09 Mayıs 2000 21:00

Memura 'enflasyon' oyunu hazırlanıyor

Bu ay ek zam gündeme gelmek zorunda. Hükümet ise enflasyondaki düşüşü bahane gösterip temmuz zammını yeniden belirlemeyi hesaplıyor.

Paylaş
Memura 'enflasyon' oyunu hazırlanıyor
Bütçe Kanunu'na göre, enflasyon oranı yüzde 15'i geçtiği zaman memur maaşlarına ek zammın gündeme gelmesi gerekiyor. Nitekim ocak ayından bu yana gerçekleşen enflasyon oranları yüzde 15 sınırına dayandı. Bu durumda mayıs enflasyonuna göre bir ek zam paketi hazırlanması gerekiyor.
Diğer taraftan hükümet "enflasyondaki düşüşü" gerekçe göstererek memurlara temmuz ayında vermesi gereken yüzde 10'luk ikinci altı aylık zam oranını düşürme hesapları yapıyor.
Tüketici fiyatlarında yılın ilk 4 ayında kaydedilen artış, temmuz gelmeden memur maaşlarına ara zam yapılmasını zorunlu kıldı. Enflasyon mayıs ayında yarım puan dahi artsa, Bütçe Kanunu gereğince maaşlara haziranda ek zam yapılması gerekecek.
Ek zam yasalaşmıştı
Ocak-haziran dönemi için memur, memur emeklisi ve sözleşmeli maaşlarını yüzde 15 oranında artıran hükümet, söz konusu dönemde enflasyonun yüzde 15'i aşması olasılığına karşılık da bütçede yeni bir düzenlemeye gitmişti. Bu ay gündeme gelecek
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı nisan ayı enflasyon rakamları, yüzde 15'lik memur maaş zammında sınıra gelindiğini ortaya koydu. Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 2.3 oranında artarken, ilk 4 aylık enflasyon da yüzde 14.5 olarak belirlendi. Bu durumda, gözler de mayıs ayı enflasyonuna çevrildi. Mayısta enflasyonda beklenenin de ötesinde bir düşüş olsa ve aylık fiyat artışı yüzde 0.5'lerde kalsa dahi, 5 aylık enflasyon yüzde 15'i aşacağı için, memur maaşlarına yüzde 2'lik refah payı da eklenmek suretiyle enflasyon zammı gündeme gelecek.
Ancak bu durum ortadayken hükümet IMF'ye verdiği sözü ve "enflasyon oranındaki düşüşü" gerekçe göstererek memurlara temmuz ayında vermesi gereken yüzde 10 zam oranını yeniden belirleme hesapları yapıyor. Eğer ek zam da verilirse temmuzda yüzde 10'un daha aşağısında bir zam verilmesi hükümet bürokratları tarafından dile getiriliyor.
Nitekim Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut şartlarda haziran ayında maaşlara ek zammın kaçınılmaz göründüğünü belirterek, "IMF'ye verilen taahhüt çerçevesinde temmuzda da yüzde 10'luk bir artış planlanmıştı. Ancak gerek haziran ayı enflasyonu, gerekse enflasyonun yılın ikinci yarısında göstereceği seyir dikkate alınarak, ikinci yıl zammı belirlenecek" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiliz vatandaşları tahliye ediliyor

SONRAKİ HABER

"6'lı çete"de grev çatlağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...