09 Mayıs 2000 21:00

Yine düştük yollara...

Köylerinden sürülen, işsizlik ve açlık ile koyun koyuna yaşayan yoksul Kürt köylüleri için yaz sonuna kadar sürecek "zorunlu yolculuklar" başladı.

Paylaş
Yine düştük yollara...
Kürt illerinden Çukurova'ya "mevsimlik işçi göçü" başladı. Siirt'in, Mardin'in Urfa'nın yoksul köylüleri, yoğun güneş altında hasat mevsimi öncesi çapa yapmak için kamyon kasalarında, traktör römorklarında Çukurova'ya akın ediyor. Yollarda da, her yıl yüzlerce yoksul köylüyü canından eden tehlike, trafik kazaları onları bekliyor.
Adana'da geçtiğimiz günlerde yaşanan kazada büyük bir şans eseri ölüm yaşanmadı, ancak uzunluğu 600 kilometreyi bulan uzun yolculukların "biçimi" ölümlü kazalara davetiye çıkarıyor. Kadın, çocuk onlarca insanın kamyon kasalarına dahi sığmayan görüntüleri, Kürt illeri ile Çukurova arasındaki yollarda sıkça rastlanan görüntülerden...
Bu yıl kuraklığın etkili olduğu Viranşehir'de de, çok sayıda yoksul köylü, çocukları ile birlikte Çukurova bölgesine akın etmeye başladı. Kamyonlara binerek 600 kilometre yol kat etmek zorunda kalan tarım işçileri, "Tehlikeli olmasına rağmen, otobüslerin pahalı olması nedeniyle kamyonlarla gitmek zorundayız" diyorlar. Çünkü, Çukurova'da çalıştıkları sayılı günlerde ellerine geçecek olan üç kuruş ücretin yarıya yakınını yol parasına vermeleri onlar için hiç de mümkün görünmüyor.
Yasalar izin vermiyor
Her yıl kamyonla yapılan yolculuklar nedeniyle çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri ise, kesinlikle kamyonla insan taşınmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Böyle bir durumla karşılaştığımızda, kamyonu trafikten men edip, yolcuları da otobüslerle gidecekleri yerlere gönderiyoruz" diyorlar. Oysa, iki yıl önce sorunu yasakla çözmeye çalışan İçişleri Bakanlığı'nın çıkardığı genelge gibi bu sözler de, sorunun özünü içermediği için çözümden çok uzak. En büyük kanıtı ise, yollardan tarım işçilerini taşıyan kamyon görüntülerinin hiç eksik olmaması...
ÖNCEKİ HABER

Kölelik bile böyle değildir!

SONRAKİ HABER

ABD'de 'sokak adaleti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa