patronlara karşı öfkeli sloganlar atarken, "Ücretler Değil Kârlar Kısılsın" ve "İşgüvencesi İstiyoruz" yazılı dövizler taşıdılar.
Eylemler sürebilir
Ülkedeki sanayi işçilerinin yüzde 38'ini bünyesinde barındıran COSATU tarafından yapılan açıklamada, genel grevin "eylemlerin sonu olmadığı" vurgulandı. COSATU Başkanı Willie Madisha, "tam günlük, kaliteli işler için mücadelenin süreceğini" belirtti. Madisha, "gerekirse tekrar sokaklara ineceklerini" de söyledi, ancak bundan sonraki çabalarının Ulusal Ekonomik Kalkınma ve Emek Konseyi nezdinde süreceğini ifade etti.
Afrika Ulusal Kongresi (ANC) ve COSATU ile birlikte iktidarı paylaşan Güney Afrika Komünist Partisi (SACP) de, eylemi selamladığını açıkladı. Apartheid (ırkçılık) rejiminin yıkılmasından sonra iktidara ortak olan SACP, işçilerin bu eylem uğruna bir günlük ücretlerinden vazgeçmesinin, taleplerin aciliyetini ortaya koyduğunu kaydetti. Parti, 1.5 milyar Rand tutarındaki bu paranın, hükümet tarafından COSATU'nun İstihdam Fonu'na aktarılmasını istedi.
Şehir şehir genel grev
Genel grev boyunca yapılan eylemlerin en coşkulusu, 1.8 milyon üyeli COSATU'nun en güçlü olduğu Gauteng şehrinde düzenlendi. 400 bin üyesi bu şehirde çalışan sendikanın başkanı Madisha, burada yaptığı konuşmada, hükümete 6 gün süre tanıdıklarını kaydetti.
Başkent Pretoria'da yürüyen 10 bin işçi, bazı caddeleri trafiğe kapattı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı binası önünde toplanan işçiler, bakanlık yetkililerine, gümrük tarifelerinin düşürülmesine son verilmesini talep eden bir dilekçe verdiler. Dilekçede, yasadışı ithalata karşı gümrük kontrollerinin sıkılaştırılması da istendi.
Cape Town'da yürüyen binlerce işçi ise, Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin bir temsilcisine uyarı mektubu verdiler. Şehirde bulunan 6000 okulda çalışan öğretmenlerin büyük bir bölümünün de greve destek verdiği öğrenildi.
Port Elizabeth ve Uitenhage'deki Volkswagen fabrikalarında da üretim tamamen durdu. Nelspruit, Grahamstown ve Queenstown şehirlerindeki binlerce işçi de yürüyüşler düzenledi.
COSATU tarafından yapılan açıklamada; genel greve katılımın Cape Town ve KwaZulu-Natal bölgelerinde yüzde 70, diğer büyük şehirlerde ise yüzde 90-100 arasında olduğu belirtildi.
Irkçılar ateş püskürdü
Öte yandan, Lamontville şehrinde greve katılım sağlamak amacıyla karayolundaki araçları durdurmaya çalışan 300 işçi polis saldırısına uğradı. Gözyaşartıcı bombaların kullanıldığı saldırıda gözaltına alınan olmazken, bölgedeki üç önemli karayoluna barikatlar kuruldu.
Güney Afrika parlamentosundaki muhalefet partileri ise, genel grevi sert açıklamalarla kınadılar. Demokratik Parti, sendikaları "istihdam yok edici eylemler" yapmakla suçlarken, ırkçı Yeni Ulusal Parti, grevin "yatırımcıları korkutacağını" bildirdi. Pan-Afrikan Kongresi, greve destek verdiklerini açıkladı.
COSATU tarafından verilen rakamlara göre, ırkçı rejimin devrilmesinden sonra da devam eden sermaye politikaları nedeniyle son 10 yıl içinde 1 milyon işçi işini yitirdi. Çalışabilir işgücünün yüzde 37'sini oluşturan 4.5 milyon insan halen işsiz bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Sınırda can pazarı

SONRAKİ HABER

Los Alamos yanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...