02 Mart 2011 13:06

Kaddafi saldırıya geçti

Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler, ülkenin doğusundaki Brega kentinin kontrolünü yeniden ele geçirdi. El Cezire televizyonu, muhaliflerle Kaddafi birlikleri arasında çıkan şiddetli çatışmaların ardından kentin kontrolünün tekrar Kaddafi'ye geçtiğini duyurdu. Haberde, Brega bölgesindeki

Kaddafi saldırıya geçti
Paylaş

El Cezire, savaş uçaklarının, muhaliflerin bir askeri üs ve silah deposunun denetimini elinde tuttuğu bölgedeki Ecdebiye kasabasını bombaladığını da bildirdi. Libya hükümeti ise, ülkenin doğusunda, muhaliflerin elindeki şehirlere karşı saldırı haberlerini yalanladı. Kaddafi'nin bombardımanı altındaki şehirlerde halk uluslararası toplumdan yardım isterken Kaddafi, Batı'nın müdahalesi halinde binlerce kişinin öleceği tehditini savurdu.

KADDAFİ'YE BASKI ARTIYOR      

Bu arada ABD senatosu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine karşı ayaklanan halkı sindirmek amacıyla giriştiği saldırıları kınayan bir karar tasarısını kabul etti. Senato kararda, istifa etmeye çağırdığı Kaddafi'nin şiddeti sona erdirmesini, Libya halkının demokratik reform isteklerine cevap vermesini ve ülkesinin barışçıl bir şekilde demokrasiye geçmesini sağlamasını istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini, Libya halkını Kaddafi'nin saldırılarından korumak için yeni önlemler almaya çağıran kararda, bu çerçevede Libya'nın hava sahasında bir uçuş yasağı bölgesi oluşturulması da istendi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nun Libya'nın Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya alma kararından memnuniyetini açıklamıştı.

Genel Sekreter Ban Ki-mun, 192 üyeli Genel Kurul'un önceki gün Libya'nın üyeliğini askıya aldığı toplantıda yaptığı konuşmada, hem Genel Kurul'un bu yöndeki kararından hem BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki rejime yönelik yaptırım kararından, hem de İnsan Hakları Konseyi'nin Libya'daki insan hakları ihlallerini soruşturma yönündeki kararından memnuniyet duyduğunu belirtmişti.
 

BM TEMSİLCİLERİ DEĞİŞİYOR

Bu arada Muammer Kaddafi'nin kendisine karşı isyan bayrağını çeken Libya'nın BM daimi temsilcisi ve yardımcısının yerine yeni diplomatlar atamak istediği öğrenildi.

Kaddafi'nin çekilmesini isteyen ilk Libyalı diplomatlardan BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, Kaddafi'nin kendisini ve BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam'ın yerine yeni diplomatlar atamak istediğini duyduklarını söyledi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky de BM'nin, Libyalı yetkililerden bu konuda bir tebligat aldığını teyit etti. Nesirky, başka detay vermeyerek konunun incelendiğini söylemekle yetindi. (DIŞ HABERLER)


ABD GEMİLERİ LİBYA AÇIKLARINDA

ABD'nin yönlendirdiği savaş gemileri ve jetler Akdeniz'de konuşlanırken, Libya'da da çatışmalar büyüyor. El Cezire, isyancıların başkent Trablus'a doğru harekete geçtiğini bildirirken, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler ise Doğu'da isyancıların elindeki iki kente saldırı düzenledi.

Libya'nın doğusundaki kentlerin çoğu isyancıların elinde bulunuyor. Kaddafi ve kendisine bağlı güçler ise kuzeybatıdaki başkent Trablus ve civarını kontrol altında tutuyor.

El Cezire, isyancılara bağlı birliklerin Bingazi'nin 190 kilometre güneyindeki Ecdebiye kentinin batısından geçerken görüldüklerini ifade etti.

İsyancıların Trablus'a yönelik girişimlerine Kaddafi'ye bağlı güçler de saldırılarını artırarak yanıt veriyor. Uluslararası ajanslar, isyancıların elinde bulunan Ecdebiye kentinin doğusunu Kaddafi'ye bağlı güçlerin bombaladığını bildirdi. Bölgeden ilk gelen haberler, Trablus'a 750 kilometre mesafedeki Ecdebiye ve Brega kentlerinin yeniden Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolüne geçtiği yönündeydi.

Ancak daha sonra üzerindeki uluslararası baskı giderek artan Libya hükümeti, bu bilgiyi yalanladı. Ardından Ecdebiye kentindeki isyancıların sözcüsü, Kaddafi yanlısı güçlerin, "vur-kaç" taktiği uygulayarak, kenti vurduğunu ve daha sonra geri çekildiğini bildirdi.

ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ise Akdeniz açıklarında bekliyor. Süveyş Kanalı'ndan Pazartesi günü geçiş yapan USS Barry, Akdeniz'de demirledi.

Beyaz Saray, söz konusu gemilerin insani yardım amaçlı faaliyetlerden dolayı konuşlandırıldığını açıkladı. Ancak ABD'liler, "her türlü seçeneğin hala masada olduğunu" da vurguladı.

Savunma Bakanı Robert Gates, "Çok sayıda seçenek ve olasılığı değerlendiriyoruz. Henüz herhangi bir eylem kararı alınmış değil" dedi.


RUSYA VE TÜRKİYE RAHATSIZ

Financial Times gazetesi Libya'nın hava sahasının uçuşa kapatılması planlarında Türkiye ve Rusya'nın itirazıyla, Fransa ve Almanya'nın kararsız yaklaşımının belirleyici olduğunu yazdı.

Haberde yaptırımın, başbakan Erdoğan tarafından "absürt" Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov tarafından ise "anlamsız" olarak nitelendiği hatırlatıldı.

Türkiye'nin NATO üyesi olması dolayısıyla Erdoğan'ın sözlerinin önemli olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin itirazı durumunda, "Yaptırım 28 üye tarafından değil, NATO üyelerinden oluşan küçük bir grup tarafından uygulanacaktır."dedi.
Financial Times, Lavrov'un açıklamalarını ise, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuya oybirliğiyle destek vermesinin neredeyse imkansız olduğunu göstermesi bakımından önemli buldu.

ÖNCEKİ HABER

ABD askerlerine saldırı: 2 ölü

SONRAKİ HABER

‘Diyarbakır’daki her yüz kadından 51’i eşinden şiddet görüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...