10 Mayıs 2000 21:00

Sabancı işçiye aman vermiyor

Sabancı Holding'e bağlı Brisa, Pirelli ve Goodyear'da başlayan ve hükümet kararıyla yasaklanan grevlerden sonra şimdi SASA, Marsa ve Danonesa'da grev başlıyor.

Paylaş
Sabancı işçiye aman vermiyor
Şahin Bayar
"Biz, lastik işçisinin istediği yüksek rakamları verirsek yüzde 15 alan işçi ne der? Bir imza atılırsa özel sektörün şurasında ya da burasında pencere açılırsa bu yaygınlaşır" diyen Sakıp Sabancı, işçiye aman vermiyor. Sabancı Holding'e bağlı Brisa, Pirelli ve Goodyear lastik fabrikalarında başlayan ve hükümetin yasakladığı grevlerden sonra şimdi SASA, Marsa ve Danonesa'da grev başlıyor.
Hükümetin de belirlediği yüzde 25 ücret artışını bahane eden ve bu rakamın üstüne çıkamayacağını söyleyen Sabancı, hükümeti de arkasına alarak işçilere yüzde 20'den fazla zam vermemeyi planlıyor. Lastik fabrikalarında uyguladığı toplusözleşme politikasını Petrol-İş'in örgütlü olduğu SASA ve Tek Gıda-İş'in örgütlü olduğu Marsa ve Danonesa'da da uygulayan Sabancı, sendikaların sözleşmeleri bağlama çabasına karşın tutumundan taviz vermiyor.
SASA'da grev 16 Mayıs'ta
Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu SASA'da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 28 Aralık'ta başladı.
1 Ocak 2000-31 Aralık 2001 yılları arasında geçerli olacak toplusözleşme 1851 işçiyi kapsıyor. İşçilere hükümetin belirlediği zam oranını dayatan Sabancı'ya karşı Petrol-İş Sendikası, birinci yıl için seyanen 350 milyon lira istiyor. İkinci yıl için ise enflasyon artı yüzde 15 refah payı istiyor. Ancak Sabancı'nın dayatmalarını kabul etmeyen Petrol-İş Sendikası aldığı grev kararını eğer son anda bir anlaşma olmazsa 16 Mayıs'ta hayata geçiriyor.
Marsa ve Danonesa'da grev kapıda
Yine Sabancı'ya ait Marsa ve Danonesa'da da grev kapıda. Marsa'da toplu iş sözleşmeleri 16 Aralık 1999'da başladı. Tek Gıda-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Marsa'da 257 işçi çalışıyor. Aylar boyu süren görüşmelerde Sabancı, ilk altı ay için yüzde 22.5, ikinci altı ay için yüzde 25 ve diğer altı aylar için de enflasyon oranında artış önerdi. Tek Gıda-İş Sendikası ise toplusözleşmeleri yıllık imzalamak istiyor. Tek Gıda-İş Sendikası'nın ücret artış talebi, 1999 enflasyonu ve refah payı oranında. Danonesa'da ise Tek Gıda-İş Sendikası ile işveren arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 23 Kasım 1999'da başladı. Buradaki grev kararı 13 Şubat'ta alındı. Tek Gıda-İş her iki iş yerinde de 22 Mayıs'ta greve çıkıyor.
ÖNCEKİ HABER

İran'la resmi temas yok

SONRAKİ HABER

Yasaklama kararı geri alınsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...