10 Mayıs 2000 21:00

Sınırda can pazarı

Baskı rejiminden kaçan mültecilerin, "umuda yolculuğu" bu kez Doğubeyazıt sınırında asker kurşunu ile son buldu. Taliban rejiminden kaçan 153 Afganlı mülteci, sınırda askerler tarafından "sınırı ihlal ettikleri" gerekçesiyle tarandı. 9 Afganlı mülteci öldü, 5'i de yaralandı.

Paylaş
Sınırda can pazarı
Türkiye-İran sınırında, dün gece yarısından sonra 9 mültecinin öldüğü, 5 mültecinin de yaralandığı can pazarı yaşandı. Taliban rejiminden kaçan 153 Afganlı sınırı geçmeye çalışırken, askerlerin yaylım ateşine maruz kaldı. İran sınırından geçmeye çalışan Afganlıların, adam başı 700 dolar karşılığı İranlı bir şebeke ile anlaştıkları öğrenildi.
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki Türkiye-İran sınırında dün sabaha karşı İran tarafında 153 kişinin biriktiği tespit edilince, askerler sınırın Türkiye tarafında önlem aldılar. 153 Afganlı mülteci sınırı geçmeye kalkınca da, "sınırı ihlal ettikleri" ve "dur ihtarına uymadıkları" gerekçesiyle mültecileri yaylım ateşine tuttular. Sonuç; 9 Afganlı mülteci yaşamını yitirdi, 5 mülteci yaralandı.
Üzerlerinden kimlik çıkmadı
Yaralı mülteciler İshak Rızai (23), Mahmut Eşref (40), Muhammet Bilal (20), Ahmet Akbarni (26), Mehmet Ali Fazlu (32) önce Doğubeyazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldılar, ardından da Iğdır Devlet Hastanesi'ne sevk edildiler.
9 Afganlı mültecinin üzerlerinde kimlik bulunmayan cesetleri ise halen Doğubeyazıt Devlet Hastanesi morgunda bekliyor.
Yetkililer, mültecilerin Afganistan'daki Taliban rejiminden kaçtıklarını ve İran'da bir şebeke tarafından 700 dolar karşılığında Türkiye'ye sokulmak istendiklerini açıkladı.
Bitlis'te 'sağ' yakalandılar!
Dün Bitlis'te de Türkiye'ye kaçak yollarla giriş yapan 46 kişi gözaltına alındı. 40 Irak, 6 Afganistan'lı, Bitlis Emniyet Müdürlüğü Asayiş şube ekipleri tarafından Bitlis ve Tatvan ilçeleri girişlerinde yapılan yol kontrollerinde, İstanbul yönüne gitmekte olan yolcu otobüslerinde bulundu ve gözaltına alındı. Yetkililer, "sınır ihlali suçu"ndan gözaltına alınan 46 kişinin, polisteki sorgularının ardından sınırdışı edileceklerini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Mersin'de grev günü anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

Milyonlarca işçiden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...