10 Mayıs 2000 21:00

Portekiz'de grev

Portekiz'de binlerce kamu emekçisi grevde. Önceki gün başlayan grev nedeniyle okullardaki eğitimden vergi toplama işlemine kadar birçok alanda yaşam durdu.

Paylaş
Portekiz'de grev
Portekiz'de binlerce kamu emekçisi grevde. Önceki gün başlayan grev nedeniyle okullardaki eğitimden vergi toplama işlemine kadar birçok alanda yaşam durdu. Emekçiler, hükümetin düşük ücret dayatmasına karşı çıkıyor. Yüzde 2'lik bir enflasyon hedefi açıklayan hükümet, çalışanlara verilecek ücret zammının enflasyonu artıracağını savunuyor. Hükümetin bu yıl için önerdiği artış oranı yüzde 2.5.
Greve büyük katılım
Kendilerinin ellerinden geleni yaptıklarını iddia eden hükümetin kamu işleri sözcüsü, "çalışanlardan hükümeti anlamalarını beklediklerini" söyledi. Ancak üç yıldır artmayan petrol fiyatlarının mart ayında yüzde 10 ila 13.5 oranlarında artırılmasının enflasyona olan etkisi, hükümetin açıklamaları arasında yer almıyor.
Ulusal Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu (FNSFP)'nun verdiği rakamlara göre, greve katılım yüzde 70 oranında oldu.
Başkent Lizbon'da metro görevlilerinin çalışmaması nedeniyle trafik altüst oldu. Otobüs ve tramvay çalışanları da 6 saat boyunca çalışmadılar. Hastanelerin sadece acil servisleri çalışıyor. Başkentteki okulların yüzde 30'u tatil edildi. Hükümete yakınlığı ile bilinen Genel İşçi Sendikası (UGT)'nın da düşük ücret dayatmasına karşı çıkması grevin daha da güçlenmesini sağladı.
ÖNCEKİ HABER

Ekvador ordusunda 'temizlik'

SONRAKİ HABER

491 milyondan fazlası onların olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...