09 Mayıs 2000 21:00

İngiliz vatandaşları tahliye ediliyor

   ABD fırsat kolluyor

Paylaş
İngiliz vatandaşları tahliye ediliyor
   ABD fırsat kolluyor
Batı Afrika'da çok zengin elmas madenlerine sahip eski İngiliz sömürgesi Sierra Leone'de, BM barış gücü askerlerinin rehin alınmasıyla başlayan gerginlik sürüyor. Elmas, titanyum madenlerine sahip, kakao, kahve, balıkçılık ülkesi olmasına rağmen Afrika'nın en yoksulları arasında sayılan ülkede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
5 milyon nüfuslu ülkeye gönderilen İngiliz paraşütçüleri, İngiliz vatandaşlarının tahliyesine başladı. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, toplam 170 İngiliz, AB ve İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşının Senegal'e götürüldüğü belirtildi. Başkent Freetown'a önceki gün gelen paraşütçülerin, Mamy Yoko otelinde toplanan İngilizleri tahliye ettiği kaydedildi.
ABD fırsat kolluyor
ABD, Bangladeş'teki askerlerini Sierra Leone'ye göndermek için BM'ye askeri nakliye uçakları sağlamayı önerdi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Bangladeş'te bulunan 750-800 askerin ne zaman Sierra Leone'ye götürüleceğinin belli olmadığını, ancak Avrupa'daki üslerde bulunan askeri nakliye uçaklarının kullanılabileceğini söyledi. ABD'nin, Nijerya askerlerinden iki taburun da Amerikan kargo uçaklarıyla Sierra Leone'ye gönderilmesi konusunda Nijerya ile temasta olduğu bildirildi. Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Nijeryalı yetkililerle görüştüklerini ve Sierra Leone'deki BM gücünü (UNAMSIL) desteklemek istediklerini belirtti. Nijerya, Sierra Leone'de süren 9 yıllık iç savaş süresince Batı Afrika Müdahale Gücü (ECOMOG) üyelerinin gönderdiği 10 bin kişilik askeri gücün en büyük bölümünü oluşturuyordu.
Çatışmalar sürüyor
Önceki gün BM görevlilerini rehin alan isyancıların lideri Foday Sankoh'in evinin önünde gösteri yapan kişilerle isyancılar arasında çıkan çatışmada ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü. Görgü tanıkları, çatışmanın, binlerce göstericinin Devrimci Birleşik Cephe (RUF) lideri Sahkoh'un Başkent Freetown'daki evine taş atmalarıyla başladığını, çok sayıda kişinin de yaralandığını söylediler. UNAMSIL yetkilileri, BM askerleriyle isyancılar arasında çatışmalar meydana geldiğini bildirdiler. BM yetkilileri, UNAMSIL'in bir helikopter kaybettiğini, ancak hiçbir askerin ölmediğini belirttiler. Ülkede 8 yıl süren iç savaşı geçen yıl sona erdiren barış anlaşmasını denetlemek gerekçesiyle ülke genelinde BM bünyesinde görev yapan çok sayıda asker Devrimci Birleşik Cephe (RUF) militanları tarafından rehin alınmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Gözler birlikçilerde

SONRAKİ HABER

Memura 'enflasyon' oyunu hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...