09 Mayıs 2000 21:00

"6'lı çete"de grev çatlağı

Hükümetin Lastik-İş'in grevini Bakanlar Kurulu kararıyla ertelemesi, kamuoyunda "6'lı çete" olarak adlandırılan "Sivil İnisiyatif"te bölünmelere yol açtı.

Paylaş
"6'lı çete"de grev çatlağı
Hükümetin Lastik-İş'in grevini Bakanlar Kurulu kararıyla ertelemesi, kamuoyunda "6'lı çete" olarak adlandırılan "Sivil İnisiyatif"te bölünmelere yol açtı. TİSK temsilcisinin, işçilerin yüzde 119 artış istediğini ve verilmeyince haksız olarak greve gittiğini söylemesi, Türk-İş ve Hak-İş temsilcilerinin tepkilerine neden oldu.
"Sivil İnisiyatif" dün Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) yasa tasarısı çalışmaları, Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları, SSK primine esas kazanç sınırlarındaki artış, tarım reform çalışmaları ve zorunlu tasarruf birikimleri gündemleriyle toplandı. TOBB'da yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Fuat Miras, ESK yasa tasarısının Sivil İnisiyatif'in girişimleri sonucu hükümet tarafından gündeme alındığını söyledi. Gündem konuları hakkında da bilgi veren Miras, "Sivil İnisiyatif"in dönem başkanlığının bu toplantıdan sonra Türk-İş'e geçtiğini söyledi.
Akıllı çözüm!
Lastik-İş'in grevinin ertelenmesi kararının "Sivil İnisiyatif" toplantısının gündemine alınmaması nedeninin sorulması ve değerlendirme istenmesi, "Sivil İnisiyatif"i oluşturan örgüt yöneticileri arasında ayrılığa neden oldu. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, hükümetin ekonomik programını yürütmesinde iki hassas noktadan birinin işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen sosyal barış olduğunu ve '94'ten beri girilen bu sürecin olumlu olduğunu söyledi. İnsanların üretmeye, işletmelerin çalışmaya ihtiyacı olduğunu belirten Kavi, paylaşmak için üretip birtakım değerler ortaya konması gerektiğini ileri sürerek, zaman kaybetmeden grev sürecinin de akılla çözümünün bulunacağını iddia etti.
Patronların iddiası
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de grevi ertelemenin çözüm olmadığını, hükümetin ters bir uygulamaya gittiğini söyledi. Daha önce tarafları masa etrafında oturtup, çözüm bulması gerektiğini öne süren Meral, hükümetin politik gücünü kullanarak, bir tarafı sindirerek, grevi çözmeye kalkmasının doğru olmadığını söyledi. Meral, grev başlarken tarafları çağırıp çözüm bulabileceğini iddia etti.TİSK Başkan Vekili Nazım Düzenli, işçi kesiminden tepki toplayan bir yanıt verdi. Lastik-İş'in grevinin bugünkü enflasyonu indirme politikasıyla bir paralelde görmediklerini belirten Düzenli, yüzde 119 ücret artışı talebiyle greve gidildiğini, Türkiye'ye gelecek olan 250 milyon dolarlık yatırımın da bu nedenle Türkiye'den kaçtığını, grevin de gerek işçiye, gerek işverene ve gerekse ülkeye yararlı olmadığını öne sürdü.
Usul bakımından grev ertelemesini doğru bulmadığını, hükümetin tarafları bir araya getirmesi gerektiği noktasında işçi kesimiyle aynı düşündüğünü belirten Düzenli, "Ama bu grevin de makul bir grev olduğunu düşünmek hatalı olur. Enflasyonu yüzde 20-25'lere çekme düşüncesinde olduğumuz bir devrede TİS'te yüzde 119 zam isteyip, verilmedi diye greve gitmenin ve Türkiye'nin geliri olacak bir geliri dışarıya kanalize etmenin de bu şartlar içinde geçerli olduğu düşüncesinde değilim" dedi.
Meral: 'Doğru değil'
Düzenli'nin grevin makul olmadığı yönündeki cevabı üzerine yeniden söz alan Bayram Meral, grevin yasal bir hak olduğunu, yüzde 109 da istenebileceğini, yüzde 119 da istenebileceğini, ama makul bir noktada anlaşılabileceğini hatırlattı. Yatırımın dışarıya gittiği eleştirisine değinen Meral, "Nasıl yapmamız lazım ki?" diye sordu. Belli bir kesimin sırtına yüklenmesini de doğru bulmayan Meral, işveren kesiminin işçi ücretlerini gazetelerde ilan etmesini de eleştirdi. "Ben de bunu üretiyorum, onlar da bu kadar kazanıyor dese, o da ilan verse doğru olur mu? İşi bu noktaya getirmemek, körüklememek lazım. Kavga ederek bir noktaya gidilmediğini yıllarca gördük. Sorunu bir masa başında oturup çözmek varken, kavga yoluna gidersek zarar görürüz" diyen Meral, beyaz eşyaya, diğer üretilen mallara yapılan zamları sordu. Bunların artması karşısında işçinin de ücret artışı talep etmesinin doğru olduğunu belirten Meral, "İlla da işçinin ücretini çekeceğim, emekliyi öldüreceğim, memuru donduracağım, enflasyonu aşağı çekeceğim... Bu doğru bir hareket değildir, sorun burda çözülecektir" dedi.
Salim Uslu da grevin haklılığı ya da haksızlığının tartışmanın doğru olmadığını, toplantının konusu da olmadığını iddia ederek, tartışmanın bu yöne kayması durumunda toplantının anlamını kaybedeceğini söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel ile TESK Genel Başkan Yardımcısı Ali Paşa Aksu da hükümetin bu şekilde grev ertelemesini doğru bulmadıklarını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Memura 'enflasyon' oyunu hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

HADEP Genel Başkanı'na hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...