10 Mayıs 2000 21:00

Yasaklama kararı geri alınsın!

Sendikacılar yaptıkları açıklamalarla grev yasaklama kararının, hükümetin patron tarafını tuttuğunu gösterdiğini belirttiler.

Paylaş
Yasaklama kararı geri alınsın!
Lastik işkolundaki 3000 işçinin grevini yasaklayan hükümete tepki devam ediyor. Sendikacılar yaptıkları açıklamalarla grev yasaklama kararının, hükümetin patron tarafını tuttuğunu gösterdiğini belirttiler.
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Kamil Kinkır, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Refik Baydur'un işçilere saldırdığı ve hükümeti grevlere müdahale etmeye çağırdığı açıklamalarını hatırlatarak, Ahmet Necdet Sezer'in 'hukukun üstünlüğü' söylemiyle cumhurbaşkanı olduğu gün lastik işçilerinin grevinin yasaklanmasının tesadüf olamayacağını, aynı saldırının yaz döneminde başlayacak tekstil ve metal sözleşmelerine de yöneleceğini söyledi.
Tekstil İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Ali Yılmaz açıklamasında, "Özveriyi sürekli ve tek taraflı olarak işçiden bekleyen bir anlayışın hâlâ yürürlükte olması, umudumuzu tümden yitirmektedir" diyerek bu anlayışın halk tarafından iyi tanındığını söyledi. Yılmaz tüm bu saldırılara karşı 1 Mayıs'ta ortaya çıkan birlik ve dayanışma ruhuna katkıda bulunmanın en önemli görev olduğunu vurguladı.
Sivil darbe yapıldı...
DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaman da karara tepki göstererek, "Karar, işçilerin özgür pazarlık sistemine indirilmiş sivil bir darbedir" dedi. Yaman, düzenlediği basın toplantısında, Brissa, Goodyear ve Pirelli lastik fabrikalarında çalışan DİSK'e bağlı işçiler hakkında hükümetin aldığı kararı değerlendirerek, işçilerin yasal haklarının yok sayıldığını vurguladı.
Harb İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada ise yasaklama kararının hiçbir haklı gerekçesi olamayacağı belirtilerek, "Bu girişimle lastik işçisinin yanında, önümüzdeki günlerde toplusözleşme görüşmelerine başlayacak olan kamu işçisine de uyarı, gözdağı vermek amaçlanmaktadır" denildi. Açıklamada hükümet yasaklama kararını bir an önce geri almaya çağrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Sabancı işçiye aman vermiyor

SONRAKİ HABER

Mersin'de grev günü anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...